• Andas Čakšas saimniekošanas gudrības

    Dzīvesveids
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    28. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lauris Vīksne
    Mūsdienīgas elektroierīces, gudra iepirkšanās un plānošana – tie ir galvenie Anda Čakšas noslēpumi, lai tiktu galā ar mājkopību un visu to, ko tas prasa no strādājošas sievietes.

    VIZĪTKARTE

    Anda Čakša, 13. Saeimas deputāte. 

    Dzīvo privātmājā Inčukalnā, uz darbu ik rītu dodas 7.30, atgriežas vēlā pēcpusdienā.

    Precējusies, trīs bērni vecumā no 2 līdz 24 gadiem.

    «Ar gadiem esmu sapratusi un pieņēmusi, ka visam nav jābūt ne ideāli, ne perfekti. Raugos, lai savi pienākumi ir bērniem, un mēģinu elpot dziļi, cīnoties par kārtību pusaudža istabā. Esmu iemācījusies pieņemt palīdzību un nekautrēties arī no tā, ka pakalpojumus var pirkt par naudu. Četrreiz gadā maksāju par mājas ģenerāltīrīšanu, reizi gadā mājai vasko koka grīdas, jo tad tās ir arī vieglāk kopjamas, bet pavasaros izmantoju palīdzību dārza sakopšanai.»

    «Man ļoti patīk kārtot skapi. Šis darbs manī raisa pārdomas pašai par sevi un sevis sakārtošanu. Zinu, ka rokas darot ļauj galvai izdomāt – katrreiz, kad esmu sakārtojusi skapi, arī pati sevi esmu ielikusi kādā zināmā kārtībā. Turklāt mājas un dārza uzturēšanu uztveru arī kā sportisku aktivitāti – tā ir vēl viena iespēja izkustēties.»

    Saimniekošanas gudrība:

    «Mājas solī cenšos dzīvot līdzi laikam. Mēdzu teikt, ka man ir nebeidzamā uzlabojumu sistēma. Neturos pie tā, kā kaut ko darīju pirms desmit gadiem, bet, piemēram, skatos, ko jaunu piedāvā mājas preču ražotāji, jo mūsdienu tehnoloģijas lieliski palīdz mājsaimniecībā!»

    Apģērba un apavu iegādes knifi

    • Atklāj, kas tev der vislabāk. Apģērbu un apavus pērku gan internetā, gan veikalos. Ja, piemēram, ir zināms, kurš izmērs un lieste atbilst pēdai, pat apavus var droši pirkt arī internetā. Manai pēdai visvairāk piemērotās apavu liestes ir Hogl un L’autre chose.
    • Visvairāk iecienītais internetveikals ir yoox.com, tirdzniecības centros labprāt apmeklēju Ivo Nikkolo un Marella, bet mēdzu iepirkties arī H&M.
    • Bērniem apģērbu internetveikalā amazon.de parasti pērk vīrs, tāpat viņš ir atbildīgs par apģērbu aizgādāšanu uz ķīmisko tīrītavu.
    • Drēbju mazgāšanai izmantoju Mini Risk veļas pulveri. Mīkstinātāju nepērku, jo man ir veļasmašīna apvienojumā ar veļas žāvētāju – dvieļi un arī citas drēbes ir tik mīksti!
    • Pērku lielos iepakojumus – domāju par mājsaimniecības ietekmi uz vidi, tāpēc, piemēram, šķidrās ziepes pērku iespējami lielos iepakojumos un tad mājās uzpildu šķidro ziepju trauciņos.

    Virtuves gudrības

    • Katru ēdienu gatavoju vairākām dienām. Lai katru dienu vakariņas nav jāgatavo no nulles, maltītes saplānoju tā, lai ēdienus dienu no dienas var savstarpēji kombinēt. To var labi salīdzināt ar apģērba iegādi: katrreiz, kad pērk kādu jaunu apģērbu, ir jāpadomā, ar ko to varēs sakomplektēt. Tāpat ar ēdienu: izdomāju, kas ar ko saderēs kopā, sapērku vajadzīgos produktus apmēram nedēļai, un katru ēdienu gatavoju vairākām dienām. Piemēram, gatavoju maltās gaļas mērci divām dienām: šodien to ēd ar dārzeņiem, bet rīt – ar rīsiem, kurus nākamajā dienā savukārt pasniedz kopā ar kaut ko citu.
    • Garšvielas pērku lielākos iepakojumos un ekonomiski izdevīgāk. Pašai visvairāk patīk garšvielas ar austrumniecisku noti – kumina sēklas, kurkuma, koriandrs, nigella sēklas.
    • Imunitātes stiprināšanai bērniem un arī pieaugušajiem ikdienas dzēriens ir citronūdens un veselības tēja no piparmētru, gaiļpiešu, kliņģerīšu un pelašķu jaukuma.

    Simtreiz pārbaudīta recepte

    Mani veselīgie cepumi 

    Vajag tikai 3 sastāvdaļas: auzu pārslas, banānu un žāvētas dzērvenes, nevajag ne olu, ne miltus, ne cukuru. Sastāvdaļas samīca kopā, veido bumbiņas un cep.

    Universālie palīgi

    Makita rokas putekļsūcējs.

    Man ir arī parastais putekļsūcējs ar vadu, bet šis uzlādējamais bezvada putekļusūcējs ideāli noder, ja kaut kas ātri jāsakopj – paķer, sasūc un noliec. Der gan grīdas, kad mīksto mēbeļu kopšanai. Pirms es to nopirku, šaubījos, jo tam ir ļoti mazs netīrumu savākšanas konteiners. Taču tagad esmu sapratusi, ka konteineru nemaz nevajag lielāku, jo šis rīks ir ātrai kādas noteiktas vietas, nevis pamatīgai visas mājas uzkopšanai.

    Tefal tvaika sistēma

    Gludeklis ir ļoti viegls, tvertnē var iepildīt daudz ūdens, tāpēc gludinot tā nav atkal un atkal jāuzpilda.

    Gludeklim ir tik spēcīga tvaika padeve, ka ar to var gludināt arī vertikāli, piemēram, uzkarināt uz pakaramā mazliet ieburzījušos žaketi, pietuvināt tai gludekli un ar tvaiku izgludināt.

    KitchenAid virtuves kombains

    Man patīk, ka šis kombains nav jāpērk uzreiz pilnā komplektācijā, bet to var palēnām papildināt ar to vai citu funkciju. Mans pēdējais atklājums ir uzgalis gaļas malšanai.

    Pati gaļu neēdu, bet mazajai meitiņai pērku labas izcelsmes tītara gaļu, un ne vienmēr ir iespēja to samalt veikalā uz vietas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē