• Dūmu detektoru uzstādīšana būs aktuāla praktiski visiem, kuriem ir īpašuma apdrošināšana

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    27. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Prasība mājokļos uzstādīt dūmu detektorus no nākamā gada būs saistoša praktiski visiem, kuriem ir īpašuma apdrošināšana, aģentūrai LETA atzīmēja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā.

    Asociācijā norādīja, ka no nākamā gada Latvijā visās dzīvojamās mājās – gan privātmājās, gan dzīvokļos – būs obligāti dūmu detektori, kas signalizēs par ugunsnelaimi un sadūmojumu. Tostarp šī prasība ir saistoša praktiski visiem, kuriem ir īpašuma apdrošināšana, neatkarīgi no tā, vai līguma noteikumos ir vai nav iekļauta speciāla prasība par dūmu detektora esamību.  

    Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins norādīja, ka vairumā gadījumu privātmāju un dzīvokļu īpašuma apdrošināšanas līgumos ir iekļauta standarta norma par to, ka īpašniekiem ir jārūpējas par Latvijas ugunsdrošības noteikumu ievērošanu.

    Mainoties noteikumu normām, atbilstoši jānodrošina savs mājoklis pret ugunsnelaimēm, proti, ja no 2020.gada dūmu detektori kļūst obligāti, tas automātiski attiecas uz visiem standarta īpašuma apdrošināšanas līgumiem. Vienlaikus ir iespējami arī izņēmuma gadījumi, kad līgumos ir atrunātas speciālas ugunsdrošības normas, bet parasti tās ir vēl stingrākas, piemēram, mājām ar salmu jumtiem utml. 

    «Protams, ne vienmēr dūmu detektora esamība vai neesamība būs pamats apdrošināšanas atlīdzības izmaksai vai tās atteikšanai, jo katrs ugunsnelaimes gadījums tiek izvērtēts atsevišķi,» atzīmēja Abāšins, piebilstot, ka dūmu detektora esamība, pieņemot lēmumu par atlīdzības izmaksu, tiks ņemta vērā tikai tad, ja būs pierādīta cēloņsakarība starp detektora neesamību un ugunsgrēka nodarītajiem zaudējumiem.

    Vienlaikus asociācijā arī uzsvēra, ka dūmu detektors ir svarīgs ne tikai īpašuma glābšanai no uguns, tas ir daudz nozīmīgāks dzīvību glābšanai, jo laikus signalizē par piedūmojumu mājās, dodot iespēju cilvēkiem izglābties no nosmakšanas un sadegšanas. 

    Tāpat no nākamā gada 1.janvāra privātmājās būs obligāti jāatrodas ugunsdzēšamajam aparātam, kā arī jau no 2019.gada sākuma ir spēkā aizliegums izvadīt virtuves tvaika nosūcēju pie dabīgās ventilācijas kanāliem virtuvēs, kurās tiek izmantotas gāzes plītis.

    Pēc Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta datiem, šogad Latvijā kopumā reģistrēti 8695 ugunsgrēki, tajos cietuši 262, izglābti 388, bet gājuši bojā 75 cilvēki, tostarp trīs nepilngadīgie.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē