• Ātro kredītu izsniedzēji atraduši veidu, kā apiet likumu

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Īstenojot kreditēšanas tirgus monitoringu, kompānija Ferratum Bank konstatējusi, ka virkne nebanku kredītdevēju atraduši veidus, kā apiet 2019. gada 1. jūlijā spēkā stājušās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas noteica maksimālās procentu likmes griestus. Proti, patērētājiem tiek piedāvāta iespēja par papildus samaksu saņemt aizdevumu ievērojami ātrāk, nevis pēc, piemēram, septiņām dienām. Šādu praksi piekopj arī lielākie un zināmākie nebanku aizdevēji.

    Šogad spēkā stājušies likuma grozījumi noteica, ka kredīts, kas izsniegts uz laiku līdz 30 dienām un tiek atdots vienā maksājumā, nedrīkst būt lielāks par 215 eiro (t.i. puse no valstī noteiktās minimālās algas), maksimālos procentu likmes griestus (0,07% dienā no kredīta summas), kā arī aizdevumu pagarinājumu maksimālo skaitu līdz divām reizēm un produkta reklāmas ierobežojumus.

    “Analizējot tendences tirgū, esam konstatējuši, ka daļa nozarē strādājošo uzņēmumu raduši iespēju, kā legāli apiet likumdevēja noteiktos aizdevuma cenas griestus. Shēma ir pavisam vienkārša."

    "Proti, komersanti šobrīd klientiem piedāvā aizdevumus par likumā noteikto cenu, taču ar nosacījumu, ka izmaksa uz klienta kontu tiek veikta pēc septiņām dienām. Taču vienlaikus, par papildus samaksu, tiek piedāvāta iespēja (formulēta kā līguma nosacījumu maiņa) saņemt naudu dažu minūšu laikā,” stāsta Artis Bērziņš, Ferratum Bank vadītājs Latvijā.

    Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka šis piedāvājums – veikt aizdevuma līguma grozījumus un piemaksāt – ir likumīgs, jo uz to neattiecas likumā definētie kredīta cenu griesti un ir klienta brīvprātīga izvēle.

    “Nebanku aizdevēju vienmēr komunicētā priekšrocība – nauda dažu minūšu laikā – šobrīd ir vienkārši padarīta par papildus maksas pakalpojumu. No vienas puses viss ir likumīgi, bet no otras – tas ir ētiskas kategorijas jautājums, jo principā nozarē visiem ir skaidrs, ka absolūti lielākā daļa nozares klientu vēlēsies naudu saņemt uzreiz un tādējādi kopējās aizdevuma izmaksas patērētājam paliek tieši tādas pašas, varbūt pat augstākas, nekā pirms aizdevuma cenu griestu noteikšanas,” turpina A.Bērziņš.

    “Ko tas nozīmē realitātē? Tikai un vienīgi to, ka, no patērētāju viedokļa raugoties, kopš 1. jūlija pēc būtības nekas nav mainījies vai pat palicis sliktāk"

    "Aizdevumu izmaksas pie virknes negodprātīgo komersantu ir saglabājušās tādas pašas vai pat iespējams pieaugušas un reklāmas nav pazudušas. Te, protams, lielu lomu spēlē arī pašu komersantu izpratne par ētisku un atbildīgu biznesa praksi, peļņas apetīti, attieksmi pret saviem klientiem un valsti kopumā. Tieši tādēļ aicinu klientus rūpīgi izvērtēt komersantus, pie kuriem ņemt aizdevumus un izvēlēties tādus, kuri piedāvā adekvātus procentus bez slēptām papildus izmaksām,” stāsta A.Bērziņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē