• Carnikavas novadā apsver iespēju spridzināt ledus sablīvējumu Gaujā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    3. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai novērstu iespējamos plūdus, tiek apsvērta iespēja par ledus sablīvējuma spridzināšanu Carnikavas novadā, informē Ādažu novada dome.

    Saulkrastu sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Māris Sprindžuks šodien sasaucis sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas izbraukuma sēdi, lai dabā apskatītu ledus sablīvējumu Gaujā, Carnikavas novada teritorijā. 

    Ledus sablīvējuma rezultātā ceļas ūdens līmenis Gaujā Carnikavas novadā un Ādažu novadā, apdraudot cilvēku, vides un īpašuma drošību apdzīvotos rajonos pie Gaujas. 

    Sēdes laikā tiks pieņemts lēmums par pieprasījuma nosūtīšanu Nacionālo bruņoto spēku iesaistei ledus spridzināšanai Gaujā, lai novērstu plūdus.

    Ledus Gaujā apstājies 1,5 km no ietekas jūrā pie Cēlājiem. Ūdens līmenis strauji kāpj, pie tilta atzīme rāda 180 centimetrus. 

    Pie Carnikavas promenādes pļavas jau esot applūdušas.

    Ledus sastrēgumu dēļ pēdējā diennaktī strauji cēlies ūdens līmenis Gaujā pie Carnikavas un Daugavā pie Zeļķiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

    LVĢMC otrdienas vakarā Carnikavas novadā, Krustpils novadā, Pļaviņu novadā un Salas novadā izsludināja oranžo brīdinājumu ūdens līmeņa paaugstināšanās dēļ.

    Otrdien pie Carnikavas ūdens kāpa par 1,2 metriem, sasniedzot 3,13 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta – augstāko atzīmi kopš 2005. gada janvāra vētras. Naktī uz trešdienu ūdens līmenis pazeminājās par pāris centimetriem.

    Carnikavas pašvaldības priekšsēdētāja Daiga Mieriņa LTV Rīta panorāmā pastāstīja, ka pašlaik ūdens līmenis ir apstājies pie 2,10 metru atzīmes, bet kritiskā atzīme ir 2,40. Pašlaik faktiski ūdenī esot sešas mājas, kuru saimnieki savulaik iebilduši, ka gar tām tiek būvēts dambis, bet citiem īpašumiem pašlaik draudu neesot.

    Ledus sastrēgums esot izveidojies ap 1,5 kilometru attālumā no Gaujas ietekas jūrā. Ieteka no ledus jau ir brīva, attiecīgi pašvaldība cerējusi, ka, ceļoties ūdens līmenim, sastrēgušais ledus ieplūdīs jūrā, tomēr tas vēl nav noticis.

    Gaujā pie Siguldas un Valmieras ūdens līmenis ir zemāks nekā parasti palu laikā, tas nedaudz svārstās.

    Arī Daugavas lielākajā daļā ūdens līmenis ir palu laikam zems, tas pakāpeniski paaugstinās, bet ledus sastrēguma dēļ pie Zeļķu tilta ūdens līmenis pēdējā diennaktī kāpis par 2,2 metriem un vēl turpina paaugstināties. Trešdien plkst.5 ūdens līmenis bija 5,65 metri virs stacijas nulles punkta; zemāko palieņu applūšana sākas no aptuveni sešiem metriem.

    Pie Pļaviņām ūdens līmenis HES darbības ietekmē svārstās ierastajās robežās, pie Jēkabpils pēdējā diennaktī novērotas ūdens līmeņa svārstības pusmetra intervālā. Ūdens līmenis pie Jēkabpils trešdien plkst.5 bija 3,6 metri virs stacijas nulles punkta. Salīdzinājumam, 2018.gada janvārī ūdens līmenis Jēkabpilī bija par trim metriem augstāks.

    Ogres upes lejtecē ūdens līmenis galvenokārt lēnām pazeminās. Lielupē pie Jelgavas un Kalnciema ūdens līmenis pagājušajā naktī pazeminājies vien par pāris centimetriem, pie Staļģenes un Mežotnes turpinās stabila ūdens līmeņa krišanās.

    Lielākajā daļā Latvijas upju ūdens līmenis turpina pazemināties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē