• Dundagā aptuveni 350 cilvēku devušies protesta gājienā — pieprasa pašvaldības ārkārtas vēlēšanas

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    22. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dundagas pils / Wikimedia
    Ceturtdien pie Dundagas novada domes ap 350 cilvēku protestē pret tās vadības stilu, prasot atjaunot amatā Kolkas pagasta pārvaldes vadītāju Aldi Pinkenu.

    Sākotnēji protesta dalībnieki, Dundagas un Kolkas iedzīvotāji, devās gājienā uz domi, bet nu ir nonākuši līdz tai. Šodien Dundagas novada domē notiek kārtējā domes sēde. Protestētāji šajā laikā pie domes rīko piketu, lai iebilstu domes vadības stilu, skaidroja demonstrācijas organizatoru pārstāve Māra Abaja.

    Piketā piedalās visu paaudžu cilvēki, sākot ar maziem bērniem ratiņos kopā ar vecākiem un beidzot ar sirmgalvjiem. Uz demonstrantu plakātiem rakstīts «Apgaismot tumsoņus!», «Vakar darbā meklēju taisnību, šodien meklēju darbu», «Vanda, kas visu savanda» un citi.

    Piketētāji uzskata, ka pašvaldībai nav pamata no amata atbrīvot Pinkenu, kamēr Dundagas novada domes priekšsēdētājs Aldis Felts («Mūsu cilvēkiem») pašvaldības interneta vietnē skaidrojis, ka Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs bez publiska piedāvājuma pēc saviem ieskatiem pieņemot darbā darbiniekus un slēdzot saimnieciskus līgumus. Domes priekšsēdētājs arī pārmet Pinkenam, ka viņš tikai pēc sev zināmas izvēles, bez pilnvarojuma pasūtīt projektu, esot noslēdzis līgumu par ēkas Zītari pārbūves projektēšanu.

    Protestu uzrauga vairākas policijas ekipāžas. Protestanti prasa domes deputātus iznākt laukā no domes, lai tiktos ar viņiem, taču ārā iznākuši tikai opozīcijas deputāti.

    Demonstranti uzrunā pauda viedokli, ka esošā Dundagas novada dome ir zaudējusi iedzīvotāju uzticību un tādēļ tai ir jāatkāpjas un jārīko pašvaldības ārkārtas vēlēšanas. Domes vadība tika godināta ar klusuma brīdi. Pēc tam visi skandēja dziesmu «Nav vērts».

    Lībiešu kultūras darbiniece, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Baiba Šuvcāne klātesosājiem pastāstīja, ka šī ir trešā reize, kad novada iedzīvotāji nav mierā ar kārtību savā dzīvesvietā. Pēc viņas teiktā, pirmo reizi tas noticis 1859.gadā, kad piekrastes zvejnieki sarīkojuši Dundagas dumpi pret vietējiem muižniekiem.

    Šuvcāne pauda nožēlu, ka 30 gadus pēc Baltijas ceļa, viņai ir jādodas protesta akcijā, lai aizstāvētu demokrātiskas vērtības, jo, viņasprāt, novada domē «atdzimst staļinisms un autoritārisms». «Mēs, Kolkas ciema valde, divus gadus esam cīnījušies ar Dundagas novada domi un neesam sadzirdēti. Ar Pinkena atbrīvošanu no amata mēs nevaram samierināties,» teica Šuvcāne.

    Viņa pauda viedokli, ka tik «augstprātīga un nekompetenta» domes vadība Dundagā nekad nav valdījusi. Arī citi runātāji pašvaldībai pārmeta turēšanos pie likuma burta, nevis gara.

    Protesta akciju apmeklēja arī Saeimas deputāts Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētaja biedrs Uldis Budriķis (JKP), kurš uzteica dundadzniekus, sakot, ka viņi rāda labu piemēru, kā vietējiem iedzīvotājiem mobilizēties protestam. Viņš pauda cerību, ka Kolkas ciema valdes vēstule ar 716 parakstiem, kas nosūtīta valsts augstākajām amatpersonām, liks viņiem ātrāk rīkoties.

    Domes pārvaldības dēļ pēdējos divos gados no darba esot aizgājuši 16 darbinieki, kas neesot spējuši strādāt kopā ar Dundagas novada domes izpilddirektori Janitu Vandu Valteri.

    Opozīcijai neesot iespēju neko mainīt, jo viņi ir tikai četri, kamēr pozīcijā – pieci deputāti. Abaja pauda, ka pašlaik situācija ir saasinājusies, jo 9.augusta vakarā domes ārkārtas sēdē no darba atbrīvoja Kolkas pagasta pārvaldes vadītāju Pinkenu. Pēc viņas teiktā, Pinkenta darbu vietējie iedzīvotāji vērtē atzinīgi un viņš nepakļaujoties domes vadības stilam.

    Abaja uzskata, ka Dundagas novada deputāti nespēj argumentēti izskaidrot iemeslus, kādēļ Pinkenam ir uzteikts darbs, tādēļ nolemts organizēt protesta akciju.

    Viņa arī uzsvēra, ka viens no protesta mērķiem ir veicināt sabiedrībā izpratni par to, kādus cilvēkus ievēl pašvaldībā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē