• Gludas un zīdainas kājas bez nevienas spalviņas — dažādas metodes un to izmaksas

    Skaistumkopšana
    Ieva
    Ieva
    Elva Karičkina
    6. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasarā biežāk velkam kleitas, svārkus un šortus. Kā panākt, lai kājas būtu gludas, zīdainas un bez nevienas spalviņas, konsultē KRISTĪNA GRIGORJEVA, dermatoveneroloģe, OLGA JEVĻEVA, skaistumkopšanas speciāliste.

    KURU METODI IZVĒLĒTIES?

    Skūšana

    Ātri, ērti, lēti, tomēr arī mīnusu diezgan daudz: pastāv risks traumēt ādu, matiņi bieži ieaug ādā, āda kļūst sausa. Lai ādu mazāk traumētu, noteikti jālieto skūšanai paredzēts krēms, gels vai putas. Lai kavētu matiņu ieaugšanu, trešajā dienā pēc kāju skūšanas ieteicams lietot vieglu skrubi.

    Noturība: 2 dienas.

    Mīts! Jo vairāk matiņus skujam, jo tie kļūst biezāki un raupjāki – kā sari.

    Nav taisnība – matu struktūra skujoties nemainās, nogrieztais matiņš gluži vienkārši kļūst asāks.

    Epilators

    Šis aparāts ir ilgtermiņa ieguldījums. Ātra, ērta metode. Regulāri to lietojot, spalviņas ar laiku var sākt augt mazāk, tās ir retākas. Taču daudzām procedūra šķiet sāpīga, un, arī šo metodi lietojot, matiņi mēdz ieaugt ādā. Epilācijas aparāti nopērkami plašā klāstā, cenas: 50–150 eiro.

    Noturība: 2–3 nedēļas.

    Depilācijas krēms vai putas

    Depilācijas līdzekļi satur ķīmiskās vielas, kas padara matiņu mīkstāku, traumējot tā stiebru, nevis saknīti. Taču ķīmiskās vielas var radīt ādas apdegumus, arī alerģisku reakciju risks ir diezgan liels.

    Vasarā depilācijas krēmus vispār nevajadzētu lietot, jo ķīmiskās vielas, kas pēc depilācijas var būt palikušas ādas virsējā kārtā, saules staru ietekmē var radīt apdegumus un alerģiskas reakcijas.

    Noturība: 5–6 dienas.

    Padoms!

    Šo metodi izvēlies vien ārkārtas gadījumos!

    Vaksācija

    Vislabāk, ja vaksāciju veic speciālists, kas ietrenējies veikt darbību konkrētā leņķī, netraumējot ādas virsējo kārtu. Taču vari šo metodi izmēģināt arī mājās. Vaski, ar kuriem veic vaksāciju, ir dažādi, svarīgi ir atrast sev piemēroto, jo dažādiem vaskiem pievienotas atšķirīgas ķīmiskas vielas, un tās var radīt alerģiskas reakcijas, kas izpaužas kā nātrene, apsārtums, tūska. No vaksācijas metodēm mazāk kairinošā ir cukura vaksācija, taču tā nav piemērota, ja ir alerģiska reakcija no medus. Arī pēc vaksācijas mēdz ieaugt matiņi. Ja kājas regulāri vaksē ilgāku laiku, mata saknīte mehāniski tiek traumēta, un ar laiku matiņi aug mazāk. Vaksāciju nedrīkst veikt, ja ir atopiskais dermatīts, psoriāze, pārlieku jutīga vai alerģiska āda.

    Cenas salonos: 12–25 eiro visā kāju garumā (cena atkarīga no salona, vaksācijas metodes, kāju garuma, matiņu apjoma).

    Noturība: 2–4 nedēļas.

    Elektroepilācija

    Invazīva, reti pieejama metode, ko veic pieredzējis ārsts – mata folikulā caur tievu adatu tiek ievadīts elektriskais lādiņš, iedarbojoties uz ikkatru matu saknīti. Procedūras laikā tiek koagulēts mata folikuls un novērsta mata augšanas iespēja. Ļoti sāpīgs process (cik matiņu uz kājām, tik adatas dūrienu), vajadzīgi vairāki seansi. Lielākais mīnuss – kad caur ievadīto adatu iet elektriskais lādiņš, āda tiek kairināta un bieži veidojas punktveida apdegumi, kas atstāj rētas.

    Noturība: iespējams, matiņi pēc tam neaug vispār.

    Fotoepilācija

    Izmantojot intensīvi pulsējošu gaismu (IPL), tiek ietekmēts mata folikuls, un mats vairs neaug. Nepieciešamas vidēji sešas procedūras ar četru nedēļu intervālu. Pirmais seanss ilgst aptuveni pusotras stundas. Metode vairāk piemērota, ja ir tumši, biezi matiņi. Veikalos nopērkami arī fotoepilatori, kas izmantojami mājās, taču tie nav tik jaudīgi kā profesionālie, uzgaļi ir nelieli, tāpēc epilēšanas process var ieilgt pat līdz 4 stundām. Ātrāk un ērtāk ir fotoepilāciju veikt salonā.

    Cena: aptuveni 350 eiro visā kāju garumā (cena atkarīga no impulsu skaita).

    Noturība: vairāki gadi.

    Lāzerepilācijas kurss

    Salīdzinot ar fotoepilāciju, lāzerepilācija ir trīs reizes ātrāka – sesija ilgst 30–40 minūtes. Speciālisti lāzerepilāciju uzskata par visefektīvāko matiņu likvidēšanas metodi. Šī ir labākā metode cīņai pret ieaugušiem matiņiem, kas reizē ādu arī ārstē no pigmentācijas vai iekaisumiem. Veicot procedūru, lāzers rada lielas jaudas viļņa garumu un matiņu sadedzina, traumējot arī mata saknīti. Lai atbrīvotos no visa apmatojuma, nepieciešami vairāki seansi – katrai sievietei tas ir individuāli atkarībā no matiņu krāsas, biezuma un augšanas blīvuma. Parasti jau pēc trim seansiem redzams labs rezultāts. Otrā procedūra atkārtoti jāveic pēc 10–12 nedēļām, tātad ar vienu veikto procedūru var nodzīvot gludi gandrīz visu vasaru. Lāzers labi tiek galā arī ar rudiem, gaišiem, pūkainiem matiņiem, taču nosirmojušiem matiņiem gan tas nebūs efektīvs.

    Cena: aptuveni 350 eiro (par katru seansu).

    Noturība: vairāki gadi.

    Vai sāpēs?

    Kāju zona šo procedūru laikā parasti nesāp, mēdz būt pat patīkamas masāžas sajūtas. Salīdzinoši lāzerepilācija rada mazāku diskomfortu, nekā fotoepilācija, kuras laikā var būt karstuma sajūta, jo apstrādāšanas brīdī āda sakarst, bet to mazina, izmantojot atdzesējošu gelu.

    Kā nomierināt ādu pēc procedūrām?

    Ādu vajadzētu ieziest ar nomierinošu, mitrinošu krēmu. No aptiekā nopērkamajiem līdzekļiem derēs Bepanthen krēms, kliņģerīšu vai cinka ziede. Labs līdzeklis ir arī kokosriekstu vai šī sviests, kam mazliet piepilināta klāt tējaskoka vai lavandas ēteriskā eļļa. Tas nomierinās ādu un reizē ir arī antiseptisks līdzeklis. Izmantojot jebkuru matiņu likvidācijas metodi, ādas virsējā, sausā kārtiņa tiek noņemta, tāpēc āda ir jāpasargā – pat īpaši nesauļojot kājas, vien staigājot īsos svārkos, vasarā pastāv risks iegūt pigmenta plankumus uz ādas. Noteikti jālieto saules aizsargkrēms (vismaz SPF 30) – uzturoties saulē, tas no jauna jāuzziež reizi divās stundās.

    Sieviešu pieredze:

    Kristīne (28)

    «Man vislabāk der vienkārša skūšana, izmantojot putas. Esmu izmēģinājusi arī vaksāciju, epilatoru, depilācijas putas, bet visām šīm metodēm ir viens mīnuss – jāgaida, kamēr matiņi ataug pietiekami gari, un tas man nepatīk, turklāt arī rezultāts ne vienmēr ir tik izcils un noturīgs. Skūšana, iespējams, prasa vairāk laika, jo jāskuj ir bieži, bet esmu iemanījusies to darīt ātri un pārliecinoši. Skuju kājas katru otro dienu – no rīta, kad eju dušā.»

    Maija (23)

    «Skuvekli vairs neizmantoju, jo tas kairina manu ādu, tā kļūst sausa un sametas pumpas. Taču esmu atklājusi vaksācijas aparātu – ar tādām kā vaska kasetēm, un ar to apstrādāju gan kāju, gan roku matiņus. Ierīce nopērkama Beautyfor veikalā, ikmēneša izdevumi ir niecīgi – vaska kasete maksā ap 3 eiro, vajadzīgi arī papīri, tie nopērkami iepakojumā pa 100 gabaliem, pietiek ilgam laikam. Ļoti ērta metode, taču jāiemanās to veikt. Kājas ir gludas no pat divas nedēļas.»
    Aziza (27)

    Pēc tautības esmu uzbekiete, un mani matiņi ir melni, rupji un izteikti cieti. Nekautrējos atzīt, ka esmu izmēģinājusi pilnīgi visas metodes, lai cīnītos ar šo dāsno dabas doto apmatojumu. Kājām visefektīvākā metode ir lāzerepilācija. Lai arī tas ir gana dārgs prieks, taču pavisam noteikti ir tā vērts. Pēc aptuveni piecām sesijām man uz kājām ir palikusi vien apmēram trešā daļa matiņu, un nepieciešamas vēl 2–3 lāzerepilācijas reizes, lai tie izzustu pavisam.»

    Diāna (35)

    Mani kāju matiņi ir diezgan tumši, tāpēc reiz mēnesī dodos uz salonu vaksēt kājas, tas man izmaksā ap 12 eiro. Esmu arī izmēģinājusi veikalos nopērkamos vaskus, taču ņemšanās ir tik liela, ka esmu sapratusi: šī metode nav domāta man. Labāk savas kājas nododu profesionāļa rokās.»

    Beatrise (46)

    «Ilgu laiku biju uzticīga Braun depilatoram, taču šis process aizņēma ilgu laiku, matiņi mēdza arī ieaugt. Tagad esmu iepraktizējusies veikt vaksāciju mājās ar šķidrā vaska aparātu. Daru to pati, jo speciālisti salonos strādā, manuprāt, pārāk steidzīgi un dažkārt arī pavirši. Vasku un strēmeles iegādājos internetā. Pēc vaksācijas noder alvejas želeja, kas ādu nomierina un atvēsina. Ievēroju arī padomu spalviņas raut laukā Vecā Mēnesī – tad tās patiešām ataug lēnāk.

    Lilita (43)

    «Divpadsmit gadu lietoju savu Philips Satinelle epilatoru, kurš, kaut arī bija morāli novecojis un rūca, savu darbiņu padarīja labi. Tad izdomāju nopirkt jaunāku modeli, bet piedzīvoju vilšanos – tas darbojās gaužām lēni. Tagad esmu sajūsmā par Drogās nopērkamo cukura vasku. Efekts ir acīmredzams – pilnībā tiek likvidēts pat vissīkākais matiņš ar saknīti.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē