• “Es piekrītu lietošanas noteikumiem” ir visbiežāk sastopamie meli interneta vidē

    Sabiedrība
    15. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lietotnēs mēs pavadām daudz laika. Tajās glabājas plašs informācijas klāsts par mums. Interneta vidē notiekošo noziegumu popularitāte aug. Bieži vien hakeri uzlauž šādas aplikācijas, lai ļaunprātīgi piekļūtu cilvēku privātajiem datiem.

    Katrs, kam ir viedtālrunis, noteikti savā ikdienā lieto daudz un dažādas lietotnes. Tās kalpo kā izklaide, komunikācijas veids, mācību līdzeklis vai vienkārši laika īsināšanas rīks. Visbiežāk, lejupielādējot jaunu lietotni, jāveic reģistrācija un jāievada dažāda informācija par sevi. Reģistrācijas laikā gandrīz vienmēr aiz gara, sīkiem burtiņiem rakstīta teksta “izlec” apgalvojums – “Es piekrītu lietošanas noteikumiem” Bieži vien, steidzīgajā ikdienas ritmā nav laika lasīt visus noteikumus un vieglāk ir vienkārši “ieklikšķināt” piekrītu. Kas gan var notikt?

    Tehnoloģiju uzņēmuma “Huawei” aptaujā par viedtālruņu kiberdrošības prasmes līmeni Baltijas valstīs piedalījās 370 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

    Tika noskaidrots, ka ceturtā daļa jeb 24% Latvijas iedzīvotāju nepievērš uzmanību aplikācijas lietošanas noteikumiem un datu aizsardzības politikai.

    Visneuzmanīgāk pret nepazīstamu lietotņu un saviem personiskajiem datiem attiecas jaunākā paaudze – bērni, pusaudži un jaunieši. No tiem vien 6% vienmēr izlasa lietošanas noteikumus. Savukārt cilvēki vecumā no 55 līdz 64 gadiem ir daudz piesardzīgāki – noteikumus vienmēr izlasa 35% aptaujāto šajā vecuma kategorijā.

    Gunta Kursiša, «Huawei Mobile Services» Biznesa attīstības vadītāja Latvijā, stāsta, ka vairāki pētījumi ir pierādījuši – “es piekrītu lietošanas noteikumiem” ir visbiežāk sastopamie meli interneta vidē. Lietotāji bieži vien nevelta laiku un uzmanību, lai izlasītu lietošanas noteikumus un vienkārši izvēlas opciju “piekrītu”. Tādēļ tieši nedrošu lietotņu lejuplādēšana kļuvusi par vienu no populārākajiem kiberdrošības draudiem.

    "Mūsdienās tālruņi satur ļoti daudz personiskas informācijas. Daudzas viedtālrunī esošās lietotnes nodrošina piekļuvi bankas vai citiem kontiem, kas satur sensitīvu informāciju. Visticamāk viedtālrunī ir arī tieša piekļuve personīgajam un darba e-pastam, īsziņām un sociālo mediju kontiem, kurus ļaundari var izmantot, lai nozagtu lietotāja identitāti,” stāsta eksperte.

    Svarīgi ir izsvērt, kuras aplikācijas ir drošas, bet kuras – aizdomīgas. Tādēļ ieteicams savā ierīcē lejupielādēt lietotnes tikai no uzticamiem avotiem, piemēram, IOS App Store vai Android “Google Play”. Šajās platformās pieejamās lietotnes ir pārbaudītas. To var novērtēt arī pēc citu lietotāju atsauksmēm, komentāriem. Liela uzmanība jāpievērš aplikācijām ar ļoti izteiktām un biežām reklāmām, kā arī uznirstošajiem logiem.

    Pat ja šķiet, ka pārzināt visas lietotnes savā tālrunī, ik pa laikam svarīgi atsvaidzināt drošības iestatījumus, kā arī pārskatīt, kādiem datiem ir atļauta piekļuve konkrētām aplikācijām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē