• Kaitinošā apelsīna miza — celulīts. Kā tikt no tā vaļā?

    Dzīvesveids
    Ginta Auzniece
    27. septembris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apelsīna miziņa uz augšstilbiem esot 95 procentiem pasaules sieviešu. Tad nu, meitenes, saņemamies – uzlabojam statistiku un iegūstam gludus dupšus un stilbus! Konsultē VC4 skaistuma klīnikas 4. dimensija ķermeņa estētikas speciāliste Solveiga Lukstiņa.

    Žetons par apņēmību! Taču pāris mēnešos izkausēt celulītu nevarēsi gan. Ītais laiks, kad par to domāt, ir pavasaris, jo organismā viss notiek straujāk, un procesus ir vieglāk iekustināt. Tikai, lai zinātu, ko kustināt, vispirms jānoskaidro, kas tas nīstais celulīts vispār ir un no kurienes tas rodas.

    Lai gan pieņemts domāt, ka celulīta galvenais cēlonis ir uz kājām izgulsnējušies tauki un pārāk liels svars, patiesībā tā nemaz nav. Pretējā gadījumā apelsīna miziņu bez problēmām varētu likvidēt ar liposakciju vai lāzerlipolīzi, kas ir tiešas tauku likvidēšanas metodes, vai vismaz ar krasu tievēšanu, bet – šeit tas nestrādā.

    Lieta tāda, ka mūsu zemādā dzīvo tauku šūnu daiviņas, bet starp tām ir starpšūnu telpa, kurā atrodas gelveida šķidrums jeb limfa, ko caurstrāvo asinsvadi. Tur sāk veidoties limfas vadiņi, dažādas šūnas, kas nodrošina ādas elastību, piemēram, fibroblasti – tie veido kolagēnās un elastīgās šķiedras, kas atbildīgas par hialuronskābes veidošanos… Tātad – ļoti daudz elementu, vesela rūpnīca!

    Tas, ko mēs saucam par celulītu, rodas tad, kad gelveida limfa pārvēršas par stingru želeju.

    To medicīniski sauc par limfas atteces traucējumiem. Šajā brīdī pārtrūkst limfas mikrocirkulācija, asinsvadi saspiežas, mazie kapilāriņi vairs nepiegādā barības vielas taukšūnām, no tām netiek aiznesti prom atkritumi, ir traucēta skābekļa piegāde… Vārdu sakot – riktīgs sastrēgums!

    Tā tauku šūniņas turpina briest, līdz to apvalciņi salīp cits ar citu, un beigās rodas mezgls. Šādi mezgli savukārt iestiepj matiņa saknītes kapsulu, un tāpēc veidojas nelīdzenā āda, matracītis… Sākumā to var redzēt, tikai uzspiežot uz ādas, bet ar laiku izmaiņas ir pamanāmas jau visu laiku. Starp citu, tieši tā rodas arī sīko asinsvadiņu zīmējums uz augšstilbiem – šie vadiņi ir ļoti trausli, tāpēc, nespējot izturēt spiedienu un skābekļa badu, saplīst.

    Kāpēc tieši uz augšstilbiem?!

    Celulīts tiešām biežāk vairāk veidojas uz augšstilbiem, mazāk uz muguras un vēdera. Tas atkarīgs no speciāliem receptoriem, kas atrodas uz tauku šūniņām. Tie ir divu veidu – alfa un bēta.

    Alfa receptori atbildīgi par tauku attīstību, par to veidošanos, savukārt bēta receptori atbild par tauku noārdīšanos. Un šīs lietas lielā mērā saistītas ar figūras tipiem, kas arī ir divu veidu – sievišķais (tā saucamā bumbiera tipa figūra ar apaļīgāku ķermeņa apakšdaļu) un vīrišķais (kā apgāzts bumbierītis, proti, ar plecīgāku ķermeņa augšdaļu). Tieši bumbiera tipa sievietēm alfa receptori izvietoti uz apakšstilbiem, gurniem, dibena, bet bēta receptori – uz krūtīm, rokām, ķermeņa augšdaļā…

    Kad bumbiera tipa kundzīte novājē, darbojas bēta receptors, un ķermeņa augšdaļa sakrītas, vaigi iekrīt, bet dibens kā bija apaļš, tā palika. Bet, kad pieņemies svarā, dibens, ak tavu neražu, ir pirmais, kas to jūt. No tā arī, visticamāk, radies teiciens – kāpēc tauki nevarētu saiet krūtīs? Redzi, nevar gan – vistīrākā bioloģija!

    Savas veselības labā, arī cīnoties pret celulītu, katru brīvo brīdi velta fiziskām aktivitātēm – ziemā slido un slēpo, bet vasarā peld, brauc ar riteni.

    Vai drīkst nelikties ne zinis?

    Pēc savām klientēm redzu, ka dāmu attieksme pret apelsīna miziņu uz augšstilbiem patiešām ir atšķirīga. Viena krīt panikā un uztver to kā katastrofu, cita – dzīvo miera vējos, pat ignorē. Sak, neiešu jau uztraukties par tādiem niekiem. Bet – gluži nieks tas nav…

    Protams, ja apelsīna miziņa nepārvēršas, nepaliek grubuļaināka, iespējams, tev celulīts tiešām visu dzīvi stāv uz vietas un neprogresē. Bet, ja jūti, ka apelsīna miziņas vietā uz kājām parādās jau lielāki kunkuļi, kas redzami, vienkārši stāvot kājās, – tas, mīļā, nav labi arī tavai veselībai, jo īpaši kāju asinsvadiem, limfas cirkulācijai, un tā tu riskē iedzīvoties nopietnās veselības ķibelēs. Un arī nesmuki izskatās taču!

    Sākam cīņu!

    Vispirms vēlos piekodināt divas lietas… Pirmā – ja esi nolēmusi sākt kariņu ar celulītu, rēķinies, ka tas prasīs lielākus vai mazākus materiālus ieguldījumus, tev tam būs jāatvēl naudiņa. Otrs – neiztiks bez tevis pašas ieguldījuma, bez apņēmības un pacietības.

    Ar ko sākt? Agrāk domāja, ka pirmais ir tauku likvidācija, bet mūsdienu taktika paredz, ka pirmais solis ir – mikrocirkulācijas uzlabošana un tauku sastrēguma likvidēšana zemādā. Kā to darīt? Gaumes jautājums! Viegla augšstilbu masāža pie masiera, procedūras ar limfodrenāžas aparātiem, arī modīgie limfodrenāžas zābaki… Tālāk – pēc vēlmēm un cik atļauj maciņš.

    8 iemesli, kāpēc

    Iemesli, kas izjauc mūsu zemādā lietu kārtību un rada celulītu, ir vairāki. Un tu būsi pārsteigta, ka retais no tiem tiešā veidā attiecas uz augšstilbiem!

    1. Hormonu disbalanss un vielmaiņas traucējumi. Pirmo apelsīna miziņu uz augšstilbiem pusaudzes mēdz pamanīt jau pubertātes vecumā – tas ir karstākais brīdis, kad hormoni trako. Vēlākos gados celulīta rašanos iespaido bērniņa gaidīšana, vēl pēc tam menopauze, kas atkal liek sagrīļoties hormonu balansam. Turklāt katrs organisms ir citādāks, un dažām sievietēm ķermeņa audi ar sabiezēšanu un limfas uzkrāšanos var reaģēt arī uz laboratoriski it kā normālu hormonu ciparu.
    2. Mugurkaula problēmas – osteohondroze, problēmas muguras jostas daļā. Tev šķiet – kāds tam sakars ar tavu celulītu?! Vistiešākais, dārgā, jo no tā, kas notiek tavā mugurkaulā, ļoti atkarīgs arī tas, kas notiek citās organisma sistēmās – nospiesti asinsvadi, nervi, traucēta apasiņošana pa ķēdīti ietekmē arī kāju veselību un izskatu.
    3. Ēšanas paradumi. Daudz cukura, baltie milti, ātrie ogļhidrāti… Arī hormonu uzņemšana ar pārtiku, ko mēs pašas reizēm nemaz nezinām, piemēram, ēdot gaļu.
    4. Gremošanas traucējumi, īpaši – zarnu mikrofloras izmaiņas, ko var radīt medikamentu lietošana, vienveidīgs uzturs, šķidruma trūkums organismā.
    5. Stājas problēmas, ja ir kāda ortopēdiska vaina, piemēram, plakanā pēda, ilgstošas stundas jāpavada stāvot kājās, liela slodze uz pēdām, ilgs laiks tiek pavadīts uz augstiem papēžiem, pārāk šauru apavu nēsāšana… Šie faktori bremzē mikrocirkulāciju kājās, starpšūnu telpa netiek apasiņota, tāpēc rodas apelsīna miziņa.
    6. Hroniskas slimības.   Piemēram, cukura diabēts, kam raksturīgi apasiņošanas traucējumi.
    7. Smēķēšana. Nikotīns audos rada brīvos radikāļus, un līdz ar to tauku šūnas un asinsvadi nesaņem pietiekami daudz skābekļa, un tādēļ nobloķējas daudzi svarīgi procesi.
    8. Hormonālā kontracepcija. Agrāk tas bija ļoti uzkrītoši – ja pie ķermeņa estētikas speciālista atnāca sieviete ar izteiktu celulītu, bija skaidrs, ka viņa lieto hormonus. Pēdējos gados pretapaugļošanās tabletes ir kļuvušas modernākas, augstvērtīgākas, ar mazākām hormonu devām.

     

    TOP procedūras salonos

    Radiofrekvence

    Procedūras laikā ar īpašu iekārtu, kas izstaro siltumu, ādu sasilda līdz 40–43 grādiem. Tā celulīta skartie audi zemādā tiek atbrīvoti no tūskas, paātrinās asinsrite, un uzlabojas limfas mikrocirkulācija, atjaunojas dabiskie pretnovecošanas procesi un uzlabojas ādas elastīgums. Efektam vajadzīgs vismaz 4–8 reižu kurss.  Cena – sākot no 80 eiro par reizi.

    Vela Shape II vai Vela Shape III

    Vienā procedūrā apvienoti četri mehānismi un efekti – infrasarkanais starojums iedarbojas uz virsējiem zemādas audiem, bipolārā radiofrekvences enerģija – uz dziļākajiem ādas slāņiem, bet vakuuma un masāžas veltnīšu iedarbība uzlabo mikrocirkulāciju un veicina limfas atteci. Cena – ap 70 eiro.

    Mezoterapija

    Homeopātisku un bioloģiski aktīvu vielu mikroinjekcijas zemādā problēmzonās. Jārēķinās ar sāpēm, jo injekcijas vajag padaudz, un rezultāta sasniegšanai procedūra jāatkārto vidēji 4–10 reizes. Cena – no 60 līdz 120 eiro, atkarībā no apstrādājamās zonas.

    Karboksiterapija

    Audos ievada ogļskābo gāzi, kas veicina apasiņošanu, jo papleš asinsvadus un aktivizē skābekļa pieplūdi audiem. Cena – no 30 līdz 60 eiro.

    Elektroforēze

    Lokāla aktīvo vielu ievadīšana caur ādu ar zema sprieguma līdzstrāvu. Piemērota procedūra jutīgām būtnēm, jo nesāp. Efektam vajadzīgi vismaz 6–12 seansi. Cena –  no 80 līdz 120 eiro.

    Plazmas augšanas faktoru ievadīšana

    Nav plaši attīstījies paņēmiens, bet labi stimulē audu atjaunošanos, un arī Latvijā to nu jau dara. Par cenu jāinteresējas klīnikās.

    Ko tu vari darīt mājās:

    • Medus masāža

    Virzienā no ceļgala uz augšu apļveida spaidošām kustībām masē kājas pēc dušas, pēc tam ar ieapaļotām plaukstām pasit, it kā piesūcoties pie ādas (vakuuma efekts). Lai būtu redzams efekts, katra kāja jāmasē regulāri vismaz 20 minūtes katru reizi.

    • Vakuummasāža ar silikona bankām

    Tādas nopērkamas ekoveikaliņos un skaistumkopšanas preču veikalos. Princips pavisam vienkāršs – pēc dušas ieeļļo ādu ar kādu sev tīkamu ķermeņa eļļiņu, saspiežot banku, piesūcini to pie ādas un, skatoties televizoru, lēnām braukā pa ādu. To var darīt arī dušā.

    • Kontrastduša

    Ar dušas galviņu ūdeni mērķtiecīgi smidzini tieši uz augšstilbiem, mainot temperatūru – silts, auksts, silts, auksts, silts… Vislabāk divreiz dienā – no rīta un vakarā.

    • Norīvēšanās

    Pēc dušas aptuveni 5 minūtes ar raupju dvielīti sparīgi norīvē ciskas. Superveids, kā aktivizēt mikrocirkulāciju, likt sasparoties limfas darbībai. Vari rīvēties arī ar speciālām švammītēm, silikona cimdiņiem, kuros ir iestrādātas adatiņas.

    • Ietīšanās

    ShutterstockVari uzsmērēt uz augšstilbiem pretcelulīta krēmu un aptīties ar pārtikas plēvi – tas palīdzēs aktivizēt aktīvās vielas, kas atrodas krēmā, un tās labāk iedarbosies. Tiesa – tādu pašdarbību nevajag veikt, ja tev kādreiz bijušas problēmas ar vēnām vai ir kādas ādas kaites, piemēram, dermatīts, psoriāze.

    • Liec uz kājām aļģu maskas

    Tādas ir gan zīmolam GMT, gan GUAM un daudziem citiem. Derēs jebkuras!

    • Lieto uztura bagātinātājus

    Uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir bioflavonoīdi, vīnogu kauliņu ekstrakts, zileņu ekstrakts, ananasu ekstrakts, L-karnitīns, omega 3 un omega 6 taukskābes.

    Kādus krēmus?

    Negribu samaitāt tavu prieku un apņēmību, bet jāteic – krēms viens pats situāciju ar celulītu diez cik neuzlabos. Jā, žēl, bet fakts. Tas nozīmē, ka tev jāapsola sev arī veselīgi ēst, kustēties, dzert daudz ūdens (8 glāzes dienā obligāti!), ik pa laikam aiziet arī uz kādu procedūru vai darboties mājās – masēt kājas, rīvēties, iet kontrastdušā. Un šādā komplektiņā krēms gan būs kā ķirsītis uz kūciņas!Galvenais, kas atšķir pretcelulīta krēmus no citiem, – tajos ir vielas, kas silda, lai tādā veidā paplašinātu asinsvadiņus, uzlabotu apasiņošanu, mikrocirkulāciju. Sastāvā pārsvarā ir ingvers, pipari, kardamons, kafija, aļģes…

    Kā krēmu uzklāt? Viens veids – ar apļojošām kustībām, sākot no ceļa locītavas uz augšu, krēmu uzsmērēt vienkārši pēc dušas. Otrs – uzziest to uz ādas pirms fiziskām aktivitātēm: aerobikas, vingrošanas. Aktivitātes laikā paplašināsies asinsvadi, uzlabosies asinscirkulācija, un aktīvās vielas varēs labāk izdarīt savu darbiņu. Mans favorīts ir Mezo Estetic – šim zīmolam ir gan krēmi naktij, gan dienai, gan speciāli tādi, ko klāt uz ādas tieši pirms fiziskām aktivitātēm. Labi ir arī mūsu pašu Latvijā radītā zīmola GMT produkti.

    Mūsu pieredze

    Airida Žolīte (23 gadi), zīmola Sugar Skin Garments īpašniece:

    Apelsīna miziņu uz savām kājām pamanīju, jau mācoties vidusskolā. Toreiz daudz lasīju, kur un no kā tā rodas: uzturs, gēni, mazkustība, arī vienkārši – mistika… Zināju, ka negribu grubuļainas kājas, tāpēc sāku sportot, lietot mazāk cukura, ikdienā dzert daudz ūdens, bet drīz vien, protams, aizmirsās, kā labā es to daru. Tikai pēc vairākiem gadiem pamanīju, ka kājas kļūst negludākas. Sapratu – nu gan situācija ir nopietna! Aizgāju pie masieres, viņa smagi nopūtās un teica: «Jā, limfas attece galīgi švaka, laikam sēdošs darbiņš.» Tā sākās mans garais ceļojums PRET celulītu.

    Pirmā pietura – vēnu pārbaude pie flebologa, jo masāža celulīta gadījumā ir diezgan intensīva, un gribēju būt droša, ka ar kāju asinsvadiem viss ir kārtībā. Izgāju masāžu kursu, un tālāk masiere man lika mājās pašai veikt medus masāžu ar klapēšanu. Masāžu veicu ik pārdienas kopā 10 reizes. Papildus tam gāju kontrastdušā un lietoju Gerard’s Modeling pretcelulīta krēmu (maksā ap 40 eiro), kas stimulē limfas mikrocirkulāciju un veicina šūnu apgādi ar skābekli. Šī krēma sastāvā ir Āzijas centella – tā ir izteikti sildoša viela. Pēc krēma uzklāšanas kājas kļūst sarkanas, karstas.

    Nobildēju sevi pirms un pēc šiem pūliņiem – rezultāts bija tiešām graujošs, un tas mani motivēja nepārtraukt darboties. Tagad ik pēc pāris mēnešiem mājās atkārtoju medus masāžu kursu un paralēli uz kājām ziežu arī Bio Oil un ekoloģisko kokosriekstu eļļu. Vakaros pamasēju augšstilbus arī ar vakuuma banku vai vienkārši ar roku – apļojot ar pirkstu kauliņiem.

    Piekrītu, ka smukas, gludas kājas – tas ir nebeidzams darbs, un ātrus rezultātus gaidīt ir muļķīgi. Tāpat arī krēmi, kas biezā slānī nopērkami veikalos, bez intensīvas masēšanās un kaut nelielām sportiskām aktivitātēm brīnumainus rezultātus neradīs, kaut maksās 100 eiro. Tikai darbs ar sevi!

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē