• Ar prāmi uz Igaunijas salām — kas bērniem interesants Tallinā?

    Dzīvesveids
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    Ginta Vītola
    6. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Pixabay
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Piedzīvojums ir jau pats brauciens ar prāmi, un ne tikai bērniem – arī pieaugušajiem tas ir interesanti. Tālāk jau ir neskaitāmi varianti, kurp doties izbaudīt ziemeļu dabu, apmeklēt muzejus vai darīt ko citu.

    Iesaka SINDIJA MELUŠKĀNE, Santa.lv galvenā redaktore, piecu bērnu mamma:

    Prāmji no Virtsu ostas Rietumigaunijā uz Sāremā salu kursē regulāri – tagad, rudenī, aptuveni divdesmit reižu dienā. Braucot vasarā, drošāk ir veikt rezervāciju, bet rudenī, kad braucēju mazāk, var vienkārši ar savu auto doties uz ostu un, kolīdz prāmis klāt, braukt tik virsū. Brauciens ilgst apmēram 25 minūtes, un tas ir pietiekami ilgi, lai uz klāja izbaudītu vēju un, ja paveicas, arī rudenīgo sauli. Uz prāmja ir gan ēstuve, gan veikaliņš un tualetes. Ja uz klāja šķiet par aukstu un vējainu, var sēdēt iekštelpās siltumā.

    ! Prāmju sarakstus un cenas meklē praamid.ee

    Kuresāres pils

    Jāredz! Tā ir iespaidīga viduslaiku būve no dolomīta blokiem, būvēta 14. gadsimtā kā bīskapa cietoksnis. Kuresāres pils mūsdienās ir vislabāk saglabājusies viduslaiku pils visā Baltijā. Pils apskatei jāierēķina vismaz stunda, iespējams, arī vairāk – te ir interesanta Sāremā salas vēstures ekspozīcija vairākos stāvos. Ja negribas iedziļināties, var vienkārši izstaigāt pili, apbrīnot iespaidīgos dolomīta bluķus un noslēgumā pasēdēt kafejnīcā torņa augšā – no šejienes paveras skaisti skati uz Kuresāri un jūru. Ģimenes biļete maksā 20 eiro, bērniem līdz 8 gadiem ieeja bez maksas.

     

    Pastaigas pa Pangu klintīm

    Skaistās klintis atrodas otrā Sāremā salas pusē, iepretim Kuresārei, Pangas ragā. Tā ir Sāremā salas augstākā kaļķakmeņu un dolomītu klinšu siena (pat 21 metrs!) gandrīz trīs kilometru garumā jūras krastā. Ja laikapstākļi atļauj, var meklēt un atrast fosilijas.

    Muhu muzejs Koguva ciemā

    Pa ceļam uz Sāremā vai atpakaļceļā noteikti vērts piestāt Muhu salā. Senajā Koguva ciemā pārņem sajūta, ka viesojies pie rūķīšiem vai arī bērnu pilsētiņā – tik mazi ir namiņi! Bet arī ļoti mīlīgi, tāpat kā zemais, jauki apsūnojušais akmeņu krāvuma žogs ap ciematu. Turpat ir arī nelielais Muhu muzejs, kurā var aplūkot nacionālos igauņu izšuvumus – tie ir ļoti koši un puķaini. Un, protams, slavenās izšūtās čībiņas – turpat netālu esošajā suvenīru veikaliņā tās var arī iegādāties.

    Šajā sezonā darba laiks ir no 10 līdz 17, ģimenes biļete maksā 8 eiro. Vairāk informācijas meklē: muhumuuseum.ee.

    Pikniks purvā

    Dodoties uz Virtsu ostu vai mājupceļā, iesaku apmeklēt Tolkuses purvu, kas atrodas netālu no Pērnavas, Luitemā dabas rezervātā. Turpat pie lielās šosejas var novietot auto un tad ar kājām doties pa dēļu pastaigu taku. Vispirms var doties uz skatu torni, kas atrodas uz augstas smilšu kāpas un no kura var redzēt jūru un skaidrā laikā arī Pērnavu, Kihnu salu un pat Latviju. Tālāk cauri skaistam priežu mežam jādodas uz purva taku un tad atpakaļ uz sākuma punktu. Ja ir labs laiks, turpat purvā var sarīkot nelielu pikniku – ir jaukas atpūtas vietas ar soliņiem.

    Kādus suvenīrus atvest

    Mazās Muhu saliņas centrā ir pilsētiņa Līva. Te ir tāds neliels centriņš – gan restorāns, gan ceptuve, kur var nopirkt svaigi ceptu Muhu rupjmaizi (ļoti garšīga!) un tradicionālos Muhu salas suvenīrus: ar košiem ziedu motīviem izšūtas auduma čībiņas, maciņus un somiņas, ar roku apgleznotu keramiku, dažādus kadiķkoka izstrādājumus. Iesaku arī apskatīt burvīgo zivju veikaliņu – jūs būsiet pārsteigti, jo tik bagātīga zivju piedāvājuma nav pat nevienā Rīgas lielveikalā! Gan svaigas, gan kūpinātas, gan arī pašu saimnieku kaltētas.

    Kas bērniem interesants ir Tallinā?

    Iesaka GINTA VĪTOLA, stiliste, divu puiku mamma:

    Jūras muzejs Tallinā – tas bija kolosāli, viena no aizraujošākajām muzeju pieredzēm, kas jebkad piedzīvota. Ļoti patika ne tikai dēliem (9 un 3 gadi), bet arī mums, pieaugušajiem! Tallinā izbaudījām arī jauno panorāmas ratu un izstaigājām Enerģijas atklājumu centru.

    Jūras muzejs

    Kad draugi mums ieteica Tallinā apmeklēt Jūras muzeju jeb hidroplānu ostu, neko dižu negaidīju, jo man bija tāds visai stereotipisks priekšstats, ka būs garlaicīgi – droši vien kaut kādi laivu maketi, kompasi, tauvu mezgli, gari apraksti… Tomēr izrādījās, ka šajā muzejā izskatās pavisam citādi – ienirām tur uz trijām stundām. Muzejs atrodas vēsturiskā angārā, kur savulaik būvēti un remontēti hidroplāni. Telpas ir iespaidīgas, ar milzīgām velvēm, ļoti stilīgi iekārtotas.

    Muzejs atrodas divos līmeņos atvērtā telpā, kur pa tiltiņiem var iet no salas un salu, aplūkojot arī dažādus objektus, kas iekārti griestos, – laivas, torpēdas un citus. Un visam pa vidu – milzīga, īsta zemūdene, kurā var ieiet, izstaigāt to un izpētīt. Var arī piesēsties pie ložmetējiem, pagrozīt kloķus un pašaudīties (simulatoros, protams) – puikām bija tāds azarts!

    Pa ceļam var palasīt informāciju datoros (austiņās tā pieejama arī latviešu valodā), mazākie var atpūsties pie lego konstruēšanas galdiņiem. Ļoti patika, ka jūras tematika ievērota visos sīkumos –lego figūriņas ir attiecīgi laiviņas un jūrnieki, bet restorānā virtuļi meistarīgi atveidoti kā glābšanas riņķi. Ir arī iespēja pielaikot dažādus jūras spēku formastērpus un tajos fotografēties. Var uzlikt speciālas brilles un nokļūt citā dimensijā, proti, filmā par muzeja tapšanas vēsturi.

    Katrā ziņā muzejs patiešām bagātīgs, it kā liekas, ka viss izpētīts, bet nē – atklājas atkal kas jauns un interesants. Ja brauksiet ar maziem bērniem, ar muzeja apmeklējumu diena arī būs piepildīta – bērni būs noguruši un droši vien nekur citur iet vairs negribēs.

    Enerģijas atklājumu centrs

    Ierīkots ēkā, kur elektrostacija bijusi jau pirms simt gadiem. Te notiek zibens demonstrācijas un ir iespēja aplūkot vairāk nekā simt dažādu objektu, kas iepazīstina ar elektrisko ierīču darbības principiem. Var, piemēram, izmēģināt, kā tas ir, kad mati burtiskā nozīmē saceļas stāvus. Tieši skolēnu brīvlaikā – no 21. līdz 24. oktobrim – tur norisināsies atklājumu dienas zinātkāriem bērniem no 9 līdz 13 gadu vecumam – nodarbības ir par maksu un notiks igauņu un krievu valodā.

    Vairāk informācijas meklē: energiakeskus.ee.

    Panorāmas rats uz lielveikala jumta

    Panorāmas rats SkyWheel atklāts tikai šajā pavasarī. Tā ir izcila vieta, lai palūkotos uz Tallinu no augšas! Tirdzniecības centrs T1Mall ir pirmais un pagaidām vienīgais Eiropā, kam uz jumta ir panorāmas rats. Ratam ir 27 kabīnes, visas slēgtas, lai varētu justies droši un braukt arī aukstā laikā. Rats paceļas 120 metru augstumā, un skats ir nudien izcils! Brauciens ilgst apmēram 12 minūtes, un šajā laikā rats apgriežas trīs reizes. Biļete maksā 10 eiro, ģimenes biļete 28 eiro. Ir arī iespēja pavizināties luksusa VIP kabīnē, kurā atrodas četri atpūtas krēsli un šampanieša dzesētājs (cena – 100 eiro).

    Daudz noderīgas informācijas latviešu valodā par tūrisma objektiem Igaunijā vari atrast visitestonia.com.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē