• Vai iepriekš aprēķināto pensiju var samazināt?

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    22. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pirms 10 gadiem aizgāju pensijā – man tika aprēķināta laba pensija. Visus šos desmit gadus esmu gan saņēmis pensiju, gan strādājis. Kolēģi mudina man iet pārrēķināt pensiju, bet es baidos, ka man samazinās to pensiju, ko aprēķināja pirms desmit gadiem. Vai tā var notikt? Lūk, ko noskaidrojām!

    Cilvēkam, kurš pēc vecuma pensijas piešķiršanas turpina strādāt, ir iespēja reizi gadā veikt pensijas pārrēķinu, bet viņš var arī uzkrāt pensijas kapitālu ilgāku laiku un pieprasīt pārrēķināt pensiju par vairākos gados uzkrāto kapitālu, tā saņemot lielāku pensijas pieaugumu. Tā ir cilvēka brīva izvēle, vai un kad pieprasīt pensijas pārrēķinu. Ja laikā pēc vecuma pensijas piešķiršanas ir veiktas vai bija jāveic apdrošināšanas iemaksas, piešķirto pensiju var prasīt pārrēķināt ne biežāk kā reizi gadā. Pārrēķināto vecuma pensiju veido agrāk piešķirtā pensija, un pensija, kas aprēķināta, ņemot vērā pensijas kapitālu, kas uzkrāts laikā pēc pensijas piešķiršanas. Līdz ar to pensijas apmērs pēc pārrēķina nevar būt mazāks kā pirms pārrēķina.

    Vecuma pensiju pārrēķina ar tā mēneša pirmo dienu, kurā pensionārs pieprasījis to pārrēķināt, ja iesniegums un vajadzīgie dokumenti iesniegti līdz 15. datumam, un ar nākamā mēneša pirmo dienu, ja iesniegums iesniegts pēc 15. datuma. Atbilstoši šiem termiņiem cilvēks arī saņems pārrēķināto vecuma pensiju. Lai pieprasītu vecuma pensijas pārrēķinu, cilvēkam jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ar attiecīgu iesniegumu.  
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē