• Astoņas situācijas, kas liks noprast, ka šis cilvēks tavā dzīvē kļuvis nevēlams

    Psiholoģija
    Inga Volkova
    1. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Cilvēka uzvedībā, rīcībā un manierēs dažkārt vērojami it kā sīkumi, kas tomēr nereti pasaka par cilvēku daudz vairāk, nekā viņš pats vēlētos atklāt. Protams, nedrīkst izdarīt pārsteidzīgus secinājumus par cilvēku tikai no pāris epizodēm, taču, ja tādas regulāri atkārtojas, vērts aizdomāties…

    Kā viņš izturas pret cilvēkiem ar zemāku sociālu statusu

    Šis ir viens no labākajiem lakmusa papīrīšiem, kas ļoti daudz pasaka par cilvēku – kā viņš komunicē ar biroja apkopēju, lidmašīnas stjuarti, viesmīli, pārdevēju… Kundziskums un augstprātība pret apkalpojošo personālu vai vienkārši nepazīstamiem cilvēkiem liecina par kompleksiem, nevis pašcieņu un psiholoģisko briedumu.

    Kā viņš izturas pret cilvēkiem, no kuriem viņam kaut ko vajag

    Parasti tie ir augstākstāvoši darbinieki, vadītāji vai arī cilvēki, no kuriem tādā vai citā veidā var būt atkarīga viņa nākotne – karjera, materiālā labklājība, sociālais statuss, varbūt veselība. Vai tā ir ierasta pieklājība un laipnība vai centieni izpelnīties uzmanību, glaimošana, iztapība? Ir cilvēki, kuriem mainās pat balss intonācija un stāja, kad viņi sarunājas ar vajadzīgiem cilvēkiem. Vērts pavērot.

    Kā viņš izturas, ja gadījies kļūdīties

    Kļūdīties nevienam nav patīkami, tomēr mirklī, kad kļūda atklājas, reakcija mēdz būt ļoti atšķirīga. Kāds metas atvainoties, kāds aizstāvēties, cits uzreiz mēģina pārlikt atbildību par notikušo kādam citam. Dažs metas pretuzbrukumā un atceras citu pieļautās līdzīgas kļūdas, vēl kāds… gandrīz vienmēr uzskata, ka nekas briesmīgs taču nav noticis (pat ja būtībā ir).

    Kļūdas ir daudz labāks personības tests nekā panākumi un uzvaras.

    Kā viņš izturas, kad kļūdies tu

    Kā izturas cilvēks, ja tu kaut ko izdari šķērsām, taču atvainojies un soli visu vērst par labu? Pieņem atvainošanos un vairs par to nerunā? No sirds atbalsta, redzot, ka tu pārdzīvo? Saka: to jau varēja gaidīt? Varbūt pat iekšēji triumfē, jo tas viņam ļauj justies pārākam?

    Vai viņš pilda solījumus

    Šajā gadījumā vairāk ir runa nevis par grandioziem solījumiem, bet tieši par ikdienišķām, pat sadzīviskām norunām, piemēram, solījumu kādam piezvanīt vēl šovakar vai kaut ko ļoti nepieciešamu aizvest tuvākajās brīvdienās. Reizi pa reizei ko tādu gadās aizmirst katram, taču, ja tas notiek regulāri, acīmredzot uz cilvēku vai nu nevar paļauties, vai arī viņš galīgi nespēj vadīt savu dzīvi. Vai arī – viņam pārējo viedoklis ir pilnīgi mazsvarīgs.

    Vai viņa patiesais tēls pamatīgi atšķiras no sociālajos medijos radītā

    Mums visiem dzīve sociālajos medijos izskatās mazliet atšķirīga no reālās – ja spriestu tikai pēc tajos redzamā, tad mēs lielākoties ceļojam, garšīgi ēdam, skaisti pozējam un svinam dzīvi. Tas ir saprotams, jo neviens taču nebildē ikdienas rutīnu – ja vien tas nav apzināti veidots konta saturs. Tomēr, ja āriņa pārlieku daudz atšķiras no iekšiņas, tas ir signāls, ka cilvēks cenšas radīt par sevi kādu īpašu iespaidu. Jautājums: kāpēc? Pārlieku atkarīgs no citu viedokļa? Alkst uzmanības un apbrīnas? Slēpj nedrošību?

    Kā viņš izturas pret citu cilvēku noslēpumiem

    Daudziem no mums piemīt paklačošanās grēciņš, taču vienmēr ir izvēle – pārspriest citu cilvēku publiski runāto un darīto vai arī atklāt informāciju, kura citiem nav zināma (un kuru apspriežamais noteikti nevēlētos atklāt). Ja kāds tev kā lielu uzticēšanos atklāj cita cilvēka noslēpumu, visticamāk, ka tāpat viņš izdarīs ar tavējo.

    Kā viņš atstāsta notikumus, kuros bijis iesaistīts

    Arī maniere, kādā cilvēks atstāsta pat visnotaļ parastas dzīves epizodes, var šo to par viņu pastāstīt. Kāda visbiežāk ir viņa loma šajos stāstos? Aktīvs dalībnieks? Viszinīgs vērotājs? Cilvēks, kurš vienmēr rīkojies pareizi vai tomēr spēj saskatīt arī savus trūkumus un kļūdas? Vai spēj par sevi arī paironizēt vai pasmieties?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē