PESTO SICILIANO jeb sicīliešu pesto (vegāniskā versija)

Itālijas virtuve
Ilze Klapere
31. maijs
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Andrejs Ņikiforovs
Protams, ja ciemojies pie itāļa, galdā jābūt pastai! Sicīlietis Mauro Motta stāsta, ka viņa dzimtenē pastu ēd katru dienu, bet Latvijā viņš šo tradīciju padarījis elastīgāku: «Dzīvojot citā valstī, ir interesanti iepazīt vietējo virtuvi un tradīcijas, tāpēc nesaprotu tos, kuri turas pie sava ierastā uztura un nemēģina nogaršot ko nezināmu. Nav gan tā, ka pastu tagad ēdu reti – pietiekami bieži, turklāt labprāt ņemu līdzi uz darbu mājās sagatavotus aukstos pastas salātus, vasarā tas ir īpaši ērti.
Sarežģītība
Vidēja
Izmaksas
Lēti
Sagatavošanās
15m
Pagatavošana
20m
Kopējais laiks
35m

Šī pesto versija no tradicionālās Sicīlijas pesto receptes atšķiras ar to, ka siers (pecorino, parmigiano, ricotta – parasti pievieno kādu no šiem) ir aizstāts ar rīvmaizi un rauga pārslām. Jā, Mauro sevi dēvē par gandrīz vegānu, jo neēd gaļu un zivis un cenšas atturēties arī no piena produktiem. Līdz šādam uzturam viņš nonācis pamazām un gluži vienkārši tāpēc, ka secinājis: neēdot konkrētus produktus, jūtas labāk.

Blanšē mandeles, tās 1 minūti apvārot un pēc tam noskalojot zem auksta ūdens strūklas. Atdzesētas mandeles nomizo – vienkārši saspiežot pirkstos, miziņa viegli noslīdēs nost. Tomātus nomazgā, augšpusē katram mizā viegli iegriež krustiņu.

Katliņā uzvāra ūdeni, ieliek tomātus un pavāra 30 sekundes. Tad applaucētos tomātus liek aukstā ūdenī un pēc tam nomizo. Blenderī liek blanšētos tomātus, mandeles, sasmalcinātu ķiploku, sāli un piparus. Visu sablendē, tad pievieno olīveļļu, rīvmaizi, rauga pārslas un svaigu baziliku. Visu vēlreiz sablendē, līdz izveidojas viendabīga masa. Pārliek bļodiņā un dekorē ar svaiga bazilika lapiņām. Šo pesto vislabāk baudīt ar pastu al dente vai arī izmantot kā mērcīti, piemēram, panētiem dārzeņiem.

Pesto iemaisa vēl karstā pastā, bet vien tik daudz, lai mērce viegli apņem makaronus – Mauro uzskata, ka pastai jābūt ir tieši šādai, nevis tādai, ka makaroni peld mērcē: «Tradicionāli mēs mērci, tāpat kā šoreiz, atsevišķā traukā noliekam uz galda līdzās jau samaisītajai pastai – ja nu kāds vēlas, var papildināt.

Kā izvārīt pastu?

Pirmkārt, ūdenim ir kārtīgi jāvārās, kad ber katlā pastu. Otrkārt, pasta ik pa laikam jāapmaisa. Mauro brīnās, ka daudzi pastu vienkārši ieber katlā, uzņem laiku un pēc tam tikai nokāš: «Nesaprotu, kā tā var – es pastu vairākas reizes apmaisu un noteikti arī pagaršoju, jo īsto al dente stadiju vislabāk var uzķert, tieši pagaršojot, nevis uzticoties uz paciņas rakstītajam. Un sāli arī beru beigās, lai labāk saprastu, vai ir labi.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs