• FOTO: Viņai pieder viens no Latvijas skaistākajiem dārziem – Jolanta Ozoliņa

    Dzīvesveids
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    30. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    «Visas dzīves problēmas var atrisināt dārzā,» tā saka Jolanta Ozoliņa, kura lolo dārzu Uguņciemā. Jolanta Ozoliņa: Dārzs ir vide, kur negatīvais zaudē enerģiju

    Jolanta Ozoliņa 

    • Veido dārzu kopš 2008. gada. Dārza platība – ap 3000 kvadrātmetru.
    • Savulaik ieguvusi divas augstākās izglītības – psiholoģijā un tiesību zinātnēs, ir darba pieredze grāmatvedībā un juridiskajā konsultēšanā.
    • Pašlaik visu savu laiku velta, lasot lekcijas par dārza veidošanu, uzņemot ekskursantus savā dārzā un palīdzot ierīkot dārzus arī citiem cilvēkiem.
    • Pērn Starptautiski profesionālajā dziedniecības akadēmijā ieguvusi kvalifikāciju Eksperts dabas dziedniecības un atveseļošanās metožu jomā. Balstoties uz personīgajām zināšanām un pieredzi, specializējusies dārza dziednieciskās terapijās.
    • Dārzs ieguvis titulu Skaistākais dārzs Talsu novadā 2017, pretendente apbalvojumam Lielais Jēkabs 2017 nominācijā Dižais Kurzemes daiļdārzs 2017, godalga žurnāla Dārza Pasaule un Bosch dārza instrumentu rīkotajā Latvijas Skaistāko dārzu konkursā 2018.
    • Dārzā aug vairāk nekā 80 veidu skujkoku, vairāk nekā 70 veidu lapu koku un krūmu, ap 400 ziemciešu, sīpolpuķes.
    • Lepojas, ka dārzā viss ir tikai un vienīgi pašas izsapņots un veidots. «Vīrietis šeit nav pat lāpstu iedūris! Vīra uzdevums ir tikai labot nolauztās lāpstas, uzasināt tās un būt atbildīgam par to, lai zāles pļāvējs būtu darba kārtībā,» smejas saimniece.

    «2004. gadā beidzās mana bezrūpīgā dzīvokļa dzīve, un es pārcēlos uz lauku māju. Tolaik šai vietā bija svalka, lūžņu laukums, zemē ieauguši automašīnu vraki… Pirmos divus gadus centos attīrīt teritoriju no lūžņiem un sastādīt dzīvžogu, lai norobežotos no ceļa, kas ir diezgan tuvu. Sākotnēji man ne prātā nebija veidot daiļdārzu veidošanu, vēlējos vien sakopt vidi.

    Ar pirmajiem krūmiņiem, ko vēlējos iestādīt, skraidīju no viena dārza gala uz otru, jo, kā jau daudziem, sākumā saprašanas par dārza veidošanu man nebija.

    Un tad sākās dzīvē melnā svītra ar problēmām darbā, privātajā dzīvē… Tas bija grūts laiks, un, lai neieslīgtu depresijā, es nolēmu, ka man jāstāda dārzs. Sāku rakt! Katrā brīvajā brīdī es stādīju dārzu, tā izstāstot dārza ainavā savu iekšējo pasauli. Man nebija domas, ka kādreiz kādam to rādīšu, ka piedalīšos konkursos. Es to darīju sev! Tāpēc tagad esmu jo īpaši aizkustināta ne tikai par to, ka mans dārzs ir daudzu balvu laureāts, bet arī par to, ka pie manis viesojušies citu skaistāko Latvijas dārzu īpašnieki.

    Idejas, kā dārzu veidot, pie manis atnāca intuitīvi ,– tagad esmu beigusi dārza dizainera kursus un divus gadus strādājusi stādaudzētavā, bet tolaik, kad tikai sāku, nekādu zināšanu man nebija. Tagad zinu teikt: lai radītu skaistu, bagātīgu dārzu, augi ir jāzina. Nosaukumi gan man reizēm arī tagad nepaliek prātā, un galvenais, lai augs iederas ainavā, lai papildina to ar savu krāsu vai interesanto lapojumu.

    Esmu dzimusi 17. novembrī, kas padomju laikos bija studentu diena, un, kad piedzimu, mamma tētim teica: «Būs mūžīgais students.» Un tā patiešām ir. Visu, ko dzīvē esmu vēlējusies apgūt, to visu esmu mācījusies. Un domāju, ka sevi, dārzu un māju ir jāpilnveido visu dzīvi. Tās ir jomas, kas nekad neapniks un nekad nebūs par daudz par tām zināt. Viena no pēdējām izglītībām man ir dziedniecības akadēmija, ko ar izcilību pabeidzu pagājušajā gadā un ieguvu specializāciju Eksperts dabas dziedniecības un atveseļošanās metožu jomā. Kad bija jāraksta diplomdarbs, nevarēju saprast, kādu tēmu lai izvēlas, bet tad nolēmu, ka rakstīšu par dārza daudzajām dziednieciskajām īpašībām – par to, kas man ir tuvs un interesē. Esmu savākusi ļoti daudz materiālu par to, kādas terapijas sniedz dārzs – darba, skaņu, krāsu…

    Dārzs grūtā dzīves brīdī dziedināja mani un tagad man ir sapnis pārvērst visu savākto literatūru grāmatā, lai tā iedvesmotu un noderētu arī citiem.

    Uzskatu, ka dārzs ir vide, kur negatīvais zaudē enerģiju, un cilvēks piesātinās ar pozitīvo un gaišo!»

    ROMANTISKI LĪKLOČI. «Šī ir jaunākā dārza daļa, kurai patlaban ir seši gadi. Dārzu cenšos veidot ainaviski – ar līkločveidīgām dobju formām, kas aizved dziļāk dārzā un veido kulises. Ar augu krāsām un ziedēšanas laikiem cenšos panākt, lai dārzā visu laiku kaut kas ziedētu. Manuprāt, tieši augu krāsas un daudzveidība veido ainavisku vidi. Dārzs baudāms kā glezna, kas nemitīgi mainās un pārsteidz,» savu lolojumu raksturo Jolanta. Jūnijā galvenais akcents bija Sibīrijas īrisi, to Jolantas dārzā ir aptuveni 35 veidi.

    GRAUDZĀLES UN BUKŠI. Viss vienkāršais ir ģeniālais! Uz akmens sienas fona lieliski izceļas cirpto bukšu bumbas, kas kombinētas ar graudzālēm – molīnijām ‘Karl Foerster’, kas vasaras beigās būs paaugušās. Savukārt cirpto dzeltenīgās nokrāsas tūju ‘Aurea’ dzīvžogs norobežo sētu. «Līdzenās dobju maliņas esmu piešāvusies atdurt ar lāpstu.»

    DĀRZA SPOGULIS – DĪĶIS. Ar skaņu terapiju dārzu papildina dīķis, kas vasarā priecē ar septiņu veidu ūdensrozēm un dziedošu zaļo varžu kori. Vakaros skaņu efektus sniedz arī lakstīgalas un blakus esošā meža šalkoņa. Dīķa galā pirms vairākiem gadiem iestādīts pamatīga hostu rinda, kas nu sakuplojusi un izskatās teju kā dzīvžodziņš, norobežojot dīķmalu no dobēm.

    KRĀSU SPĒLES. Uz smaragdzaļo tūju dzīvžoga fona lieliski izceļas pārējo augu krāsas – dzeltenie un sarkanie bārbeļu toņi ar šķirnēm ‘Orange Rocket’, ‘Maria’ un ‘Green Carpet’ un koši zemsedzes augi. Starp citu, tūjas tik lielas izaugušas tikai desmit gadu laikā.

    VIOLETAIS PAGRABS. Sabrukušais pagrabs pārveidots par akmensdārzu. Ziedošās kaķumētras, gandrenes un raspodiņš piesaista tauriņus un bites, bagātinot dārza vidi ar zumēšanu un lidināšanos.

    ORIĢINĀLA IDEJA! Niveliera statīvs tiek izmantots dārza un zāliena laistīšanai. «Gribējām mest ārā, bet mans praktiskais vīrs, kurš nodarbojas ar metināšanu, izveidoja statīva galvā sistēmu, kur var pieslēgt laistāmo šļūteni, kas griežoties rasina dārzu.»     

    VAINAGS. Mākslinieciskā formēšana ir Jolantas mīļākā nodarbe dārzā – tiek formēti gan vecie un pāraugušie skujkoki, gan krūmi. «Arī, strādājot klientu dārzos, saku, ka nozāģēt vai izrakt vienmēr var paspēt, labāk vispirms pamēģināt radīt ko interesantu. Šis kadiķis ir viens no pirmajiem augiem, kas dārzā iestādīts. Vidus bija kļuvis nesmuks, bet tā kā sapratu, ka neizrakšu to saviem spēkiem, ņēmu rokās šķēres un veidoju. Lai izveidot šādu vainagu, vajadzēja veselu dienu, bet nu jau vainagam ir trešais gads.»

    ZEM BĒRZA. Bērza paēnā labprāt aug ne tikai 13 veidu virši, tos papildina arī krāsaini skujeņi un krūmi. Parastais ligustrs pārveidots par sēnīti.

    DAŽĀDAS FORMAS. Nokarenā goba, kas veidota lietussarga formā un gludmalu kārkls ne tikai rotā dīķmalu, bet lieliski izceļas uz meža fona. Gan goba, gan kārkls ir astoņus gadus veci.

    BONSAI. Kalnu priedītēm ir ap deviņiem gadiem, un pēdējos gadus tās tiek veidotas kā bonsai kociņi. Ap tām sastādītas graudzāles lapsastes, virši, ērikas, ibēres, pašlaik priecē kaķumētras. Lai iegūtu gludu mauriņa tepiķi, Jolanta to pļauj divreiz nedēļā.

    Jolantas praktiskās idejas

    • «Speciāli mēsloju tikai hortenzijas un rododendrus, pārējo tikai pavasarī ar komplekso mēslojumu, lai spēks saņemties.»
    • «Vairums ziemciešu pirktas Puķu laukos, skujkokus pērku stādaudzētavā Robežnieki, interesantus augus var atrast arī stādu tirgotavā Lielupē pie benzīntanka.»
    • «Metode pret kurmjiem – vaktēju, kad zem zemes redzama rosība, un tad eju ar šļūteni laist tai vietai virsū ūdeni, līdz izskaloju ārā pašu kurmi. Tad lieku kurmi spainī un aizvedu kaut kur citur, lai dzīvo. Tad kādu laiku ir miers!»
    • «Varu pačukstēt: lai dārzs sniegtu pilnīgu dziedniecisko efektu, tajā jāiekļauj visu stihiju elementi. Un manā dārzā tā ir – te ir gan akmeņi, gan lieli koki, gan ūdens, gan graudzāles, kas simbolizē gaisa stihiju…»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē