• Kontaktlēcas. Esi gatava kļūt par pedantu attiecībā uz savām acīm?

    Dzīvesveids
    Beāte Leja
    25. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja reiz esi sākusi nēsāt kontaktlēcas, tev jābūt nedaudz pedantiskai. Kāpēc? Skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) acu ārste, Dr.Una Epnere.

    Kur radās lēcu sliktā slava?

    Kad pirms divdesmit pieciem gadiem tikko sāku strādāt par acu ārsti, kontaktlēcas bija pavisam citādākas – izgatavotas no cieta, gaisa necaurlaidīga materiāla, un nereti to dēļ pacienti tiešām iedzīvojās komplikācijās. Lieta tāda, ka pašā acs radzenē nav asinsvadu, tāpēc tā barojas pa tiešo no gaisa – acs saņem skābekli, kas izšķīst asarās. Taču, tiklīdz radzeni pārsedz ar kontaktlēcu, kas izgatavota no gaisa necaurlaidīga materiāla, skābeklis vairs nevar tajā iekļūt, un tiek traucēta barības vielu piegāde. Skābekļa bada dēļ acīs uzrodas asinsvadi, kuriem fizioloģiski radzenē nemaz nav jābūt. Šādi radzene izmisumā cenšas rast risinājumu, kā vēl varētu tikt pie barības vielām.

    Ja jaunveidotais asinsvads atrodas acs malā, kaitējums nav tik nozīmīgs, bet, ja tas aizaug priekšā acs zīlītei, rezultātā radzene zaudē caurspīdīgumu un pamazām pasliktinās redze. Gluži pretējs efekts tam, ko gaidām no lēcām!

    Acīm, lietojot lēcas, NEKAD nav jābūt apsārtušām, un skatienam NAV jāmiglojas!

    Arī tagad vēl joprojām ir pieejamas tā saucamās cietās lēcas, taču tās vairs neizgatavo no gaisa necaurlaidīgā organiskā polimēra, bet gan – no kvalitatīviem, gaisa caurlaidīgiem materiāliem. Un tām pat ir savas priekšrocības – tā kā cietās lēcas ir izmēros mazākas, nosedz mazāku laukumu uz acs, notiek labāka asaru apmaiņa un to piegāde acīm, mitrināšana.

    Pirmā kļūda

    Tiesa, mūsdienās biežāk izmanto mīkstās lēcas – no mīksta un gaisa caurlaidīga materiāla, bet arī tas neatrisina visas problēmas, kas varētu rasties. Būtiskākā kļūda – nēsāt mīkstās lēcas ilgāk par atļauto lietošanas termiņu. Lieta tāda, ka ar laiku zūd lēcu spēja laist cauri gaisu, – to, ka lēcas vairs neļauj gaisam piekļūt acīm, vakaros var pamanīt pēc apsārtušām acīm un sajūtas, it kā miglotos skatiens. Citādā ziņā tev šķiet, ka viss ir kārtībā, un tu tik turpini lietot lēcas! Bet problēma briest.

    Proti, nesaņemot pietiekami daudz barības vielu, radzenes virsma tiek bojāta, kairināta, un šie bojājumi, kaut arī ļoti sīki, kļūst par ieejas vārtiem infekcijām. Un, tā kā zem lēcas ir mitra, silta vide, tavas acis kļūst par īstu mikrobu paradīzi. Tie vairojas, un sākas iekaisums. Tā arī ir būtiskākā problēma, ar ko šodien sastopas lēcu lietotājas.

    Ja laicīgi reaģē – pamanot acs apsārtumu, lēcas būtu tūdaļ jāpārtrauc lietot un jāvēršas pie acu ārsta –, tad vieglu, virspusēju iekaisumu var viegli izārstēt ar antibiotiku pilieniem. Tomēr prakse rāda, ka biežāk acu apsārtumu uztver kā sadzīvisku sīkumu – paskalo acis, cer, ka kļūs labāk, bet pie ārsta ierodas, kad problēma jau samilzusi un nepieciešama ilgstošāka ārstēšana. Tāpēc atceries – acīm, lietojot lēcas, NEKAD nav jābūt apsārtušām, un skatienam NAV jāmiglojas! Turklāt lēcu lietošanas termiņš, mīļā, domāts, lai to ievērotu.

    Otrā kļūda

    Varbūt esi pamanījusi, ka kontaktlēcu lietošanas pamācībā teikts – izvairīties no lēcu saskares ar ūdeni; neizņemot lēcas, neiet pirtī un nepeldēt baseinā. Tad nu zini – to lēcu ražotāji iesaka ne jau tādēļ, lai tu peldoties lēcas nepazaudētu, bet gan tāpēc, lai no ūdens neiegūtu kādu baktēriju vai sēnīti. Ja tūlīt pēc peldes lēcas tiks izņemtas, dezinficētas un ievietotas atpakaļ acīs, iespējams, nekas slikts tiešām nenotiks, tomēr netīras rokas, lēcu saskare ar ūdeni un vēl citi veicinoši faktori palielina risku iedzīvoties nepatikšanās.

    Pēc dabas slinkākām būtnēm drošāka izvēle ir vienas dienas lēcas – no rīta ieliec, vakarā izņem un izmet, bet nākamajā rītā ņem jaunu kontaktlēcu pāri.

    Bīstamais mikrobs, kas var iedzīvoties acīs, ir akantamēba. Tas ir parazitārs mikroorganisms, kas sastopams apkārtējā vidē, sevišķi ūdeņos (pat filtrētos un attīrītos!), – tas ir ļoti izturīgs, tāpēc arī ir viens no lielākajiem biediem kontaktlēcām. Ja acī jau izveidojies radzenes bojājums un tajās nonāk akantamēba, var rasties sāpīgs acs priekšējās virsmas iekaisums, kas ir grūti ārstējams, bet smagākos gadījumos pat var izraisīt redzes zudumu. Akantamēbas dēļ jaunākās paaudzes šķīdumi tāpēc tiek papildus testēti un pārbaudīti, lai gadījumos, ja šis mikrobs tomēr pielipis kontaktlēcai, tās, glabājot lēcām paredzētajā konteinerā, mikrobs nespētu vairoties.

    Lēcas un sausas acis

    Katrai otrajai kontaktlēcu nēsātājai ar laiku izveidojas daļēji sausā acs, un, jā, sausums ir viens no acu iekaisuma veicinātājiem. Turklāt, arī lietojot kontaktlēcas, asaru plēvīte var kļūt plānāka. Bet – jo sausāka būs kontaktlēcas virsma, jo lielāks acu kairinājums. Tādēļ tām, kuras vēlas ilgstoši lietot lēcas un darba dienu pavada telpās, pie datora, iesaku turēt pa rokai mitrinošus pilienus jeb tā saucamās mākslīgās asaras. Tās neizžūst tik ātri kā fizioloģiskās asaras, jo pilienu sastāvā ir viskozas vielas, kas pārklāj arī kontaktlēcu, tāpēc samazinās lēcas berze ar acs virsmu, uzlabojas redze. Turpretim, ja acīs būs izteikts sausums, radzene zaudēs šķidrumu, tiks bojāts epitēlijs, un jau atkal pavērsies vārti dažādām infekcijām.

    Kādas mākslīgās asaras izvēlēties? Labi pilieni būs tādi, kas nesatur konservantus – parasti tie pieejami safasēti vai nu vienreizējās devās, vai arī satur speciāli izstrādātus filtrus, kas neļauj piekļūt gaisam, – tādam preparātam pievienot papildu konservantus, vienkārši nav nepieciešams. Lai atrastu sev piemērotākos acu pilienus, vēlams veikt osmolaritātes testu, kurš noteiks, kāds ir tavu individuālo asaru sastāvs.

    PAZĪMES, ka iekaisums jau sācies:

    • Graušanas, kairinājuma sajūta.
    • Acī parādās apsārtums.
    • Sāpes.
    • Radzene zaudē caurspīdīgumu, un šķiet, ka pasliktinās arī redze.

    Ko darīt?

    Vispirms izņem no acīm lēcas un pajautā padomu ārstam. Būtu jāveic analīzes, lai atšķirtu, vai problēmas iemesls ir sēnītes radīts iekaisums vai arī bakteriāla infekcija, jo izpausmes abām ir visai līdzīgas.

    • Sēnīšu infekcija prasa ļoti nopietnu un parasti ilgstošu ārstēšanu, turklāt biežāk rada arī izteiktus redzes traucējumus, sāpes.
    • Bakteriālu infekciju ārstēšanai ārsts izrakstīs lokālus, acīs pilināmus antibiotiku preparātus. Ja infekcija skārusi arī apkārtējos acs audus vai acs iekšpusi, ārsts papildus var ieteikt lietot arī vispārējas plaša spektra antibiotikas.

    Lēcu lietotājas rokasgrāmata

    Dažas svarīgākās lietas, ko un kā tev darīt, lai neiedzīvotos nepatikšanās!

    LĒCU ŠĶĪDUMS

    • Šis nav līdzeklis, ko var lietot tik ilgi, līdz pudelīte tukša. Katram kontaktlēcu šķīdumam ir savs derīguma termiņš. Noskaidro un ievēro to!
    • Pudelītei jābūt cieši aizskrūvētai, turi to istabas temperatūrā.
    • Šķīduma pudelītei ir smails gals – ar to nedrīkst pieskarties ne rokai, ne kādai citai virsmai. Ja tomēr gadās, samitrini salveti ar šo pašu šķīdumu un noslauki pudelītes uzgali.

    TRAUCIŅŠ LĒCU GLABĀŠANAI

    • Laikā, kad lēcas atrodas trauciņā, piemēram, uz nakti, tajā obligāti jāielej lēcu kopšanas šķīdums. Līdzekļa sastāvā ir ķīmiska viela, konservants, kas neļaus uz lēcām vairoties mikrobiem.
    • Trauciņš pareizi jātīra: izlej veco šķīdumu, iztīri trauciņu ar lēcu šķīdumu (nekad nemazgā ar krāna ūdeni!), izslauki ar salveti, apgriez otrādi un atstāj.
    • Katru reizi iegādājoties jaunu kontaktlēcu kopšanas šķīdumu, saņemsi komplektā arī jaunu lēcu glabāšanas trauciņu – veco bez žēlastības izmet.

    VĒL 3 IETEIKUMI

    • Pirms katras saskares ar lēcām, nomazgā rokas ar ziepēm. Ir neskaitāmi pētījumi, kuros pierādīts, ka ne jau pašas kontaktlēcas vainīgas pie mikrobu izraisīta radzenes iekaisuma, bet gan higiēnas neievērošana.
    • Nemaini lēcas vannasistabā, it īpaši tādā, kur atrodas arī tualetes pods. Šī telpa mājās ir īsta baktēriju paradīze! Vannasistabā tikai nomazgā rokas un dodies darboties ar lēcām uz citu istabu, kur baktēriju būs mazāk.
    • Ja lēcu ar pirmo reizi neizdevās ielikt, nekad neskalo lēcu krāna ūdenī, bet atkārtoti noskalo speciālajā lēcu šķīdumā un mēģini vēlreiz. Ja pa rokai nav lēcu kopšanas šķīduma, tad iepakojumā, no kura nupat lēcas izņēmi, vēl jābūt nedaudz šķidrumam – tajā var lēcas pamērcēt, noskalot un tad likt acī vēlreiz.

    3 svarīgi jautājumi, uz kuriem atbild acu ārste Una Epnere

    1. Kur lēcas labāk uzglabāt – speciālajā lēcu šķīdumā vai ūdeņraža peroksīdā?
      Daudzfunkcionālie šķīdumi paredzēti, lai lēcas koptu, tīrītu, tajos lēcas glabātu. Arī, ja šķīdums nedaudz nonāks acīs – nekas slikts nenotiks! Taču ūdeņraža peroksīdam ir ļoti laba antibakteriāla darbība. Tajā lēcas var dažkārt atstāt uz nakti – ar mērķi tās pilnībā dezinficēt.

      Te svarīgi atcerēties, ka ūdeņraža peroksīdā lēcas obligāti jānotur noteiktās 4–6 stundas, ātrāk izņemt nedrīkst. Neizturot noteikto laiku un ievietojot dezinficēto lēcu acīs, ūdeņraža peroksīds nebūs paguvis izreaģēt un ļoti kairinās acis
    2. Vai lēcas drīkst lietot, ja ir alerģija?
      Cilvēki, kuriem ir alerģija uz kādiem ārējās vides faktoriem (dzīvnieku spalvas, putekļi, ziedputekšņi), nav labākie kandidāti kontaktlēcu lietošanai. Ja jau tā jutīgajā acs gļotādā vēl ieliks lēcu, tas būs papildu kairinājums un alerģija saasināsies. Pati par sevi kontaktlēca alerģiju izraisīt nevar, bet kā alergēns tādiem cilvēkiem varētu būt, piemēram, kontaktlēcu kopšanas šķīdums, tajā esošo konservantu dēļ. Labāks risinājums, ja ir alerģija, varētu būt vienreizlietojamās lēcas.

      Vēl varētu lēcas pa nakti glabāt speciālajā lēcu kopšanas šķīdumā, bet pirms lietošanas noskalot ar fizioloģisko šķīdumu, lai izvairītos no konservantiem uz lēcām. Uzglabāt fizioloģiskajā šķīdumā lēcas gan nedrīkst!
    3. Vai lēcas drīkst lietot, ja ir glaukoma?
      Agrāk glaukoma jeb paaugstināts acu spiediens bija iemesls, kas liedza pat domāt par lēcām. Šobrīd, kad lēcas tiek gatavotas no mīkstāka materiāla, ir plānākas, arī glaukomas pacientiem var piemeklēt atbilstošākās. Galvenais – glaukoma jāārstē.

      Labs risinājums sarežģītākos gadījumos, piemēram, cilvēkiem ar nelīdzenām radzenēm, rētaudiem acīs, smagu astigmatismu, ir sklerālās cietās lēcas. Ja mīkstā lēca pielāgojas nelīdzenai radzenei, tad šī, cietā, palīdz radzeni izlīdzināt un koriģē redzi, ko dažkārt neizdodas panākt ar brillēm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē