• Foto: Kā likt sev justies drosmīgai un pašpārliecinātai? Spēka pozas tavām uzvarām

    Labsajūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uzstāšanās, darba intervija, eksāmens, prezentācija, runas teikšana draugu kāzās – šādas situācijas var šķist tīrās šausmas. Kā likt sev justies drosmīgai un pašpārliecinātai?

    Mūsu ķermenis un psihe ir saistīti, tāpēc vērts izmantot gan spēka pozas, gan citus paņēmienus, kā, strādājot ar ķermeni, nomierināt emocijas, prātu un sakārtot domas. Lūk, dažas idejas, kā var sev palīdzēt nomierināties pirms publiskas uzstāšanās vai darba intervijas.

    • Sasprindzini un atslābini muskuļus. Pēc saspringuma iestājas atslābums, tāpēc brīdī, kad esi satraukta, pleci ir savilkti, sejas muskuļi saspringti, sasprindzinies – visa! Cik tik vari! Un tad – fū, ļauj ķermenim atbrīvoties. Atkārto to vēl dažas reizes, un jutīsi, ka arī prāts nomierinās.
    • Domās izej cauri visam ķermenim, meklējot, kuri muskuļi ir saspringti, un atslābini tos. Bieži vien nepamanām, ka zobi ir sakosti, piere savilkta grumbās vai dūres bailēs savīstītas. Sameklē šīs vietas ķermenī un atlaid.
    • Elpo! Var veikt īpašus elpošanas vingrojumus, bet var arī vienkārši dziļi, ar diafragmu jeb – kā saka – vēderu elpot. Ja vēlies – skaiti, cik sekundēs sanāk ieelpot, cik – izelpot. Vari izvēlēties kādu vārdu vai īsu teikumu, ko saki elpojot. Piemēram: man izdosies, viss būs labi. Var arī domāt, ka elpa nāk no pašiem papēžiem vai ka vēderā ir enerģijas ezers, no kura tiek ieelpots un paņemts spēks.
    • Dziedi! Tas ir brīnišķīgs relaksācijas veids. Ja uz svarīgo notikumu dodies ar savu auto, uzliec savu mīļāko dziesmu un dziedi līdzi, cik spēka! Tev būs jādomā par tekstu, nebūs laika satraukties. Turklāt, skaļi dziedot, nav iespējams elpot sekli. Un, protams, arī garastāvoklis uzlabojas!
    • Atceries savu mērķi. Labi, man ir mazliet bail, bet, kāpēc es te esmu, ko es vēlos pateikt? Paturot prātā savu vīziju, atceroties mērķi, uz ko ej, kļūst vieglāk gan uzstāties, gan sapulci novadīt, gan kolēģiem prezentēt mēneša pārskatu.
    • Uzstāšanās laikā atļauj sev parūpēties par sevi. Elpa ieķērās, teikums samežģījās, gadījās pārteikties – neuztraucies, visiem gadās. Nemeties strauji runāt tālāk, lai it kā attālinātu misēkli. Atļauj sev ieturēt pauzi: ievilkt dziļu elpu, iedzert ūdeni.
    • Ļauj sev būt mierā. Uzstājoties, kamēr vēl neesi iejutusies, tev nav jāmēģina mākslīgi žestikulēt, ļauj, lai no taisniem pleciem rokas brīvi karājas gar sāniem. Kad tās sagribēs kaut ko parādīt, piedalīties prezentācijā, tas notiks dabiski.»

    Četras spēka pozas

    Pirms publiskas uzstāšanās, darba pārrunām, svarīgas intervijas, eksāmena vai romantiska randiņa ar sapņu vīrieti nesēdi, sarāvusies čokuriņā. Pārliecini sevi pati! Ir tipiskas pozas, kuras cilvēki ieņem, kad jūtas ērti, drošībā, relaksēti, pašpārliecināti. Tās parasti ir tā dēvētās atvērtās pozas – taisna mugura, izriestas krūtis, stāvot kājas plecu platumā, sēžot – varbūt pat saceltas uz galda vai kāda cita priekšmeta, rokas saliktas aiz galvas, ķermenis atgāzts, vēders brīvi redzams. Ir arī tipiska uzvarētāja poza – kā V burts gaisā paceltas rokas.

    Pastāvi divas minūtes ar gaisā izstieptām rokām, it kā tu jau būtu uzvarējusi – kājas plati, rokas sānos, krūtis izriestas, galva stalti pacelta! Vai arī piecelies kājas, taisnu muguru, lēniem, drošiem, platiem soļiem pastaigā pa uzgaidāmo telpu. Ja pirms uzstāšanās esi savā kabinetā, sacel kājas uz galda kā mafijas boss filmās! Saliec rokas aiz pakauša, it kā sauļotos pludmalē. Tā tu pati sevi padarīsi drošu un stipru!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē