• Vai tiešām ievziedi atnes aukstumu?

    Laika zīmes
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā tas iegājies, ka ievu ziedēšanas laikā vienmēr kļūst auksts? Gandrīz katru pavasari pēc tīkama siltuma piepeši kļūst gandrīz ledaini auksts. Paskaties dabā – viss skaidrs, sākušas ziedēt ievas. Atbild laika zīmju pētnieks Vilis Bukšs.

    Baltie ievziedi te nav vainojami – ne jau ievas atnes aukstumu. Racionālais izskaidrojums šai sakritībai ir tāds, ka pavasarī mainās diezgan kontrastaini aukstuma un siltuma viļņi. Saulīte jau spēj karsēt kā vasarā. Maijā tā atrodas tādā pašā stāvoklī pret zemi kā jūlijā, un arī dienas garums ir kā jūlijā, tāpēc arī maijā mums dažbrīd tiek īsta jūlija karstuma šalts.

    Taču zeme un ūdeņi maijā vēl nav īsti iesiluši, dažviet mežos pat vēl kūst pēdējie sniega ielāpi. Tādēļ aukstuma viļņi ir daudz niknāki nekā vasaras mēnešos. Pavasara siltums izplaucē ievziedus, taču tiem var sekot aptuveni nedēļu garš aukstuma vilnis. Bet var arī nesekot, un gan jau katrs ir piedzīvojis burvīgi siltus ievziedu laikus. Tikai cilvēka atmiņa ierīkota tā, ka nezin kāpēc dziļāk atmiņu failos iespiežas tie aukstie ievu laiki.

    Pēc ievziedu laika var prognozēt laiku vasarā: ja ievas nozied pelēcīgi un necili, arī vasara būs tāda – nekāda. Ja ievas kupeno un smaržo kā trakas, arī vasara būs skaista un skurbinoša.

    Starp citu, arī par osi saka, kas tas esot akls, tāpēc saplaukst pats pēdējais. Taču arī tā nav gluži tiesa. Patiesībā maijā norisinās sacīkstes starp diviem pēdējās vietas pretendentiem: osi un ozolu. Un arī pēc šīs divkaujas rezultātiem var pareģot vasaru. Ja ozols uzvar un pēdējais izplaukst osis, gaidāma mitra un vēsa vasara. Ja uzvar osis, vasara būs sausa un silta. Tam ir arī racionāls izskaidrojums: ja zemē vairāk sausuma un siltuma, tas ātrāk izplaucē osi, ja vairāk mitruma – ozolu. Pašlaik zīmes rādot, ka vismaz jūlijā, siena laikā, vasara būs sausa un silta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē