• FOTO: Urbānajā bišu dravā Rīgas centrā viedstropos ievākti 80 kg izcilas kvalitātes medus

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Viedstropos, kas izvietoti uz LMT ēkas jumta, šovasar ievākti 80 kg augstvērtīgākās kvalitātes medus. Atšķirībā no parastajiem stropiem šie ir aprīkoti ar dažāda veida sensoriem, atvieglojot biškopja darbu un ļaujot uzraudzīt dravu attālināti.

    Urbānā bišu drava ar pieciem viedstropiem izveidota vasaras sākumā, un tajā mīt vairāk nekā 150 tūkstoši bišu. Lai biškopji varētu sekot līdzi stropos notiekošajam, stropi aprīkoti ar sensoriem, kas mēra tā svaru, temperatūru, mitruma līmeni un bišu aktivitāti stropa iekšienē. Dravu var novērot gan ar kopējo tiešsaistes kameru, gan arī pētīt kukaiņu uzvedību ar kameru pie stropa skrejas.

    “Ideja par urbāno bišu dravu mums bijusi ilgāku laiku.

    Apzinoties, ka tehnoloģijas var būtiski kāpināt tradicionālo lauksaimniecības nozaru produktivitāti un pavērt tai jaunas iespējas, tika radīti viedstropi, kas ar sensoru palīdzību sniedz padziļinātu informāciju par procesiem stropā un bišu labsajūtu.

    Laika gaitā šādi risinājumi varētu kļūt par neatņemu biškopības sastāvdaļu, jo tie ļauj izvairīties no bišu bojāejas, piemēram, izsalstot,” skaidro LMT viceprezidente Laura Keršule. Viņš arī norāda, ka viedstropiem tiek plānots pievienot papildu sensorus, kas biškopjiem ļautu iegūt vēl detalizētāku informāciju par bišu dzīvi stropos.

    Viedo bišu dravu, kas izvietota uz LMT tehniskās ēkas jumta līdzās 5G bāzes stacijai, ikdienā uzrauga urbānais biškopis Valdis Janovs. Viņš uzsver, ka viedo stropu apkopotā informācija ļauj kontrolēt ienesuma daudzumu un zināt, kad ir jāuzliek papildu medustelpas vai, gluži otrādi, – bitēm pietrūkst barības. “Šī ir mūsdienīga dravošana – bez steigas un uztraukuma,” smej biškopis un norāda, ka pilsētā ievāktais medus ir tīrs, augstvērtīgs, un to apliecina arī pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR veikto pārbaužu rezultāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē