• Laiks pēc šķiršanās — iespēja būt sev pašai

    Dzīvesveids
    Santa
    Santa
    Eva Lapsa
    1. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Getty Images
    Esi nesen šķīrusies, mazliet problemātiska, ar dzīstošu pušumu sirdī. Ko iesākt ar sevi tādu – laikā, kad apkārt tik trakoti smaržo rozes un pasaule sašķirojas pāros… Tie mīlējas pludmalēs, smiedamies malko rīta kafiju viesnīcu terasēs, maigi burzās brīvdabas festivālos… Tev nav, kur acis likt. Ko iesākt ar sevi?

    Sāc ar emociju detoksikāciju

    Es pirmām kārtām kārtīgi izraudātos. Raudāšana vienatnē der tik daudzos gadījumos, un pirmajam vientulības posmam – nav nekā labāka. Šādās reizēs raudāt vajag guļus uz paklāja – aizslēdz mājokļa ārdurvis, meties garšļaukus, vārties un raudi. Vārties un pieraudi dvieļu dvieļus! Izpinkšķi sāpīgo, žēlojies balsī… Drīkst, jo vasara patiešām provocē vientulības izjūtu (saulains, smaržo jūra, laiska diena, vakarā pārsteigumi, gards ēdiens tieši no grila, vīriešu atzinība…). Kā man teica psihoterapeits – kad asaru vairs nav, gaudo vēl kādu brīdi balsī, līdz pārej čukstos. Tad nonāksi neitrālajā punktā, kad beidzot spēsi domāt sakarīgi.

    Vispirms izbaudi šo X stāvokli

    Esamību šajā diennakts mirklī, savā vecumā un ķermeņa komplekcijā, šajā muļķīgajā pozā, šajā saraudātajā blūzē, nobrukušajās zeķēs, ar krēslojošo pilsētu aiz loga. Nomazgā seju, zem košām drēbēm paslēp nolaistos spārnus un – skrien sevi nodarbināt. Jo – urrā! – tev liktenis dāvājis burvīgu vasaru sapņošanai un sevis restartam. Laiku, kad atdzīvoties. Svētīgs tāds vienatnes posms. Nevis izolēties, bet baudīt dzīvi, kādu pati gribi. Tikt skaidrībā ar sevi – tāds būs ieguvums.

    Gūsti baudu no atbrīvošanās

    Vientuļa vasara ir labs iemesls dzīves un psihes revīzijai: atmet lieko, visu, kas savu uzdevumu tavā dzīvē jau veicis, dod vietu jaunām lietām, attiecībām, hobijiem. Apaugšana ar lieko esot simptoms, ka ne vien tavā dzīvē, bet arī tevī pašā valda nebeidzami nervozs virpulis. Jo vairāk būs liekā, jo vairāk liekā tas piesaistīs.

    Sāc ar to, ka atrodi lieko. Izmet lietas, kas nepatīk, ko nelieto, – vecus DVD, mūziku, kas vairs nedod spēku. Informāciju, kas vairs neder.

    Atsakies no darbiem, ko iesāki, bet negribi vairs turpināt. Aizmirsti solījumus, ko nevēlies pildīt. Un cilvēkus, ar kuriem palicis kas neatrisināts, kuru enerģija nogurdina un vairs nesniedz prieku, bet kuriem nespēj atteikt. Definē savu attieksmi un tiec no tā visa vaļā – uzreiz jutīsies vieglāka. Īpaši, kad būsi pārrāvusi liekas attiecības un ierobežojusi apgrūtinošas pazīšanās. Tāda revīzija ir kā baldriāna tablete: revidējot pagrabus, atvilktnes un attiecības, harmonizējas tava iekšiene.

    Ieplāno SEVI kā prioritāti, pārējo pakārtojot tam

    Slavē sevi! Par visu. Un iemācies nepatikt! Tas nozīmē – vēsā mierā uztvert kritiku un opozīciju. Un sakārto veselību. Prozaiski, bet arī tava veselība parāda, cik labā saskaņā esi ar sevi kā sievieti un kā veidojas tavas attiecības ar vīriešiem. Ginekoloģiska slimība ir signāls, ka dzīve tev sniedz mācību. Sievišķīgu, laimīgu un veselu sievieti arī vīrietis ierauga pa gabalu. Šī vasara tev dota, lai sevi sakārtotu. Jā, tev, iespējams, nebūs pleca, uz kā paraudāt. Bet tam var atrast alternatīvu. Finanšu drošības spilvens būs plānāks, un sekss – labākajā gadījumā vien epizodisks…

    Toties šovasar tu baudi vismaz piecus labumus no vienatnes

    Pirmkārt, tev dota brīvība mājās ne ar vienu citu nerēķināties – savā telpā esi vienīgā valdniece. Otrkārt, nav jāatskaitās par savām gaitām. Vari atgriezties mājās, kad vēlies, neviens tev nesūta gaidu pilnas SMS. Vari pēkšņi mainīt plānus un izbēgt no vakariņām ar čivinošām draudzenēm, kuru līdzjūtīgie skatieni tevi jau sen nogurdina.

    Vienkārši – pusdienlaikā nopērkot lidmašīnas biļeti, lai paceltos spārnos uzreiz pēc darbadienas beigām, pa ceļam uz lidostu vēl Spicē paķerot glītu čemodānu, dažas drēbītes un pazūdot no telefona uztveres zonas.

    Treškārt, tev nav jāuzņemas atbildība par otra izjūtām, nav vainas izjūtas par solītiem, bet neizdarītiem sadzīviskiem darbiem. Ceturtkārt, tev ne ar vienu nav jādalās – ne baudā (visus eklērus vari apēst viena), ne naudā. Piektkārt, tev nav jāpiecieš otra cilvēka krākšana, čāpstināšana un pavirši nomestas zeķes. Arī taviem ieradumiem neviens nepiekasās. Vārdu sakot – dzīve vienatnē ir brīvības sinonīms.

    Uzmanies, ka vienatne un atbildības neuzņemšanās nesāk iepatikties tiktāl, ka jau kļūst par dzīvesveidu – baudu ir pārāk daudz. Var gadīties arī tā, ka tu izvēlies šādu dzīvi arī pēc šīs vasaras beigām: tikties ar draugiem, plosīties sociālajos tīklos, sportot, iet uz koncertiem, tev ir pat kaķis, bet mīļotais cilvēks – tikai attālināti, randiņu režīmā. Toties ikdiena – vienīgi tavējā. Šāda dzīve pašlaik ir plaši akceptēta izvēle lielpilsētās.

    Jaunas attiecības – vai par to šovasar jādomā?

    Īpaši ne. Atceros, kā teica psihoterapeite – tagad labāk dot sev laiku padzīvot bez attiecībām. Iepauzēt. Un kouča padoms bija – tikmēr materializēt domas. Iedomājies svarus ar diviem kausiem. Zem viena paliec skaista zirga foto, kausā ieliec klucīti – sevi. Pretējā kausā sāc kārtot klucīšus traucēkļus, kas tevi attālina no harmonijas un laimīgas dzīves ar vīrieti.

    Tu redzēsi, kā kluči vairojas, un tu celies arvien augstāk un augstāk no zemes, tālāk no realitātes. Viens klucītis ir tavu pagātnes attiecību enerģija, cits klucītis ir laika gaitā saarhivēts naids pret vīrieti, kas tevi sāpinājis, vēl kāds – pārmērīga uzstājība attiecībās ar pretējo dzimumu, arī zudis vieglums, pārāk izsalkušas acis… Ja visus traucēkļus likvidē, atmet, pārrevidē – svaru kausu iztukšo –, tad kauss ar tavējo klucīti nolaižas arvien zemāk, līdz nogulst uz fotogrāfijas – un tu atkal esi zirgā.  

    Šovasar tev dots laiks izdomāt, kādu vīrieti vēlies satikt

    Visuma pievilkšanās likums: kad skaidri zini, ko gribi, ir ļoti liela varbūtība, ka to arī dabūsi. Kolīdz sev konkrēti definē, kādu vīrieti gribi satikt, tava uztvere top selektīva, un tu šo vīrieti sāc atpazīt ielās, netīšām izfiltrēt no cilvēkiem, kas tev apkārt. Vizualizē sajūtu līmenī – kā šis vīrietis smaržo, kā ir viņam pieskarties, būt līdzās… Ko viņš domā, šis vīrietis. Kādas ir viņa vērtības? Un ko tu viņam esi gatava sniegt ilgtermiņā?

    Racionāli notici, ka dzīvei vislabāk derēs nevis tauriņu izvilinātājs, bet kāds ar šādu īpašību kopumu:

    Labs draugs un kaimiņš vienā personā; uz viņu vari paļauties; viņš ar tevi nekonkurē – nemēģina tevi smacēt, lai bezgalīgi pašapliecinātos; viņš emocionāli atbalsta, iedvesmo; ar viņu vari iet kalnos un dalīt kopīgu telti, neko netēlojot, nekaunēties no iesnām, no sejas bez grima. Lūk, tas ir īstais! Šovasar tev ir laiks tādu izsapņot. Bet lai iepazītos…

    Nodrāzts ir padoms apzināti vairot vīriešu skaitu sev apkārt – ejot tur, kur viņus var sastapt vairumā (kalnu ekspedīcijās, daivinga parkos, ārvalstu bibliotēkās, lidostās, futbola sacīkstēs, krogā, kur līdzjutēji pulcējas pie basīša čempionāta ekrāniem). Bet tas taču strādā!

    Tak ne jau skriesi uz dekupāžas un kāršu licēju pulciņiem… Bet visi eksperimenti ar fiksajiem randiņiem pie galdiņiem, ko rīko kādi iepazīšanās klubi, manuprāt, ir dīvaiņu pulcēšanās vieta. Un tev dīvaini nevajag pat uz vienu vasaru. Ja vien pati neesi dīvaine.

    Fantazē par foršiem vīriešiem, ar kuriem ir viegli

    Un, kad tev šķiet, ka esi viņu satikusi internetā, izrunājusies telefoniski, tad – esi radoša. Apvienojot patīkamo ar lietderīgo, pirmo randiņu piedāvā, teiksim, katram savā auto atbraukt uz Tērvetes dabas parku.

    Un pirmoreiz klātienē tikties dižā skatu torņa augšējā platformā – brīvdienas rītā, siltā, saulainā. Būsiet tikai jūs un putni.

    Tālu lejā – Tērvetes upītes stāvais krasts un apkārtnes mežu gali. Un torņa pakājē arī kioska pārdevēja. Ierodies pirmā, uzkāp pa kāpnēm un gaidi. Ja vīrietis uzkāpis elso kā aizdusas mocīts kleperis, ja viņš tev turklāt nepatīk no vaiga, tad vienkārši paej viņam garām, nokāp lejā un dodies projām, pa ceļam ielūkojoties pasaku takās. Vismaz būsi vērtīgi izstaigājusies dabā.  

    Pat šajā vientulīgajā vasarā nelūko pēc stipri jaunākiem puišiem

    Skaties labāk uz līdzvērtīgiem – visās nozīmēs. Īpaši, ja esi vecumā pirms četrdesmit. Nav nekā skumjāka par pieaugušu sievieti, kas par varītēm cenšas dabūties pie jauniešiem un vēl deklarē, ka pašas vienaudži ir novecojoši neveiksminieki vai arī ka visi labie jau apprecēti. Nav brīnums, ka tādai katra vasara paiet vienatnē un gaužoties, ka princis zirgā tā arī neatjāj.

    Šovasar tev dots laiks pašpietiekamības vairošanai

    Izbaudīt sīkās lietas, kas sniedz labsajūtu. Meklēt jaunas intereses, pētīt pasauli, ceļot. Braukt ar riteni. Lasīt romānus. Staigāt ziedu dārzos. Nopirkt skaistu brošiņu un jau entās kurpes, kādu vēl nebija. Doties gailenēs. Izcept zemeņkūku. Gulēt smaržīgu putu vannā bezgalīgi ilgi un skatīties filmas lietainos vakaros. Sapucēties un braukt pie draugiem uz dārza svētkiem. Strādāt pie tēla – izkopt stilu, kādā jūties komfortabli. Uzskaņoties vieglumam. Izbaudīt, kā atdzimst sievišķā pašapziņa. Ne tāpēc, lai mestos jaunās attiecībās, bet pašpietiekamībai. Lai patiktu sev.

    Kultivē egoismu

    Daudz socializējoties ikdienā, tev pietrūkst personīgā laika, nerunāšanas, domāšanas. Kad apkārt cilvēki, ir grūti piekļūt situācijai, kad apziņa palaista pašplūsmā. Vienatnē saslēdzas sinapšu apcirkņi, un negaidīti var ienākt prātā doma, kas nekad neatnāktu, ja nebūtu klusuma. Lai smadzenes nomierinās – abstrahējies. Neklausies pat mūziku, vienkārši ļauj domām klīst. Interesanti vērot, kur tās aizklīst. Padari ko tādu par savu rituālu.

    Aizceļo

    Ir jābūt mazliet dullai, lai ceļotu vienatnē, bet tādā vasarā kā šī ir tā vērts. Lai atgrieztos citāda. Vai arī tā: kopā ar grupu aizbrauc, tad nošķiries no pārējiem, baudi vietas un sajūtas vienatnē, bet mājupceļā atkal pievienojies grupai. Tad esi brīvāka improvizēt, vairāk ieklausies sevī. Lai prāts nomierinātos, vajag laiku. Kad saplūsti ar vietējo floru un faunu un pierodi pie nesteidzīga ritma, tad var baudīt. Šādi iespaidi jāizdzīvo vienatnē.

    Kad sāc ar kādu dalīties, tu zaudē pusi no mirkļa emocionālās iedarbības.

    Arī atceries mazāk. Viss, ko var pateikt vārdos, ir daudz mazāk, nekā var sajust. Piedzīvotā nianses laika gaitā zudīs tikai tāpēc, ka atmiņa ir ierobežota, bet ja vakarā viesnīcā būsi to visu pierakstījusi… Tie ir personīgi mirkļu nospiedumi ar milzīgu vērtību. Kāda lieliska sieviete man intervijā reiz atzinās, ka pēc šķiršanās ar vīru pārlasījusi Sigrijas Unsetes Kristīni, Lavransa meitu un tās iespaidā nolēmusi visu pamest un noiet 300 kilometru garo Santjago ceļu svētceļojumā uz Santjago de Kompostellu. Atgriezusies ar apziņu, ka vairs nepatīk sev tāda, kāda bijusi, viņa atļāvās beidzot īstenot senu sapni – iestāties Florences Mākslas universitātē…

    Tātad šī ir tava restarta vasara

    Rudenī satikšu tevi, pakāpušos jaunā līmenī, un sākumā pat nepazīšu – tik spoža tu būsi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē