• Vai tiešām nebūs jāatmaksā krīzes laika kredīti?

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    8. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jaunie grozījumi Kredītiestāžu likumā ļaus kredītiestādēm vienpusēji dzēst vai samazināt parādus.

    Lasītāja jautājums: Dzirdēju ziņās, ka Saeima nolēmusi – bankas dzēsīs krīzes laika kredītus. Vai tas nozīmē, ka kredīti nebūs jāatdod? Man ir māja, kurai kredītu izsniedza Swedbank un par kuru negribu maksāt.

    Saeima ir pieņēmusi grozījumus Kredītiestāžu likumā par kredītiestāžu tiesībām dzēst krīzes laika kredītus. Tie paredz ekonomikas pārkaršanas laikā ņemto un šobrīd bezcerīgi neatgūstamo parādu dzēšanu. Ar grozījumiem tiek noteikts mehānisms, kā kredītiestādes un parādu piedziņas uzņēmumi var dzēst līdz 2008. gada nogalei izsniegtos hipotekāros kredītus, kuru atgūšana ir bezcerīga un kuri ir jau norakstīti, bet nevar tikt vienpusēji dzēsti.

    «Šis ir apsveicams solis, jo ļaus atgriezt ekonomiskajā apritē daļu sabiedrības, kas bezcerīgu parādu dēļ ir faktiski izslēgta no jebkāda veida normālas ekonomiskās ikdienas. Iespējams, ka lielākā daļa šo parādnieku ir spiesti darboties ēnu ekonomikā vai arī ir aizbraukuši no valsts,» saka Swedbank Ārpustiesas restrukturizācijas risinājumu nodaļas vadītāja Laila Bankovska.

    Viņa skaidro, ka izmaiņas Kredītiestāžu likumā ir attiecināmas tikai uz mājokļu kredītiem, kas ņemti pirms 2008. gada 31. decembra un nav izpildīti 2008. gada ekonomiskās lejupslīdes dēļ, kā arī ieķīlātie nekustamie īpašumi ir pārdoti parādu atgūšanas procesā, bet diemžēl nav seguši visas parādnieku saistības un par atlikušo saistību izpildi nav uzsākts maksātnespējas process.

    Kredītiestādes jau ilgstoši piedāvā klientiem dažādu veidu kredītu restrukturizēšanas risinājumus un izlīguma programmas, kas paredz atmaksāt tikai daļu no parāda un atlikušo parādu dzēst.

    Jaunie grozījumi Kredītiestāžu likumā ļaus kredītiestādēm vienpusēji dzēst vai samazināt parādus.

    Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks aicinājis visas komercbankas caurspīdīgi un atbildīgi izmantot šo iespēju, aptverot iespējami plašāku bezcerīgo parādnieku loku un vienlaikus izvairoties no ļaunprātīgu parādnieku amnestijas. Šobrīd komercbankas izstrādā savus iekšējos mehānismus, kā risināt parādu samazināšanu, tādējādi atbrīvojot klientus no lielajām saistībām. «Tad, kad likums būs stājies spēkā un bankā būs izstrādāta saistību dzēšanas kārtība, arī mēs, Swedbank, publicēsim plašāku informāciju savā mājaslapā, kas sniegs skaidrojumu par saistību dzēšanas procesu un nepieciešamajiem atbilstības kritērijiem,» saka Laila Bankovska.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē