• Iemesli, kāpēc tavam mīļotajam vīrietim nav erekcijas…

    Sekss
    Ieva
    Ieva
    11. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Tās jaukās reklāmas televīzijā – tiklīdz vīrietim rodas problēma ar erekciju, pietiek vien iedzert tabletīti, un viņš acumirklī atgūst savu seksuālo spēju. Taču realitātē gluži tik vienkārši vis nav. Konsultē seksopatologs un psihoterapeits Dainis Balodis.

    Pieredzes stāsti

    Iveta (46)

    «Satiekos ar ļoti jauku vīrieti jau vairākus mēnešus. Viņš apgalvo, ka viņam ļoti patīku un raisu seksuālas fantāzijas.

    Tomēr mūsu attiecības, man liekas, drīz var izjukt, jo viņa vīrieša lepnums gluži vienkārši nekļūst ciets.

    Pat ja erekcija ir, viņš to zaudē, tiklīdz manī ieiet. Un retajās reizēs, kad viss it kā ir kārtībā, viņš tāpat nesasniedz orgasmu. Līdz ar to arī man ir grūtības atslēgt prātu un sasniegt kulmināciju pat tad, ja tieku apmierināta orāli vai ar pirkstiem. Ļoti uztraucos, ka šī problēma galu galā izpostīs mūsu attiecības.»

    Linda (25)

    «Attiecību sākumā vairākas reizes piedzīvojām epizodes, kad draugam nebija erekcijas. Viņš pat devās pie urologa pārliecināties, vai ar veselību viss ir kārtībā. Problēmu atrisināja regulāras sportiskās aktivitātes un sakārtotāks ikdienas ritms ar pilnvērtīgu miegu un mazāku stresu. Bet ilgtermiņa rezultātus deva tas, ka es pati centos būt saprotoša un neiespringt, kad šīs epizodes gadījās. Palīdzēja arī ilgāka priekšspēle. Manuprāt, galvenais ir nepadarīt šīs neveiklās situācijas vēl vairāk saspringtas ar pārmetumiem un saprast, ka tas ir kaut kas tāds, ko vīrietis konkrētajā brīdī nevar ietekmēt.»

    Kāds ir vīrieša dzimumnespējas iemesls?

    «Erekcijas disfunkcija var rasties dažādu iemeslu dēļ,» norāda Dainis Balodis. Bieži potences problēmas saistītas ar nediagnosticētiem fiziskās veselības traucējumiem – diabētu, paaugstinātu holesterīna līmeni, sirds mazspēju vai citām kardiovaskulārām slimībām. Būtībā erekcija ir asinsvadu reakcija, un problēmas ar to var būt kā zīme, ka primāri vīrietim kaut kas nav kārtībā ar asinsriti – par to vispirms pavēsta dzimumlocekļa artērijas un tikai pēc tam koronārās artērijas.

    Tāpat ir vesela grupa medikamentu, kas nelabvēlīgi var ietekmēt erekciju, piemēram, asinsspiedienu pazeminošie līdzekļi, antidepresanti, antipsihotiķi – saraksts ir garš. Problēmas var rasties arī alkohola, narkotiku lietošanas, smēķēšanas ietekmē. Var gadīties, ka dzimumloceklim fizioloģiski ir cieša priekšādiņa, kas rada sāpes uzbudinājuma brīdī vai dzimumakta laikā.

    Ir vīrieši, kuri zaudē uzbudinājumu, kad jāpārtrauc kaisles mirklis, lai uzvilktu prezervatīvu.

    Protams, pastāv arī psihogēnie iemesli, kad erekcijas problēma saistīta ar vīrieša uztveres īpatnībām, trauksmi, satraukumu. Tad erekcijas disfunkcija var piemeklēt arī fizioloģiski veselus jaunus vīriešus, uzsver Dainis Balodis.

    Psiholoģiskās barjeras var būt dažādas, bet visbiežāk potenci ietekmē stress, trauksme, dusmas, kauns, depresija. Dažkārt vīrieša dzimumorgāns sajūtu līmenī zina daudz vairāk, nekā vīrietis pats spēj apzināties, un dzimumloceklis viņa vietā gluži vienkārši pasaka: nē, stop!

    Iespējams, vainojama pagātnē piedzīvota fiziska, emocionāla vai seksuāla vardarbība. Jaunākiem vīriešiem potences problēmas parasti iet roku rokā ar trauksmi – vīrietim ļoti patīk sieviete, viņš izmisīgi vēlas viņu seksuāli uzbudināt un apmierināt, bet vienlaikus baidās, ka nespēs saglabāt ilgstošu erekciju un liks sievietei vilties. Bieži tā notiek tad, ja bijusi nepatīkama pieredze iepriekšējās attiecībās. Un trauksmes dēļ viņa lielākās bailes visbiežāk arī piepildās un vīrietis nonāk apburtajā lokā – jo vairāk par to uztraucas, jo problēma atkārtojas biežāk. Kauns, apmulsums, bailes pazaudēt partneri – visas emocijas kopā padara mīlēšanos par stresa pārņemtu, nevis baudpilnu norisi.

    Ja nu es viņam vairs nepatīku?

    Sievietes ir tendētas automātiski vainot sevi, un pirmās domas, kas var iešauties prātā, ja pieredzēta neveiksme guļamistabā: esmu izdarījusi ko nepareizi; viņam vairs nešķietu pievilcīga; viņam droši vien ir mīļākā! Sievietei tas var radīt trauksmi, un rezultātā cieš pāra attiecības arī ārpus guļamistabas. Ja partneri sāk attālināties, retāk sarunājas, retāk viens otram pieskaras, starp abiem var rasties dziļa emocionāla plaisa.

    Kā norāda Dainis Balodis, protams, ir svarīgi, lai sieviete vīrietim šķistu iekārojama, tomēr visbiežāk problēma nav mīļotās sievietes izskatā, bet gan uzvedībā un attieksmē pret vīrieti.

    Svarīga ir attiecību kvalitāte – ja tās nav labas, arī labs sekss nez vai sanāks.

    Taču kaitēt var arī iebraukšana pretējā grāvī, piemēram, ja sieviete pārlieku aktīvi cenšas par katru cenu savu vīrieti iekvēlināt, ģērbjoties izaicinošās mežģīņu vešiņās un drudžaini darbojoties ar muti vai rokām.

    Tas var radīt situāciju, ka panākt erekciju vīrietim būs psiholoģiski arvien grūtāk. Dažādas pavedināšanas taktikas savu reizi var būt iedarbīgas, taču tas tāpat neietekmē aisberga neredzamo daļu – patiesos erekcijas problēmas iemeslus.

    Turklāt ir vīrieši, uz kuriem pārāk liela sievietes aktivitāte iedarbojas pretēji cerētajam – atgrūž. Svarīgi ir uzturēt seksualitāti dzīvu arī bez paša dzimumakta, neakcentējot erekciju un orgasmu kā vienīgo seksa galamērķi. Piemēram, var apmainīties uzbudinošām īsziņām, lasīt erotisko literatūru, izbaudīt juteklisku masāžu – tas viss spēj atslābināt un iedvesmot.

    «Nenovērsieties no sava vīrieša, bet gan izpaudiet intīmo tuvību citos veidos, kāds nu katram pārim ir pieņemams,» iesaka psihoterapeits. «Nevajadzētu pārāk akcentēt, ka varbūt kaut kas nav sanācis, pārvēršot to par ļoti nozīmīgu lietu.»

    Kā runāt par šo problēmu?

    Vislabāk par šo tematu runāt ārpus guļamistabas. Ja mierīgi izdodas visu pārrunāt, ieliekot fiziskā, nevis seksuālā kontekstā, vīrietis jutīsies atbalstīts, un būs lielākas izredzes, ka viņš piekritīs meklēt palīdzību pie ārsta.

    Izmanto atklātības brīdi, lai atgādinātu, cik ļoti izbaudīji attiecību fizisko tuvību un tev tās pietrūkst, tāpēc ir vērts meklēt risinājumu. Atbalsti savu vīrieti kā labāko draugu – silta komunikācija, apskāvieni, skūpsti liks viņam apzināties, ka tavās acīs viņš joprojām ir vīrišķīgs, iekārots un gribēts.

    Vērts arī atgādināt, ka viņš nepavisam nav vienīgais vīrietis, kurš ko tādu piedzīvo, un tā nav viņa vaina, ar kuru pašam kaunpilnā vienatnē vajadzētu mēģināt tikt galā.

    «Un ir būtiski, lai vīrietis pats pierakstās uz konsultāciju pie speciālista, nevis viņa vietā to dara sieva vai draudzene. Esmu novērojis, ka daudzos pāros sievietei ir tendence vīrieti padarīt par tādu kā nevarīgu zīdaini. Sievietēm derētu iegaumēt, ka romantiskās attiecībās nevajag mēģināt ieņemt vīrieša mātes lomu,» rezumē seksopatologs.

    Viedoklis

    RITA LASMANE, seksa dzīves eksperte un attiecību konsultante:

    «Ja problēmas ar erekciju ir jaunam vīrietim, droši vien vaina nav fizioloģiska. Iespējams, visus dzīves pirmos gadus viņu ir audzinājušas sievietes: mamma, bērnudārzā audzinātājas un auklītes, skolā – skolotājas, un nabaga mazajam vīrietītim vienmēr ir bijis jāfunktierē, kā ar sievietēm sadarboties. Un pieaugot vīrietis joprojām nemitīgi baidās, ka kaut ko ne tā pateiks, nepareizi izdarīs, un tāpēc uz viņu bārsies un dusmosies. Tas var atspoguļoties arī viņa seksualitātē.

    Lai tiktu pie erekcijas, vīrietim ir jābūt par sevi pārliecinātam.

    Runājot par gados vecākiem vīriešiem – lielākā problēma ir tā, ka pāri ilgtermiņa attiecībās naivi uzskata, ka priekšspēle un sekss, kāds tas bija attiecību sākumā, saglabāsies visu mūžu. Taču cilvēki mainās, un tieši šo neapmierināto gaidu dēļ bieži vien rodas situācija, ka vīrietim gluži vienkārši nestāv. Un nevis tāpēc, ka sieviete ir kļuvusi sliktāka vai nepievilcīgāka, bet gan tāpēc, ka ierastie seksuālie rituāli jau sen ir apnikuši.

    Bieži vien mēs, sievietes, dzīvojam iedomās, ka ideālajam vīrietim jānolasa mūsu domas un jāsaprot mājieni, kas izteikti caur puķēm. Savam vīrietim ir jādod precīzas instrukcijas, jo neviens cilvēks nespēj nolasīt otrās pusītes domas un zināt, ko partneris vēlas un sagaida gultā. Arī sievietes prasības pret nobriedušu vīrieti nereti saglabājas tādas pašas kā tolaik, kad viņš bija seksuālās enerģijas pārpilns kā jauns ērzelis – vienmēr gribēja un vienmēr varēja.

    Tā ir maldīga lomu izpratne, ka vīrietis vienmēr ir tas iekarotājs, kuram jāiegūst sava sieviete. Tāpat kā ar gadiem mainās sievietes seksualitāte, tā mainās arī vīrietim.

    Attiecību sākumā tiešām parasti vīrietis pavedina sievieti, jo viņas seksualitāte salīdzinoši ir zemāka, bet, kad attiecības jau turpinājušās ilgus gadus, šīs lomas mainās. Sievietes seksualitāte kļuvusi augstāka, un nu biežāk jāņem groži savās rokās – lai sasniegtu erekciju, nepieciešama stimulācija. Un vīrieša pavedināšana jau neaprobežojas ar klasiski banālo mežģīņu apakšveļu, augstpapēžu kurpēm un zeķturiem.

    Daudz efektīvāk nekā ar seksīgu izskatu iespējams pavedināt ar vārdiem. Vīrieši zināmā mērā ir kā pāvi, un viņiem tā aste ir jāceļ. Visvairāk vīrieša pašapziņu vairo tas, ja tiek uzteiktas viņa prasmes. Lai to panāktu, mēs regulāri atgādinām, cik viņš ir lielisks, cik labi māk paveikt to vai šo, cik ļoti viņā apbrīnojam kādu īpašību.

    Saslavē savu pāvu, pacel viņa asti un tad pavēro, kāda ir viņa reakcija!

    Savā praksē esmu novērojusi, ka nīgru un piekasīgu sievu vīriem biežāk ir problēmas ar erekciju. «Tu to dari nepareizi, šito dari nepareizi, un kas tu vispār esi par vīrieti!» Pasarg’ Dievs, savam partnerim veltīt šādus aizvainojošus vārdus!  Atceries: ja vēlies blakus sev redzēt vīrišķīgu vīrieti, tad padari viņu par tādu – ar vārdiem, ar darbiem, ar cilvēcīgu atbalstu!»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē