• Ingas Misānes-Grasbergas saimniekošanas padomi: Katrai lietai mājās ir sava vieta

    Dzīvesveids
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    27. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Inga Misāne-Grasberga
    Foto: Ieva Andersone
    Inga Misāne-Grasberga
    Nacionālā teātra aktrise INGA MISĀNE-GRASBERGA uzskata – galvenais ir mājās visu laiku uzturēt kārtību, tad nebūs lieki jākavē laiks, lai to ieviestu katrreiz no jauna. Un, jā, vēl Inga ir pārliecināta, ka spēks ir vienkāršībā, tāpēc saimniekošanai nemeklē smalkus gadžetus, bet izmanto pārbaudītas vērtības.

    Inga ir precējusies ar aktieri Gundaru Grasbergu, dzīvo dzīvoklī Rīgā, ģimenē ir trīs dēli vecumā no 3 līdz 13 gadiem. Strādā pilnu darbadienu, dažkārt arī brīvdienās.

    «Galvenā kārtības uzturētāja mājās esmu es. Ar laiku pierādījies – ja ar visu tieku galā un uzturu kārtību, arī vīrs un bērni cenšas palīdzēt un darbojas man līdzi. Gan vīru, gan dēlus esmu mēģinājusi laika gaitā pieradināt pie kārtības, un ar gandarījumu varu teikt: man tas ir izdevies. Mūsmājās darbi nav strikti sadalīti, drīzāk ir tā – ja garāmejot kāds redz, ka trauku žāvētājs ir pilns ar traukiem vai kaut kas nav nolikts vietā, to tūlīt izdara. Rezultātā mājā vienmēr valda nosacīta kārtība un nav nepieciešams tās ieviešanai veltīt lieku laiku un pūles.»

    Universālie palīgi

    • Slota ar koka kātu

    Ik rītu pēc tam, kad puiši devušies ikdienas gaitās, izmazgāju grīdu – tas rada patīkamu tīrības un svaiguma sajūtu un ir mans ikdienas rituāls. Par vislabāko grīdas mazgāšanai pēc ilgiem meklējumiem esmu atzinusi Leifheit mopu – garenu kokvilnas grīdas mazgāšanas lupatu ar tādām kā bārkstīm – un šīs pašas firmas koka slotas kātu. Koka kātu izvēlos tāpēc, ka tas ir mūžīgs – pat pēc trīs gadu lietošanas tam nav nekādu lietojuma pazīmju.

    • Ugunsizturīgi stikla trauki ātrai gatavošanai
    • Jau krietni pasen sev atklāju ugunsizturīgus stikla traukus ar vāku gatavošanai. Tajos cepu gan dārzeņus, gan vistu, gan daudz ko citu. Ērti ir tas, ka visu, kas gatavojams, var salikt traukā, pieliet mazliet šķidruma – ūdens vai buljona –, ielikt cepeškrāsnī un, kamēr ēdiens gatavojas, mierīgi darīt citus darbus. Šajos stikla traukos ēdiens vienmēr izdodas sulīgs un garšīgs.

      • Statīvs, kas aizņem maz vietas

      Kad man bija tikai divi dēli, šķita, ka veļu nemaz tik bieži nemazgāju. Taču tagad, kad man ir trīs dēli, veļu mazgāju gandrīz katru dienu. Žāvēšanai esmu atklājusi statīvu, kas neaizņem daudz vietas, bet uz kura var salikt daudz veļas. Kāts ir aptuveni metru septiņdesmit garš, un tam uz visām četrām debess pusēm ir tādi kā zari. Atkarībā no veļas daudzuma zarus vai nu izstiepju, vai saloku dubulti.

      • Vienmēr tīri trauki
      • Neesmu dažādu ierīču atbalstītāja, tāpēc traukus mazgāju ar rokām. Cenšos, lai tie tiktu nomazgāti tūlīt pēc ēšanas, nevis krātos izlietnē – tai vienmēr jābūt tīrai! Līdz šim man bija divstāvu trauku žāvētājs, bet tikko nomainīju to pret mazāku – ar nolūku uzturēt virtuvē vēl lielāku kārtību.

        Marijas Kondo metode

        Jau pirms vairākiem gadiem ieinteresējos par pasaulē populārās kārtošanas superzvaigznes japānietes Marijas Kondo ieteikumiem. Sākotnēji tikai tos lasīju, iedvesmojos, bet dzīvē vēl neieviesu. Bet tad izlēmu, ka kaut kas jādara lietas labā, un sāku savās mājās kārtību ieviest pēc šīs metodes. Konstatēju, ka tā tiešām darbojas, un kā vēl!

        Galvenā doma – katrai lietai mājās ir sava vieta, turklāt tās visas sašķirotas vienkopus: spraudītes pie spraudītēm, zīmuļi pie zīmuļiem, dokumenti atsevišķi, spilvendrānas atsevišķi utt. Tiklīdz ieraugu, ka kāda lieta atrodas ārpus savas mājiņas, to tūlīt nolieku vietā.

        Vienojošais baltais

        Gan trauku, gan arī veļas mazgāšanai izmantoju firmas Frosch šķidros mazgāšanas līdzekļus. Tie ir dabai saudzīgi un arī ekonomiski. Tā šie līdzekļi nopērkami plastikāta maisiņos, kas ļogās uz visām pusēm, pārleju tos speciāli šim nolūkam paredzētos traukos ar dozatoru – tādi man ir gan trauku mazgāšanas šķidrumam, gan mazgāšanas līdzekļiem baltajai un krāsainajai veļai, gan arī šķidrajām ziepēm. Tā kā mana mīļākā krāsa ir baltā, arī dozatori ir balti, līdz ar to mazgāšanas līdzekļu iepakojumi neizraibina telpu.

        Man ir arī baltas orhidejas baltos puķpodos. Tās ir ļoti mazprasīgas – reizi nedēļā podiņos ieleju labi daudz mīksta ūdens, bet, kad orhidejas beidz ziedēt, nodušoju.

        Zeķu kārtošanas sistēma

        Arī mūsu mājā, tāpat kā daudzās citās, savulaik mistiski mēdza pazust pa vienai zeķei no pāra. Lai cīnītos ar zeķu pazušanu un lai nesajuktu, kurš pāris kuram pieder (galu galā mūsmājās ir četri vīrieši!), jau pirms vairākiem gadiem ieviesu zeķu sistēmu. Proti, tūlīt pēc novilkšanas puiši zeķu pāri saliek kopā un aizloka augšējo maliņu, tādējādi zeķes savienojot. Veļasmašīnā zeķes reizēm lieku, savienotas pa pārīšiem, reizēm atsevišķi. Galvenais noteikums ir – žāvējot zeķes no viena pāra uzreiz salikt kopā, bet, kad izžuvušas, atkal tās savienot, atlokot augšējo maliņu.

        Ingas saimniekošanas gudrība

        Man nav ne laika, ne vēlēšanās brīvdienas pavadīt, tīrot māju. Tāpēc katru dienu izdaru pa kādam mazam darbiņam – garāmejot noslauku putekļus, izmazgāju izlietni, iemetu drēbes veļasmašīnā. Turklāt uztveru to kā iepriecinājumu, nevis darbu, jo man no visas sirds patīk tīrība un kārtība.

        Ātrā uzkoda

        Siers + medus

        Tā kā manam brālim pieder bišu saimniecība, mūsu mājās nekad netrūkst medus. Bērniem, īpaši jaunākajam dēlam, garšo siers, uz kura uzziests medus. Ja gribas kādu kārumu, šāds gardums ir iegūstams minūtes laikā, turklāt tas ir arī ļoti sātīgs.

        Dzērvenes veselībai

        Lauku radi mūs ik gadu apgādā ar dzērvenēm, kas ir ļoti labas veselībai un arī ļoti garšīgas dažādos saldajos ēdienos. Tās parasti piegādā svaigas, tad ogas sasaldēju vai glabāju spainīšos ar ūdeni. Ogas sablendēju, pievienojot mazliet cukura vai medus, un ēdam pa karotei imunitātes stiprināšanai vai arī kopā ar rīsu vai biezpiena krēmu.

        Ātrā pica

        100 x pārbaudīta recepte

        Mājās vienmēr turu meksikāņu tortiljas apļus (tos, kuri nopērkami sarkanā iepakojumā). Uz tortiljas var uzziest tomātu mērci, uzgriezt kādu tomātu, cīsiņu, pārkaisīt ar sieru, un – krāsnī iekšā. Desmit minūšu laikā ēdiens gatavs! Ja mājās nekā cita nav, tortiljas var vienkārši pārkaisīt ar sieru, arī tad izdodas ļoti garšīgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē