• Vaira Vīķe-Freiberga: Spēka man paliek arvien mazāk

    Dzīvesstāsti
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    23. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vaira Vīķe-Freiberga
    Foto: Andrejs Terentjevs
    Vaira Vīķe-Freiberga
    «Kas man palīdz tikt galā ar šo laiku, neizniekot to un skatīties uz priekšu?» Šo jautājumu uzdevām Latvijas Valsts eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

    «Latviešu pasakās Stiprinieks ir stiprs pēc būtības, bet pat Kurbadam pienāk brīdis, kad aptrūkst spēku deviņgalvu velna priekšā. Tad arī Stipriniekam ir jāiemalko spēka dzira un brāļiem vai mātei jānāk viņam palīgā. Svarīgi saprast, ka tie nav grādīgie dzērieni, kas var kalpot kā spēka dzira, bet gan garīgie resursi, kas jāmeklē savas dvēseles dzīlēs.

    Kā ir man pašai? Gadiem ejot, spēka tā fiziskajā izpratnē man paliek arvien mazāk. Tā nu tas dabā ir iekārtots, un, patīk vai ne, ar to ir jāsadzīvo. Tomēr es turpinu daudz strādāt, lai arī katru dienu ne tuvu vairs nevaru paveikt tikpat, cik agrākajos gados. Es strādāju arī tad, ja jūtu nespēku, nogurumu vai apnikumu. Daru to, kas ir nepieciešams un vajadzīgs pašas dzīvei, bet visvairāk laika pavadu, pildot pienākumus un atbildot uz dažādiem lūgumiem.

    Un brīnumu brīnums: spēks uzrodas tad, kad ir kāds darbs iesākts, un interese par dzīvi atplaukst tad, kad ir kas paveikts, vienalga, cik niecīgs.

    Mūsu senči šo noslēpumu zināja, un dainas skaisti apraksta to prieku un spēku, kas rodas no labi padarīta darba.

    Tomēr viens brīdinājums: cilvēks nav mašīna, bet cikliskiem procesiem pakļauta bioloģiska būtne. Tas nozīmē, ka atpūta ir tikpat svarīga kā darbošanās. Lielākais izaicinājums tamdēļ ir atrast sev labāko līdzsvaru abu starpā. Un beidzot – atcerēsimies, ka pat spēcīgākajiem no pasaku stipriniekiem bija atbalstītāji un palīgi. Draugi, tuvinieki, labi kaimiņi, līdzīgi domājošie – tie noteikti būs tie, kas pasniegs jums spēka dziras trauku tieši tai brīdī, kad tas visvairāk būs vajadzīgs.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē