• Drošība uz ceļa un naudas makā – kā nomāt auto?

    Auto
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    19. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Mašīnā iekšā, un – aidā ārēs zaļajās! Kam ir savs autiņš – lieliski, taču kā rīkoties, ja pašai tā nav un visu cauru gadu tāds varbūt arī nemaz nav vajadzīgs, bet vēlies nomāt auto, piemēram, atvaļinājuma laikam? Konsultē Andris Kulbergs, Auto asociācijas prezidents.

    Vajadzība ir, zināšanu nav

    Pēc garās pandēmijas ziemas četrās sienās tādi vārdi kā doties izbraukumā, atvaļinājums, ceļojums ieguvuši pavisam citu skanējumu. Un daudziem tieši ar šo vasaru saistās lieli atpūtas plāni. Starptautiska ceļošana vēl joprojām buksē, tāpēc autoceļojumi šobrīd šķiet vēl jo simpātiskāki, kaut tepat pa Latviju vai – pavisam labi – arī pa Lietuvu vai Igauniju. Tā kā visapkārt tiek runāts par dažādu kalibru ekonomisko krīzi, tādam lielam pirkumam kā auto iegādei daudziem šobrīd, iespējams, nav pats labākais laiks. Bet auto īre uz atvaļinājuma laiku vai varbūt vienu vai diviem vasaras mēnešiem gan šķiet tīri pieņemama doma. Taču – kā saprast, kas pašlaik notiek auto īres tirgū un kādas vispār ir iespējas ģimenei noīrēt auto par saprātīgu cenu? Kur to darīt? Ar ko sākt, un kā neiebraukt finansiālās auzās?

    Ievadot vārdus auto noma interneta meklētājā, paveras tāda aina, ka nezinātājs apjuks jau pirmajās piecās minūtēs. Kurš te ir nopietns spēlētājs, bet kurš makšķerē nezinošās zivtiņas? Kā attiekties pret dažādiem nomas sludinājumiem sociālajos tīklos, portālos? Kur slēpjas zemūdens akmeņi? Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs piekrīt – cilvēkam, kas auto īres tirgū mēģina orientēties pirmo reizi, tiešām var iestāties pamatīgs apjukums, tāpēc labāk bez zinoša padoma neko neuzsākt. Kā nekā – runa ir par pašu drošību uz ceļa un drošību arī naudas makā.

    Situācija nomātājiem – pagaidām labvēlīga

    Pandēmija ir plosījusies arī auto īres tirgū, un šovasar to raksturo dažas īpatnības, ko noteikti būtu vērts ņemt vērā. «Pandēmija stipri iesitusi pa auto īres uzņēmumiem. Līdz tai Latvijā autonomas tirgū darbojās gan starptautiski zināmi (tā dēvētie ķēdes) uzņēmumi, gan arī vairāki vietējie. Taču jāsaka, ka pēc pandēmijas gada lielākā daļa tieši šo vietējo, kas nebija lielajās uzņēmumu ķēdēs, apturējuši savu darbību un bankrotējuši. Diemžēl man tā īsti pat nebūs neviena nopietna spēlētāja, ko te nosaukt. Protams, vienmēr pastāv iespēja atsaukties uz piedāvājumiem internetā, taču ir diezgan liela varbūtība tikt apkrāptiem – veiklu darboņu netrūkst arī šajā tirgū, īpaši uzmanīgiem jābūt ar ļoti lētajiem piedāvājumiem. Savukārt starptautiskie uzņēmumi turpina savu darbu.

    Ir kompānijas, kas piedāvā īstermiņa īri (lielākoties – car sharing kompānijas), un ir, kas ilgtermiņa īri vai arī abus pakalpojumus. Prātīgāk un tālredzīgāk būtu izvēlēties zināmu iznomātāju ar vārdu – vēlams, starptautisku –, tādējādi uzreiz atkritīs vismaz puse dažādu raižu un nianšu, par ko lauzīt galvu, nebūs arī pārsteigumu ar slēptajām izmaksām. Jā, būs dārgāk, toties drošāk. Iespējams, tiešām labāk samaksāt vairāk nekā riskēt pazaudēt atvaļinājuma dienas, risinot pēkšņi radušās problēmas.»

    Andris Kulbergs arī iesaka – auto īrēšanu nevajadzētu atlikt uz pēdējo brīdi. Ja ģimene iecerējusi noīrēt auto, piemēram, uz vasaras atvaļinājuma laiku, tagad būtu pēdējais laiks to darīt: «Pagaidām joprojām ir spēkā dažādi pandēmijas ierobežojumi, Latvijā vēl nav ieradušies tūristu pūļi, tāpēc vietējie cilvēki vēl var atrast tiešām izdevīgus piedāvājumus, kas jau drīz var pazust. To vajadzētu izdarīt pāris tuvāko nedēļu laikā, jo situācija, kā zināms, var strauji mainīties.»

    Kā rīkoties?

    Tik tālu nu būtu skaidrs – kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ. Bet ar ko sākt? Kā saprast, pie kā vērsties un kādās niansēs vērts iedziļināties?

    1. solis.  Sāc ar meklētājservisu

    Līdzīgi kā meklējot lētākas aviobiļetes, ieskaties mājaslapās, kas apkopo vienuviet vairāku iznomātāju piedāvājumus. Tās būs starptautiskas kompānijas ar vārdu, un dažkārt tur parādās arī vietējo piedāvājumi. Izmēģini, piemēram, Rentalcar.com. Ieejot šajā mājaslapā, radīsies aptuvena skaidrība par tirgū notiekošo, par cenām. Iespējams, uzzinot šo informāciju, tu vispār mainīsi savas ieceres – varbūt tas viss ir par dārgu vai varbūt tomēr labāk apsvērt domu par sava auto pirkšanu?  

    2. solis. Salīdzini meklētājservisa piedāvājumu ar konkrētā uzņēmuma mājaslapu

    Kad meklētājā esi atradusi piemērotu auto, apskaties, ko piedāvā konkrētā kompānija savā lapā, jo dažkārt vienas un tās pašas kompānijas piedāvājuma cena šajos divos resursos var atšķirties. Iespējams, paša iznomātāja lapā ir vēl izdevīgāks piedāvājums. Ja tas tevi ieinteresējis, sazinies ar iznomātāju. Īpaši jau tad, ja auto ir vajadzīgs ne tikai uz atvaļinājuma laiku, bet, piemēram, uz mēnesi vai diviem, noteikti vērts ar iznomātāju runāt bez starpniekiem. Iespējams, iegūsi daudz izdevīgāku piedāvājumu nekā tas, kas redzams interneta vidē.

    3. solis. Izvētī savas vajadzības, uzdod visus neskaidros jautājumus.

    Izvērtē gaidāmo ceļojumu: kurp un cik tālu brauksi; vai maršrutā paredzēti arī grantēti lauku ceļi; varbūt maršrutā ir daudz posmu, kuros tiek veikti remontdarbi; kur īrētā mašīna tiks novietota naktīs, vai tas ir droši utt. Tad attiecīgi taps skaidrs, kādi ir riski, kādu apdrošināšanas līmeni tev vajadzēs un kā tas ietekmēs cenu. Varbūt kaimiņvalsts robeža ir tuvu un tu vari izdomāt pāršaut pāri robežai – kādas būs iespējas saņemt tehnisko palīdzību arī tur, kā tas ietekmēs apdrošināšanu? Katrā ziņā – sazinies un vaicā! Būtu noderīgi, ja, lasot un noslēdzot līgumu, tev blakus ir kāds tuvinieks, kas orientējas nomas jautājumos, jo, lasot līgumus, četras acis vienmēr ir labāk nekā divas.

    Ja tomēr izvēlies lētāku, bet mazāk drošu piedāvājumu

    Lai arī ar prātu saprotam, ka daudz drošāk un arī ērtāk būtu auto īrēt kādā no zināmajiem starptautiskajiem uzņēmumiem vai ķēdēm, dzīvē nereti tomēr notiek tā, ka naudas ir tik, cik ir, un lētie piedāvājumi šķiet pat ļoti vilinoši. «Piemēram, portālā ss.lv joprojām redzam sludinājumus, kur piedāvā noīrēt automašīnu pat par nieka 5 eiro dienā,» stāsta Andris Kulbergs. «Tie visbiežāk ir 90. gadu beigu, varbūt divtūkstošo sākuma autiņi. Saku uzreiz – tādi piedāvājumi parasti ir kantoriem, kam nevar uzticēties. Īrējot par tik mazu naudu, ir pilnīgi skaidrs – jūs sagaida visādi zemūdens akmeņi. Ja atvērsiet portālu Sudzibas.lv, tur varat lasīt daudz traģisku stāstu, turklāt šādi apšaubāmi uzņēmumi mēdz darīt tā – nomaina nosaukumu un turpina darboties.»

    Lūk, daži ieteikumi, kā sevi pasargāt no ļoti nepatīkamiem pārsteigumiem.

    • Pārbaudi uzņēmumu. Uzticamam uzņēmumam ir reāls birojs ar nemainīgu adresi, reāli darbinieki, pilnvērtīga mājaslapa un zvanu centrs, kur kāds pacels klausuli – arī naktī, kad tev, piemēram, uz ceļa vajadzēs palīdzību. Ja atrodi iznomātāju, par kuru rodas šaubas, noskaidro, cik sen šāds SIA vispār ir tirgū, vai tam ir adekvāta mājaslapa, reālas personas, kas ar tevi runā. Ja tā nav, ļoti iespējams, šis uzņēmums ir kāds no viendienīšiem, kas vienā dienā pazūd bez pēdām vai arī regulāri maina nosaukumus.
    • Nemaksā drošības depozītu skaidrā naudā. Pieprasījums maksāt skaidrā naudā ir kā sarkanā stopzīme, kas liek kļūt piesardzīgam. Nopietnās kompānijās maksājumiem izmanto kredītkartes. «Realitātē varat rēķināties, ka kombinācija zema cena + depozīts skaidrā naudā ir jūsu īres auto patiesā cena, jo beigās jūs to depozītu neatgūsiet,» brīdina eksperts. «Tiks izdarīts viss, lai piešūtu jums dažādu punktu pārkāpumus, kas līgumā, ja tāds vispār bijis, ir rakstīti kaut kur ar sīkiem burtiņiem. Ja līguma vispār nav bijis, ja nav nekāda dokumentāla apliecinājuma, ka esat šo depozītu iemaksājis, tā ir tipiska krāpniecība. Jūs kā zivtiņu nomakšķerē ar tiem 5 eiro dienā, bet pēc tam jau esat uz āķa. Citādi ir, ja maksājat ar kredītkarti. Tad nomas uzņēmumam ar jums viss jāsaskaņo, jāizskaidro, jums ir jāparakstās, kam un par kādām summām piekrītat. Drošības nauda tiek rezervēta kontā, un domstarpību gadījumā klients šo situāciju vēlāk var apstrīdēt savā bankā.»
    • Pievērs uzmanību kilometrāžai. Iespējams, piedāvātā cena ir pievilcīga, taču atļauts pavisam mazs kilometru nobraukums dienā. Ja brauksi vairāk, ieslēgsies dārgs skaitītājs par katru nobraukto kilometru virs šīs normas. Pieņemsim, noīrē auto par 10 eiro dienā, bet tai nobraukuma limits dienā ir vien 50 kilometru – tā tu tālu netiksi. Starp citu, starptautiskajām kompānijām visbiežāk līgumā ir bezlimita nobraukums.
    • Vai būs iespēja saņemt palīdzību, ja rodas problēmas? Nomājot auto no kāda maza nezināma uzņēmuma vai privātpersonas, var arī paveikties – auto nebūs nekādu tehnisku problēmu, tu nepaliksi uz ceļa –, taču var arī nepaveikties. «Sevišķi, ja braucat arī naktī, ja dodaties vēl arī uz Igauniju vai Lietuvu, tad jārēķinās – vietējai kompānijai atšķirībā no starptautiska uzņēmuma palīdzības sniegšanas iespējas uz ceļa ir ļoti limitētas. Turklāt, ja tas ir divdesmit gadu vecs auto, varbūtība, ka salūzīs, ir ļoti liela.»

    Svarīgi padomi auto nomātājiem

    1. Nofotografē auto. Neatkarīgi no tā, kur nomāji auto, saņemot nofotografē to no visiem stūriem – lampas, spoguļus, stiklojuma nobrāzumus, ja tādi ir, durvju stūrus, lai pēc tam nav pārpratumu, kad, kurš un pie kā ir bijis vainīgs. Vizuālie defekti ir pirmā lietā, ko, kad atdosi mašīnu atpakaļ, vērtēs jebkurš iznomātājs.
    2. Uzmanīgi ar papildpakalpojumiem. Piemēram, tev par atsevišķu samaksu piedāvā navigāciju, kura daudzos auto tāpat jau ir iekšā bez maksas.
    3. Ja tu slēdz līgumu, tu arī brauc. Tas nozīmē, ka ceļā nevarēsiet ar vīru vai draugu samainīties, lai pastūrē otrs. Ja šādu variantu paredzi – tas jāatrunā līgumā, jo tas maina īres maksu.
    4. Jo dārgāka īre, jo mazāk jautājumu, kad atdod auto. Ja esi gatava atstāt daļu risku sev – apdrošināšanas summa būs mazāka, ja nevēlies risku – ņem pilnu apdrošināšanas komplektu, brauc, pēc tam atdod atslēgas un esi brīva bez lielām diskusijām.

    Kur meklēt auto?

    Autonoma īstermiņā

    Ja tev nepieciešams auto tikai uz stundām, diennakti vai nedēļas nogali, izvēlies tā dēvētos car sharing nomas pakalpojumus. Šo uzņēmumu mājaslapās visi nomas noteikumi ir sīki un smalki aprakstīti:

    • CityBee,
    • Carguru,
    • Fiqsy.

    Garākam periodam:

    • lētāk – Green Motion Car Rental un Alamo,
    • dārgāk – Sixt (ieteicams, ja vēlies doties arī uz Lietuvu vai Igauniju), Herz, Europcar.

    Noderīga adrese

    Izdevīgāko autonomas piedāvājumu meklētājs internetā (iespēja apskatīt vienuviet vairāku iznomātāju piedāvājumus): Rentalcar.com

    Cik tas maksā?

    • Ja vēlies samazināt riskus, iegūt zināmu komforta un drošības paketi, tie būs 30–50 eiro par nomas dienu.
    • Miniauto, ja nav prasību pēc ietilpības un liela bagāžnieka, – ap 25 eiro dienā.

    Padoms

    Labāk saki nē piedāvājumiem par neticami zemām cenām, piemēram, 5–10 eiro par dienu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē