• Gribi šogad gavēt?

    Veselīgs dzīvesveids
    Ilze Olšteina
    17. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gaidot Lieldienas, esi izlēmusi gavēt, mainot ierasto ēdienkarti? Varbūt tu gribi mainīt vēl kādu ieradumu?… Tad pašpiko no uztura speciālistes LIENES SONDORES!

    «Kad pirmo reizi gavēju, mācījos Kultūras akadēmijā. Mums bija kurss par dažādu tautu reliģijām, kopā ar kursa biedriem ieinteresējāmies par gavēni, pamēģinājām. Otro reizi apzināti sāku gavēt, kad meitas jau bija lielas. Motivēja ne tikai pārdomas par savu ieradumu maiņu, bet arī tas, ka zināju – manas kolēģes, uztura speciālistes, gavē. Katra pa savam, bet ideja kopīga.

    Taču neuzskatu, ka gavēšana būtu jāafišē. Pirmos gadus man traucēja tas, ka jebkurās viesībās biju objekts, kas gavē. Tas ir kaitinoši – ja atsakies no kūkas vai alkohola, vienmēr atrodas kāda, kas izsaka par to savu viedokli…

    Man ir labi draugi, ar kuriem varu runāt par garīgām lietām, kopā ar viņiem mācos apzināties savas izvēles, prioritātes, izvērtēt savas domas un to, vai vienmēr laiku pavadu lietderīgi.

    Šobrīd man gavēņa laiks pamatā nozīmē atturēšanos no pārliekas skriešanas uz visām pusēm, tāpēc cenšos atrast laika zagļus un atteikties no tiem.

    Man darba pienākums liek reizi dienā ieiet Facebook, bet parasti vakaros mājās kāda stunda paiet, sociālajos tīklos kaut ko skatoties un lasot. Gavēņa laikā es Facebook ieeju tikai reizi dienā – izdaru, ko vajag darbam, un viss. Tā man vakarā atrodas laiks gatavot ģimenei vakariņas, lasīt grāmatas, meditēt, būt vairāk ar sevi. 

    Joprojām gavējot mazliet atturos arī ēšanas ziņā. Man jau ir tas vecums, kad, lai svars nenāktu klāt, jāēd mazāk un jākustas arvien vairāk. Lai arī ikdienā mana ēdienkarte ir līdzīga, gavēņa laikā ēdu mazāk, mazāk lietoju taukus, nedzeru vīnu (no glāzes vīna pie labām vakariņām nedēļas nogalē man ir visgrūtāk atteikties), nenašķojos un neēdu gaļu. Vēl gavēņa laikā pieradinu sevi ēst trīs reizes dienā un pa vidu neko neuzkost.

    Četrdesmit dienas patiešām ir pietiekami, lai atmestu kādu no ieradumiem un ieviestu ko jaunu savā dzīvē. 

    Jau pāris nedēļas pirms gavēšanas pakāpeniski ēdu arvien mazāk, šādi sagatavoju sevi, savu ķermeni, lai tam nebūtu šoks. Man tā vajag. Protams, ja esi pieradusi apēst piecus eklērus dienā un pēkšņi atsakies no tiem, vienai tā būs īstā pieeja, bet cita šādi ilgi neizturēs un pēc dažām dienām atkal norausies. Tad labāk atteikties pakāpeniski, pa vienam eklēram mazinot devu.

    Ja esi izlēmusi krasi mainīt ēdienkarti, pirms gavēšanas ideālā variantā būtu vēlams aiziet pie ģimenes ārsta un veikt analīzes. Vērtīgi ir arī konsultēties ar uztura speciālistu, jo visām viena ēdienkarte nederēs. Svarīgs ir ne tikai tavs veselības stāvoklis, bet arī tas, cik fiziski aktīva esi. Man no rīta pietiek ar mazo Lakto iepakojumu (to, kas nav dzeramais), kuram pievienoju samaltas linsēklas, lai es justos paēdusi līdz pusdienām, bet citai, kas no rīta nopietni sporto, ar to nepietiks. 

    Papildus tam, ko pieminu šajā nedēļas ēdienkartē, man mājās vienmēr ir svaigi un žāvēti augļi, rieksti, sēklas, medus, ziemā – medus ar propolisu. Ja gavēņa laikā jūtu, ka trūkst enerģijas, kādu no šiem produktiem pievienoju pamatēdienam.»

    Lēcas un šķeltie zirņi

    Tā kā manā gavēņa ēdienkartē nav gaļas, kuru parasti ēdu divas vai trīs reizes nedēļā, tajā vairāk ir olbaltumvielām bagātu pākšaugu. No tiem īpaši izceltu lēcas un šķeltos zirņus. Lēcas tāpēc, ka tām ir ļoti augsts olbaltumvielu saturs – porcijā ap 20 gramiem – un laba uzsūkšanās. Vienlaikus arī labs šķiedrvielu un B9 vitamīna (folijskābes) avots. Satur arī dzelzi, fosforu, cinku.

    Šķeltie zirņi arī ir labs olbaltumvielu avots un lēti, tos var atļauties jebkura – kilograms maksā aptuveni 1 eiro.

    Lēcu sautējums

    Dziļajā pannā apcepu sīpolus, ķiplokus, ķimenes vai timiānu, saberztas koriandra sēklas. Tad pielieku lielos gabalos sagrieztu papriku, burkānus, vēl kādu dārzeni, kas mājās ir. Labi der baklažāns, kabacis, šampinjoni, saldētas sēnes. Pieberu aptuveni glāzi lēcu (tās piebriest 1:3). Pieleju ūdeni aptuveni līdz pusei un atstāju uz plīts uz lēnas uguns zem vāka paburbuļot, tad ļauju uzbriest.

    Reizēm leju mazāk ūdens, bet pievienoju svaigi blendētus konservētos tomātus. Sautējumus gatavojot, jāļaujas improvizācijai. Parasti izmantoju sarkanās lēcas, jo tās var pagatavot 10 minūtēs. Pasniedzu ar grieķu jogurtu.

    Putras

    Putras ģimenes ēdienkartē iekļauju vienmēr, bet gavēņa laikā bez tām nevar. Prosas putra mūsu ģimenē, kopš vecākās meitas sešu mēnešu vecuma līdz šodienai, kad meitām ir pāri divdesmit, sestdienās ir vienmēr. Putras ir nepietiekami novērtētas, bet daudziem negaršo, jo jāprot tās pagatavot, dažādojot ar garšvielām. Turklāt prosas putra, ja to neprot gatavot, sanāk rūgtena. 

    Putras vārot, tās nevajag daudz maisīt, citādi piedegs. Jāļauj putrai pašai vārīties uz mazas uguns un pēc tam zem vāciņa piebriest. Pa nedēļu ēdam dažādu graudaugu putras. Brokastīs mums visiem garšo griķu putra ar kanēli, auzu pārslu putra ar čili pipariem un kardamonu. 

    Prosas putra

    Lai to pagatavotu, vajadzīga pusstunda. Rīkojos tā: putraimus noskaloju, ieberu katlā, uzleju aukstu ūdeni un vāru apmēram 5 minūtes. Tad sietā tekošā ūdenī noskaloju, katlā uzleju aukstu ūdeni un atkal pavāru 5 minūtes. Tad vēlreiz noskaloju tekošā ūdenī un trešajā piegājienā, liekot vārīties, pievienoju uz pusēm ūdeni un pienu, kanēļa standziņu, kādreiz sviestu.

    Kad uzvārās, uzlieku vāku un atstāju uzbriest. Sev atlieku mazā katliņā un pievienoju arī dažas rozīnes un ķirbi, kas sagriezts gabaliņos. Citiem tā negaršo.

    Sātīgas veģetārās zupas

    Kamēr nelieto gaļu, veģetārās zupas jāgatavo sātīgas. Citādi, ja cilvēks pēc pusdienām staigā izsalcis, ilgi gavēni neizturēs.  Ēdienu gatavoju Zepter traukos, bet tikpat labi var ņemt dziļo pannu. 

    Ķirbju biezzupa

    Ķirbi gavēņa laikā gatavoju bieži. Dziļajā pannā Extra Virgin olīveļļā apcepu sīpolu, ķiploku, ingveru, čili piparus, ķimenes. Tad pielieku ķirbi, puravus, citus dārzeņus, kas mājās ir, lēcas un/vai dažus kartupeļus. Mazliet pieleju ūdeni, lai masa līdz pusi nosegta. Kad viss pannā kādas 10 minūtes pavārās, pirms blendēšanas noleju lieko šķidrumu, un, lai dažādotu garšu, pievienoju kokospienu vai saldo krējumu. Ja kādam vēl sāta sajūta nerodas, var piekost rudzu maizi. 

    Edienkarte nedēļai

    Pirmdiena

    Atslodzes diena. Visu dienu ir vai nu tikai skābputra, vai arī 1,5 l kefīra + 300 g biezpiena. 

    Skābputras recepte 

    Esmu to pielāgojusi mūsdienām. Verdošā ūdenī (aptuveni 2,5 l) ieberu divas saujas miežu putraimu un vāru 30–40 minūtes. Ja jūtu, ka ir pārāk biezs, pievienoju nedaudz ūdens. Pēc 30 minūtēm pievienoju 1,5 l kefīra un ļauju, lai uzmet burbuli. Izslēdzu liesmu. No rīta un vakarā dzeru vai ēdu tikai skābputru, bet pusdienās aptuveni 250 ml putras pievienoju 100 g vājpiena biezpiena un svaigus zaļumus – dilles, lociņus.

    Otrdiena

    • Brokastis

    Lakto bez piedevām (220 g) + ēdamkarote maltu linsēklu.
    Kafija ar pienu.

    • Pusdienas

    Ķirbju un šķelto zirņu sautējums.

    Sautējuma recepte 

    Uz pannas olīveļļā apcepu ķimenes, timiānu, sīpolus, ķiplokus, pievienoju sagrieztu  papriku un aptuveni 100 g šķelto zirņu, pieleju ūdeni, uzlieku vāku un uz mazas liesmas sutinu, līdz zirņi gandrīz gatavi. Tad pievienoju gabaliņos sagrieztu cepamo ķirbi un sautēju vēl 25 minūtes. Ēdu ar zaļumiem un grieķu jogurtu.

    • Vakariņas

    Ķīnas kāpostu salāti ar citrona sulu un eļļu. Klāt, ja palicis pāri, tad pusdienu sautējums, ja ne – biezpiens vai cepeškrāsnī ceptas saknes. Visbiežāk cepu kartupeļus, burkānus, bietes, ķirbi. Cepot apslaku ar olīveļļu, pievienoju ķimenes un jūras sāli. Klāt glāze kefīra vai paniņu.

    Trešdiena

    • Brokastis

    Kāda no funkcionālajām Graci putrām, jo tām ir ļoti liels šķiedrvielu daudzums (26, pat 28 g uz 100 g produkta), kas dod sāta sajūtu ilgam laikam. Pēc pilngraudu auzu pārslu putras, kurai šķiedrvielas ir aptuveni 10 g uz 100 g produkta, man drīz vien gribas ēst, tāpēc šai putrai pievienoju samaltas linsēklas. Tātad 5 ēdamkarotes putras vāru kopā ar vienu ābolu un kanēļa standziņu. Kafija ar pienu.

    • Pusdienas

    Lēcu sautējums + svaigu kāpostu salāti ar ķimenēm. 
    Glāze kefīra.

    • Vakariņas

    Cepeškrāsnī cepta zivs (menca, butes vai sams) + cepeškrāsnī ceptas bietes + vārīti rīsi un zaļie lapu salāti.
    Glāze kefīra vai paniņu.

    Ceturtdiena

    • Brokastis

    Lakto bez piedevām (220 g) + ēdamkarote maltu linsēklu.
    Kafija ar pienu.

    • Pusdienas

    Ķirbju un rīsu risoto. Tam klāt gabaliņš ceptās zivs no iepriekšējā vakara + svaigu kāpostu salāti. Glāze kefīra vai paniņu.

    • Vakariņas

    Sakņu sautējums vai sakņu zupa. Bieži vāru veģetāro biešu boršču, bietēm lieku klāt kartupeļus, pupiņas, skābētus kāpostus vai sēnes.

    Piektdiena

    • Brokastis

    Pilngraudu auzu pārslu putra ar samaltām linsēklām. Kafija ar pienu.

    • Pusdienas

    Ķirbju biezzupa.

    • Vakariņas

    Vārīti kartupeļi + biezpiens + siļķe + dārzeņu salāti.

    Sestdiena

    • Brokastis

    Prosas putra.Kafija ar pienu.

    • Pusdienas

    Ceptas reņģes + vārīti kartupeļi + cepeškrāsnī ceptas bietes + svaigi dārzeņi. Klāt glāze kefīra vai paniņu.

    • Vakariņas

    Cepeškrāsnī cepti ķirbji, burkāni un kāļi, bietes + biezpiens + selerijas saknes salāti ar ābolu, sīpolu + zaļumi. Klāt glāze kefīra vai paniņu.

    Svētdiena

    • Brokastis

    Omlete + mājās cepta graudu maize ar avokado + ķiršu tomāti.

    • Pusdienas

    Laša izlases zupa + rudzu maize + zaļumi.

    • Vakariņas

    Sakņu sautējums ar lēcām + skābētu kāpostu salāti. Klāt glāze kefīra vai paniņu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē