• Ēģiptē atrasta pazudusī Luksoras zelta pilsēta

    Vēsture un leģendas
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    17. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Arheologiem izdevies atrast zelta pilsētu, kurā pirms 3400 gadiem valdija faraons Amenhoteps III, vēsta aģentūra Reuters.

    Pilsētas atliekas arheologiem izdevies atrast Tēbu teritorijā, un tās jau tiek dēvētas par Ēģiptes Pompejām, jo slēpj sevī vērtīgus artefaktus un vēstures liecības. “Nav nekādu šaubu – šis ir fenomenāls atradums,” saka Kairas Amerikāņu universitātes arheoloģe Salima Ikrama. “Tas ir kā uzņēmums laikā – Pompeju Ēģiptes versija.”

    Zinātnieki atklājuši zigzaga veida mūrus gandrīz divu metru augstumā, ēkas un virkni artefaktu – ikdienas, kulta un industriālus priekšmetus, ko lietoja Amenhotepa III laikā. Uzietas ēkas, kurās varētu būt mitinājušies vienkāršie pilsētas iedzīvotāji un strādnieki, ceptuve un virtuve, metāla un stikla priekšmeti, administratīvas ēkas un pat kapsēta. Uz ķieģeļiem, traukiem un citiem priekšmetiem ir Amenhotepa III karaliskais zīmogs.

    Atklājumi datēti ar 18. dinastijas faraona Amenhotepa III valdīšanas laiku. Viņš pie varas Ēģiptē bija laikā starp 1386. un 1353. g.p.m.ē, un šis periods bija īpašas bagātības laiks, tāpēc galvaspilsēta dēvēta par zelta pilsētu. Savas dzīves beigās faraons tur valdījis kopā ar savu dēlu Amenhotepu IV, kurš vēlāk pārdēvējās par Ehnatonu.

    Amenhotepa dēls pēc tēva nāves atteicās no senču reliģijas, no visa ēģiptiešu dievu panteona pie varas atstājot tikai vienu – saules dievu Atonu, kura vārdu pieņēma. Ehnatons aizgāja Luksoras, pilnībā to pametot. Jaunais faraons izveidoja jaunu galvaspilsētu Ehtatonu, kurā 17 gadus valdīja kopā ar sievu Nefertiti un pielūdza sauli. Pēc Ehnatona nāves par Ēģiptes valdnieku kļuva Tunahamons, kurš atteicās no tēva pielūgtā dieva. Lai arī Tutanhamons, izskatās, atgriezās vectēva pilsētā, viņš izveidoja jaunu galvaspilsētu Memfisā. To izmantoja arī Tutanhamona pēctecis Aijs, kurš apprecēja iepriekšējā faraona atraitni.

    Tas, ka Ehnatons pameta veco galvaspilsētu, ļoti nācis par labu arheologiem. “Tā ir neticami skaista,” saka Ikrama, kurai izdevies izstaigāt lieliski saglabājušās pilsētas ielas ar augstajiem mūriem. “Domāju, to nav iespējams pārspīlēt. Tas ir neticami.”

    Kāpēc pilsēta salīdzinoši neilgajā Ehnatona valdīšanas laikā pilnībā pārstāja eksistēt, vēl ir jānoskaidro zinātniekiem.

    Virs senās ēģiptiešu pilsētas bija četri citi kultūrslāņi, beidzot ar Bizantijas laiku no trešā līdz septītajam gadsimtam mūsu ērā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē