• FOTO: Māra Čaklā dzeja grandiozi atdzimst grupas Pērkons koncertuzvedumā Cilvēk, tu esi

    Slavenības
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    19. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gints Ivuškāns
    Atzīmējot izcilā latviešu dzejnieka Māra Čaklā 80. jubileju, aizvadītajā nedēļas nogalē viņa dzeja atdzima koncertprogrammā Cilvēk, tu esi, kurā izskanēja rokoratorija Kā jūra, kā zeme, kā debess un rokopera Čigāna sapnis.

    Ar grandioziem aplausiem un stāvovācijām, tai pašā laikā ievērojot pandēmijas laika ierobežojumus, skatītāji novērtēja koncertprogrammā Cilvēk, tu esi! atdzimušo Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna 1984. gadā tapušo kopdarbu – rokoratoriju Kā jūra, kā zeme, kā debess – un Jura Kulakova 2000. gadā komponēto rokoperu Čigāns sapnī

    Spēcīgā, jaudīgā Pērkona mūzika un Māra Čaklā pārlaicīgā dzeja ir tas stiprais, šodien tik nepieciešamais emocionālais pārdzīvojums, kas liek un palīdz turēties un izturēt.

    Mūziķi uzskata, ka šodien Māra Čaklā teksti ir vēl trāpīgāki un ļoti precīzi raksturo šodienas situāciju un notikumus Latvijā – laikā, kad esam iekļuvuši pandēmijas važās, kad cilvēkiem šobrīd jādzīvo dažādu ierobežojumu ēnā. Citējot Māri Čaklo, “…bet lai migla ir migla, rasa ir rasa / un lai cilvēki nemirst no tās” un “Jūs, kas pratāt par brīvību pastāvēt, / protiet savā brīvībā pastāvēt- / savācies tā kā jūra…/ Cilvēk, tu esi viss kopā.”

    Koncertprogrammas pirmajā daļā īpašie viesi bija operdziedātājs, viens no grupas pirmā pamatsastāva mūziķiem, pašreizējais kultūras ministrs Nauris Puntulis un mūziķe Elizabete Balčus.

    Savukārt otrajā daļā rokoperas Čigāna sapnis spilgtākos fragmentus kopā ar grupu Pērkons izdziedāja Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis, dziedātājas Annija Putniņa un Elizabete Balčus.

    Egils Melbārdis pirms 20 gadiem piedalījās rokoperas Čigāns sapnī pirmajā iestudējumā Daugavpils teātrī un par Jāņa Cilvēka lomu 2002. gadā saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā labākais jaunais aktieris. Aktieris atzīst, ka jūtas gandarīts pēc divdesmit gadiem atkal izdziedāt brīnišķīgos un tajā pašā laikā ļoti sarežģītos rokoperas fragmentus.

    Tūres nākamie koncerti paredzēti 1. novembrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars, 15. novembrī – koncertzālē Cēsis un 21. novembrī – Ventspils Teātra namā Jūras vārti

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē