• FOTO: Gada balvu Rīgas arhitektūrā saņem iespaidīgā daudzdzīvokļu ēka Kuģu ielā 28

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pirmdien, 7. oktobrī, Pasaules arhitektūras dienā jau četrpadsmito reizi pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā. Papildus gada balvai, Rīgas pilsētas arhitekta birojs piešķīra 10 atzinības par izcilību atsevišķu objektu arhitektūrā.

    “Šogad balvas pretendentu – finālistu – vidū tradicionāli ir industriāli un pilsētvides objekti ar būtisku pienesumu plašākai pilsētvides kvalitātei un arī augstvērtīgi projekti, kuru pasūtītāju un autoru kopējie centieni saglabā, atjauno un papildina Rīgas arhitektūras mantojumu.

    Tomēr šogad dominē dzīvokļu tematika – tiek piedāvāta virkne kvalitatīvu un arhitektoniski interesantu projektu rīdziniekiem ar dažādām vēlmēm un pirktspēju dažādās pilsētas teritorijās un apkaimēs. Labākie mājokļu piemēri apliecina, ka nav nepiemērotu vietu, un projekta arhitektūras kvalitāti nosaka tikai autoru profesionalitāte konkrētajā kontekstā piedāvāt ko vairāk kā cenas “eiro par kvadrātmetru” attiecību.

    Redzams, ka Rīgas mājokļu jomas sakārtošanas un attīstības projektu tirgū ir milzīgs pilsētvides kvalitātes, sabiedrības veselības un ekonomikas potenciāls.

    Līdz ar to piešķirot Gada balvu daudzdzīvokļu ēkai – arhitektoniski interesantai, protams, gana ekskluzīvai, bet vienlaikus tādai, kas spēj saglabāt līdzsvaru starp privāto un publisko ārtelpu, vēlētos uzteikt ne tikai konkrētā projekta autorus, bet arī kolēģus un pasūtītājus, kuri pieliek vairāk pūles, lai mājokļu projekti būtu ar pēc iespējas lielāku pievienoto vērtību gan to pirmajiem lietotājiem un kaimiņiem, gan arī nākotnes lietotājiem vēl vairākās paaudzēs,” uzsver Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

    Jāatzīmē arī sabiedrības aktīvā iesaiste pretendentu vērtēšanas procesā un tāpēc arī šogad jau tradicionāli tika pasniegta arī Sabiedrības atzinība būvei, ko pozitīvi novērtējuši visvairāk apmeklētāju Rīgas pilsētas arhitekta biroja Facebook vietnē.

    Šogad “Sabiedrības atzinību par Rīgas trauslākā mantojuma – koka ēkas – izglābšanu Torņkalna apbūvē” saņēma pasūtītājs SIA RENAMS par mazstāvu dzīvokļa ēkas Altonavas ielā 2 renovāciju.

    Skatē tika pārstāvētas būves no biroju ēku, daudzdzīvokļu ēku, izglītības iestāžu, ražošanas būvju, tirdzniecības ēku, transporta infrastruktūras, veselības aprūpes iestāžu, kā arī viesnīcu kategorijām. No vairāk nekā 700 aizvadītajā gadā ekspluatācijā nodotajiem būvobjektiem Rīgā balvas dalībnieku reģistrā tika iekļautas un tālākai izvērtēšanai izvirzītas 26 būves.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē