• Viedtālruņu lietotnes, kas palīdzēs vecākiem atgūt sirdsmieru!

    Aktuāli
    Ieva
    Ieva
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    8. oktobris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nevienai mammai vai tētim nav patīkami piedzīvot to brīdi, kad jau divas stundas centies sazvanīt bērnu, bet viņš neceļ, un tu nezini, vai tas ir tāpēc, ka telefonam izslēgta skaņa vai arī tāpēc, ka viņu sagūstījis kāds ļaundaris. Ainiņas, kas šādos brīžos var iešauties galvā, var būt nudien krāšņas!

    Par laimi, šo problēmu var risināt ar lietotņu un viedierīču palīdzību, arī tad, ja bērnam vēl nav pašam sava telefona, taču ir pulkstenis ar GPS.

    Vai tas ir ētiski – izsekot savu bērnu?

    Kāds varbūt teiks, ka bērnu izsekošana liecina par neuzticēšanos vai pārspīlētu kontroli, taču man šķiet, ka tās ir tikai normālas rūpes par savu bērnu drošību. Turklāt, runājot par izsekošanas lietotnēm, noteikti vērts pieminēt arī tās, kas kontrolē un ierobežo mobilajā internetā pavadīto laiku.

    Jā, arī es esmu redzējusi populāro Netflix seriālu Black mirror, kurā tiek modelēta mūsu iespējamā dzīve nākotnē, kad tehnoloģiju nozīme arvien pieaugs. Katrā no sērijām tiek risinātas dažādas ētiskas dilemmas, ar kurām, iespējams, būs jāsastopas, lielu daļu mūsu ikdienas dzīves pienākumu, uzticot mākslīgajam internetam.

    Kādā no sērijām meita mazpilsētā aizklīst un apmaldās, un viņas mamma vairākas stundas pavada, baiļodamās, ka, ļoti iespējams, savu mazo meitiņu nekad vairs nesatiks. Pēc tam sieviete pieņem radikālu lēmumu iešūt meitai galvā implantu.

    Pateicoties izsekošanas rīkam, kas iebūvēts implantā, turpmāk viņa savā planšetē spēj ne tikai ar GPS palīdzību sekot meitas gaitām, bet arī redzēt pasauli meitas acīm.

    Viss ir kārtībā, taču, kad meita jau ir pieaugusi, māte vairs nespēj atteikties no vēlmes zināt visu par savas meitas gaitām. Arī ne tad, kad meitene iemīlas un ļaujas pirmajai seksuālajai pieredzei, kas, protams, normālos apstākļos mammai nebūtu jāredz… Par laimi, pagaidām tā ir tikai seriālā modelēta fantastika, jo, rīkojoties pēc tāda scenārija, manuprāt, nudien tiek pārkāptas ētikas normas. Taču ierīces un lietotnes, kas palīdz noteikt bērna atrašanās vietu, es uzskatu par labām un atbalstāmām. Tāpat kā lietotnes, kas palīdz uzraudzīt, ko bērns skatās savā telefonā un cik ilgi? Zinu, kā tas, jo arī pati mēdzu iekrist internetā, Youtube vai sociālajos tīklos par ilgu, un naivi būtu iedomāties, ka atšķirībā no manis bērni jau nu gan spēj sevi kontrolēt!

    Starp citu, lietotnes, kas uzskaita mobilajā internetā pavadīto laiku, var būt labs kontrolieris arī pašiem vecākiem. Mūsu ģimene reiz piedalījās šādā eksperimentā, un izrādījās, ka arī tētis internetā pavada 4–6 stundas dienā (tiesa gan, daļa no šā laika tiek veltīta darbam). Savukārt man patīkams pārsteigums bija, ka mobilajā internetā pavadu pat mazāk laika, nekā biju iedomājusies. Patiesībā ar to arī tad arī var sākt – vecākiem pārbaudīt pašiem sevi, jo diezgan liekulīgi būtu pārmest bērnam pārāk ilgu sēdēšanu telefonā, ja pašam šai jomā klājas vēl sliktāk.

    Lietotne telefonā pavadītā laika uzskaitei

    Screen Time – Restrain yourself & parent control

    Lietotne rāda, cik laika un kādās lietotnēs tiek pavadīts dienas un nedēļas griezumā. Varbūt, pati to nemaz nemanot, regulāri uzķeries uz reklāmām un esi kļuvusi par mobilo šopaholiķi vai arī pusi dienas pavadi Youtube? Lietotnē to visu var uzskatāmi pārskatīt, un, ja kādā no lietotnēm pavadītais laiks šķiet par ilgu, var uzlikt automātiskus laika ierobežojumus. Lejupielādējot lietotni bērna telefonā, var vienoties par konkrētiem ierobežojumiem arī viņam, taču jārēķinās, ka viņam pašam būs iespēja šos ierobežojumus atcelt.
    Pieejama: bez maksas Appstore un Google Play.

    Iespēja kontrolēt laiku, ko bērni pavada internetā

    Ir lietotnes, kuras lejupielādējot gan vecāku, gan bērnu telefonā vecāki arī attālināti var kontrolēt gan saturu, gan mobilajā internetā pavadīto laiku. Bet vislielākais ieguvums, manuprāt, ir tas, ka vairs nav ar bērnu jāstrīdas par to, vai ir jau gana! Jo daudzi vecāki noteikti pazīst situāciju, kad, sakot bērnam: «Nu gan tu telefonā sēdi par ilgu!» – pretī skan: «Es tikai nupat sāku!» Iestatot kādu no šīm programmām, turpmāk viss būs pārskatāmi redzams, un pēc konkrēta laika internets gluži vienkārši vairs nebūs pieejams.

    Palīgs vecākiem

    Viena no tādām programmām ir Amigo.lv piedāvātā F-Secure SAFE lietotne Palīgs vecākiem, ko var izmantot ne tikai Amigo, bet arī visu pārējo mobilo operatoru klienti. Ar šo lietotni var noteikt ekrāna laiku, ko bērns pavada telefonā, kā arī uzlikt ierobežojumus darbdienām un brīvdienām.

    Tāpat var pasargāt bērnu no nevēlama satura internetā – automātiski uzstādījumos uzliekot parametru – nerādīt bērniem pieaugušo saturu vai vardarbību.

    Ar šo gan var sanākt arī kuriozi, jo, izvēloties ierobežot pieaugušo saturu, var gadīties, ka bērns vairs nevar noskatīties youtube arī, piemēram, receptes, jo recepšu publicētājs tās atzīmējis kā pieaugušo saturu. Izvēloties laika ierobežojumus, var noteikt nakts stundas. Un tas nozīmē, ka bērns nevar sarunāties WhatsApp grupā ar saviem draugiem līdz pat rīta gaismai. Vēl ar šīs lietotnes palīdzību var redzēt arī bērna atrašanās vietu un atrast telefonu tad, ja tas ir nozaudēts.

    Screen Time

    Ar lejupielādēto lietotņu palīdzību bērnu un vecāku telefoni tiek sasaistīti, un vecāku telefonos var uzlikt ierobežojošus iestatījumus bērna telefoniem, piemēram, ka internets telefonā pieejams tikai divas stundas dienā un tikai no pulksten 7.00 līdz 21.00. Tāpat var izvēlēties, kādām programmām un saturam atļaut piekļuvi, bet kādām – ne.

    Piemēram, ja vecāks ievērojis, ka bērns youtube skatās kādu nepiemērotu saturu, to var atslēgt. Un tāpat katru dienu atskaitē var aplūkot, ko bērns šodien telefonā darījis, cik ilgu laiku spēlējis spēles un kādas, cik ilgi skatījies video, cik ilgi runājis ar draugiem WhatsApp vai SnapChat.

    Lai arī reizēm tas ir apgrūtinoši, tomēr man patīk tas, ka e-pastā saņemu ziņojumus par katru jauno lietotni, ko mans bērns iegādājies Google Play veikalā, jo tas palīdz sekot līdzi saturam.

    Pieejama Appstore un Google Play, mēneša maksa – 4,60 eiro.

    Kā vienoties ar bērnu?

    Nenoliedzami – vecāku vēlme kontrolēt laiku, ko bērns pavada viedierīcēs, var radīt neapmierinātību un pretreakciju, tāpēc vēlams, lai šādi ierobežojumi tiktu noteikti jau no pirmās dienas, kad bērns uzsāk lietot viedierīci, jo tad viņš to uztvers kā neapstrīdamu normu. Līdzīgi kā ar drošības jostu automašīnā – ja tā tiek lietota no pirmās dienas, tad bērns pat neiedomājas, ka var pārvietoties arī citādi.

    Ja pirmais brīdis jau nokavēts, ļoti svarīgi pirms kontroles lietotņu iestatīšanas izrunāties ar bērnu, lai viņš sadzirdētu un saprastu, ka šie ierobežojumi ir nepieciešami nevis vecāku untumu dēļ, bet gan tāpēc, ka pārāk ilga sēdēšana viedierīcēs nav vēlama viņam pašam un ka ļoti svarīgi, lai paralēli viedierīcēm viņa dzīvē būtu arī citas interesantas nodarbes.

    Cik ilgi ir normāli?

    Gan psihologi, gan stājas eksperti un acu ārsti ir vienisprātis, ka bērniem 3–10 gadu vecumā pie tālruņa vai datora nevajadzētu pavadīt vairāk par 30 minūtēm dienā; 10–13 gadu vecumā – ne vairāk par stundu; 14–15 gadu vecumā pieļaujamais laiks būtu divas stundas.

    Kur šobrīd atrodas mans bērns?

    Mobilā telefona izsekošanas iespēja man būtu ļoti noderējusi laikā, kad vētrainie pusaudžu gadu sākās manam vecākajam dēlam – bija reizes, kad es nudien nezināju, kur viņš ir. Ir bijuši brīži, kad esmu bijusi smagas dilemmas priekšā – zvanīt policijai vai paļauties un cerēt, ka viss ir labi un vienīgā problēma ir izlādējies telefons.

    Find my kids

    Lietotne bērnu izsekošanai ar ļoti plašām iespējām un augstu lietotāju novērtējumu. To iespējams savienot gan ar mobilo telefonu, gan pulksteni, kuram ir GPS. Ar Find my kids tiešsaites režīmā var izsekot bērna atrašanās vietai, tāpat iespējams saņemt paziņojumu, kad bērns nonācis mājā, skolā vai citā noteiktā vietā, piemēram, mūzikas un mākslas skolā. Vēl viena laba funkcija – lietotne piedāvā iespēju atskaņot vecāku zvanu skaļi pat tad, ja telefona skaņa pārslēgta klusuma režīmā, bet ļoti nepieciešams ar bērnu sazināties. Un vēl šī lietotne ir kā divi vienā, jo vienlaikus darbojas arī kā izsekošanas rīks bērna gaitām internetā.

    Pieejama: Appstore un Google Play. Šī lietotne ir par maksu, taču mēneša vai gada cena atkarīga no tā, cik plašs pakalpojumu loks tiek izmantots. Arī pulksteni iespējams pasūtīt šajā pašā lietotnē, tā cena 30–40 eiro.

    Life360 – Family Locator, GPS Tracker

    Ne jau tikai par bērniem dažkārt nākas uztraukties. Dažkārt gadās piedzīvot trauksmi arī citās situācijās, piemēram, ja vīrs aizbraucis uz veikalu un ilgi nebrauc mājās. Zvanīt vai nezvanīt? Jo tad, ja viņš šobrīd vada automašīnu un nav ieslēgts brīvroku režīms, tad telefona zvans viņu var iztraucēt, apdraudot drošu braukšanu. Bet jocīgā kārtā lielākā daļa bērnu izsekošanas lietotņu ļauj pievienot tikai bērnus.

    Tāpēc, manuprāt, vērtīga ir arī šī Life360 – Family Locator, GPS Tracker lietotne, kurai var pievienot visus ģimenes locekļus un pārskatāmi kartē redzēt, kur katrs šobrīd atrodas. Tuvinieku lokam var pievienot arī vecvecākus un ģimenes draugus. Ar lietotnes palīdzību var atrast arī nozaudētu telefonu.

    Pieejama: Appstore un Google Play. Pirmās septiņas dienas pieejams bezmaksas izmēģinājums, pēc tam jāmaksā 54,99 eiro gadā.

    Noderēs jaunajiem vecākiem

    Starp citu, ir lietotnes, ko var izmantot kā alternatīvu arī daudzu vecāku iecienītajām video un audio rācijām, kas palīdz vērot citā istabā saldi gulošu bērnu. Tiesa gan, tad ir nepieciešamas divas mobilās ierīces ar interneta pieslēgumu – viena, kas tiek novietota blakus bērnam, otra – vecākiem. Izpētot piedāvājumu, varu ieteikt šādas lietotnes.

    • BabyCam

    Ar šīs lietotnes palīdzību mazuli var vērot pat tumsā. Pamatpakete ir bezmaksas, Premium versija – 0,99 eiro mēnesī.

    • Baby Monitor Saby

    Lietotne piedāvā monitorēt ne vien bērna pamošanos, bet arī analizē bērna gulēšanas laiku un iesaka, kuros laikos bērnu iemidzināt varētu būt visvieglāk. Trīs dienu izmēģinājums ir bez maksas, vēlāk mēneša maksa būs 2,99 dolāri mēnesī.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē