• Vai likums sargā arī mazu bērnu tēvus?

    Bērns
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    15. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zināms, ka darba devējs nedrīkst atlaist no darba grūtnieci, ja vien tam nav patiešām pamatota iemesla. Bet kā ir ar tēti, kurš plāno doties bērna kopšanas atvaļinājumā? Vai ir kāds regulējums, cik ilgi pirms plānotā bērna kopšanas apmeklējuma viņam jāinformē darba devējs? Vai vīrietis tajā brīdī ir kaut kā juridiski pasargāts? Citādi – pateiksi darba devējam, ka dodies atvaļinājumā uz pusotru gadu, un viņš atradīs iemeslu, kā vīrieti atlaist no darba!

    Darba likumā ir ietverts skaidrs regulējums bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanai – šī atvaļinājuma pieprasīšanai, tā ilgumam un citiem ar to saistītiem jautājumiem, kā arī darbinieka pienācīgai aizsardzībai. Darba likums paredz, ka darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Tātad likumdevējs ir noteicis pienākumu savlaicīgi informēt par šī atvaļinājuma izmantošanu.

    Arī tēti, kurš dodas bērna kopšanas atvaļinājumā, nepamatoti atlaist nevar.

    Darba likums paredz aizliegumu radīt nelabvēlīgas sekas darbiniekam, ja viņš/viņa darba tiesisko attiecību ietvaros pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības. Darba devēja tiesības uzteikt darba līgumu ar darbinieku ir paredzētas tikai Darba likumā strikti noteiktos gadījumos, un darbinieka vēlme izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu nevar būt pamats darbinieka atlaišanai.


    Vienlaikus Darba likums aizliedz darba devējam uzteikt darba līgumu laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, un paredz, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. Darbiniekiem, kas savu tiesību izmantošanā saskaras ar jebkāda veida pāridarījumiem no darba devēja puses, ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā vai tiesā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē