• Vai bijušais vīrs var atņemt sievai uzdāvināto māju?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā rīkoties situācijā, kad rodas bažas, ka bijušais laulātais draugs varētu gribēt atgūt īpašumu, par kuru savulaik nespēja maksāt kredītu? Atbild zvērināta notāre Ilze Metuzāle.

    Lasītājas jautājums: Pirms apprecējāmies, manam vīram bija kredītā paņemta lauku māja ar zemi. Pēc laulībām es kļuvu par kredīta galvotāju. Laika gaitā izrādījās, ka vīrs nav spējīgs veikt ikmēneša kredīta maksājumus, tādēļ nolēmām kredītu pārformēt uz mani. Vīrs noformēja dāvinājuma līgumu, banka aizdeva man summu, ar ko dzēsa vīra kredītu, – nu es kļuvu par īpašnieci, viņš par galvotāju.

    Īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā, kurā esmu norādīta kā vienīgā īpašniece. Kādā sarunā bankas darbiniece minēja: kamēr neesmu nomaksājusi kredītu, vīrs nevar dāvinājumu atsaukt, bet vīra trīs bērni no pirmās laulības nevar dāvinājuma līgumu apstrīdēt. Jau astoņus gadus esam laulību šķīruši, bet nesen bijušais vīrs šo atcerējās un sāka par to runāt. Vai ir iespējams, ka pēc tam, kad es kredītu būšu atmaksājusi bankai, bijušais vīrs vai viņa bērni varēs īpašumu atgūt sev, atsaucot dāvinājumu vai apstrīdot to? Jau desmit gadus, kopš īpašums ir uz mana vārda, kredītu maksāju es.

    Notāres Ilzes Metuzāles atbilde:

    Vispirms par to, vai bijušais vīrs var atsaukt dāvinājumu. Dzīvē gadās visādi, tādēļ nereti rodas situācijas, kad dāvinātājs patiešām maina domas un vēlas atgūt savu īpašumu. Tomēr jāņem vērā, ka tas ir ļoti sarežģīts process, turklāt ne vienmēr iespējams.

    Dāvinājums var tikt atsaukts tikai tiesā, kur dāvinātājam ir jāpierāda dāvanas saņēmēja rupja nepateicība.

    Ar to domāta rupju dāvinātāja aizskaršanu ar vārdiem un rīcību, apzinātu kaitējumu saņemtajam īpašumam, dāvinātāja dzīvības apdraudēšanu vai pamešanu bezpalīdzīgā stāvoklī, ja bijusi iespēja palīdzēt, utt. Taču tam nepieciešami pārliecinoši pierādījumi, kas jāiesniedz tiesai. Vēl dāvinājuma līgumu var atsaukt arī tad, ja netiek pildīti dāvinājuma nosacījumi. Piemēram, ja ir vienošanās, ka īpašumu nedrīkst izīrēt, bet tā netiek pildīta, tiesā var pieprasīt dāvinājuma līguma atcelšanu.

    Un tagad – par to, vai bijušā vīra bērni var apstrīdēt dāvinājumu. Ja sievietes bijušais vīrs aizies mūžībā, neatstājot saviem neatņemamās daļas tiesīgajiem mantiniekiem viņu neatņemamo mantojuma daļu, tad viņa bērniem kā neatņemamās daļas tiesīgajiem patiešām būs tiesības vērsties pie apdāvinātās un prasīt, lai viņiem tiktu izmaksāta viņu daļa no atdāvinātā īpašuma – tādas tiesības ir paredzētas Civillikumā.

    Tomēr nekādā gadījumā nebūtu taisnīgi, ja bijušajai sievai bez vīra parādiem būtu jāapmaksā arī viņa bērnu neatņemamās daļas pilnā apmērā.

    Civillikumā ir sacīts, ka, aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem vērā dāvinātāja mantas stāvoklis dāvinājuma līguma slēgšanas laikā. Tā kā dāvināšanas laikā dāvinātājam bija parāds bankai, šis parāds būs jāņem vērā, ja tiešām notiktu neatņemamās daļas izprasīšana, jo neatņemamo daļu aprēķina, kā likumā teikts, no skaidras mantas, atskaitot parādus. Turklāt mantinieka neatņemamā daļā jāieskaita arī tas, ko mantinieki dzīves laikā būs saņēmuši no sievietes bijušā vīra.

    Jebkurā gadījumā jāatceras, ka bērniem nekādi nebūs tiesības uz pašu nekustamo īpašumu. Bērni nevarēs pretendēt uz lauku māju vai tās daļu, bet viņiem kā neatņemamās daļas tiesīgajiem būs tiesības tikai uz neatņemamās daļas izmaksu naudā, par kuras apmēru vai nu vienosieties paši savā starpā vai to noteiks tiesa. Tomēr cerams, ka tad, kad bijušajam vīrs aizies mūžībā, viņam piederēs vēl kāda manta un jautājums par bijušās sievas kredītā izpirktās lauku mājas vērtēšanu netiks skarts.

    Trīs padomi dāvinājuma līguma slēdzējiem:

    1. Kas der visam, tas neder nekam.
      Cilvēkiem, kas ikdienā nesaskaras ar juridiskiem jautājumiem, trūkst izpratnes par to, kas ir drošs darījums, tādējādi viņi pakļauj sevi daudziem riskiem. Tāpēc visbiežāk tiek meklēta palīdzība internetā – uzklausīta citu pieredze, lasīti komentāri, lejupielādēti un aizpildīti dāvinājuma līguma paraugi. Taču tas, kas der visam, neder nekam! Parasti šādu līgumu sagatavju saturs vispār neatbilst tam, par ko puses vienojušās, kā arī trūkst būtiskas informācijas par konkrēto darījumu. Pirms parakstīt pašrocīgi sagatavotu līgumu, noteikti jākonsultējas ar profesionāļiem, kuri, izvērtējot visus apstākļus, ieteiks labāko risinājumu
    2. Visdrošāk – pie notāra.
      Dāvinājums līgums ir jāsastāda ļoti pārdomāti un korekti. Abām pusēm drošākais veids, kā noformēt dāvinājuma līgumu, ir uzticēt tā sagatavošanu notāram. Tas nozīmē, ka notārs izveidos līgumu, pirms tam iztaujājot puses, lai noskaidrotu, ko vēlas darījuma dalībnieki, informēs par darījuma sekām, iespējām atsaukt līgumu un citiem būtiskiem jautājumiem.
    3. Jāparedz dzīvošanas tiesības.
      Īpaša piesardzība jāievēro gadījumos, ja cilvēks paliek dzīvot īpašumā, ko uzdāvinājis kādam citam. Piemēram, nekustamais īpašums tiek uzdāvināts mazbērniem, bet vecvecāki paliek tajā dzīvot. Šādā gadījumā ieteicams līgumā paredzēt dzīvokļa tiesības vecvecākiem, kā arī iekļaut nosacījumu, ka mazbērniem bez rakstiskas vecvecāku piekrišanas nav tiesību rīkoties ar īpašumu. Jo precīzāk līguma projektā tiks norādīti visi nosacījumi, jo būs mazāk problēmu un nesaprašanos nākotnē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē