• TOP 12 lietotnes jaunajam gadam

    Aktuāli
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    31. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Agrāk, gatavojoties jaunai dzīvei jaunā gadā, varēja ieteikt iztīrīt māju, skapi un plauktus, lai izmestu visu veco un lieko, dodot vietu jaunajam, bet mūsdienās viens no ieteikumiem skan: pārskati savā telefonā lejupielādētās lietotnes! Varbūt dažas tikai lieki noslogo ierīces atmiņu, bet citu – nudien svarīgu – tev vēl nav!

    Aplūkojam lietotnes, kurām 2020. gadā tavā telefonā vajadzētu būt!

    1. Waze un Google Maps
      Gandrīz vai negribētos ticēt, ka ir vēl kāds viedtālruņa īpašnieks, kuram nav Waze! Ne velti pirms dažiem gadiem minēts, ka Latvijā ir otrs lielākais Waze lietotāju skaits pasaulē. Ātra un ērta navigācija, kas ar minūtes precizitāti spēj aprēķināt laiku, kādā nokļūsi galamērķī. Mana pieredze rāda, ka ar Waze nevajag strīdēties, pat tad ne, ja šķiet: nu gan lietotne rāda kaut ko greizi, visticamāk, ierastajā ceļā ir kāds ceļu satiksmes negadījums, remonts vai cits šķērslis. Tāpat ieslēdzu šo lietotni, ikreiz braucot ārpus pilsētas, jo, lai arī cenšos ievērot satiksmes noteikumus, tomēr sasodīti labi, ka kāds jau laikus pabrīdina par ceļu policiju vai fotoradaru.

      Īpaši gribu pieminēt arī Google Maps, kas nodrošina patiesībā nemaz ne sliktāku pakalpojumu, taču tās lielākā priekšrocība ir navigācija tad, ja jāpārvietojas ar kājām vai sabiedrisko transportu. Norādot galamērķi, lietotne sameklē un parāda dažādus transportlīdzekļus, ar kuriem tur var nokļūt, tuvāko pieturu un laiku, kad pienāk nākamais autobuss, tramvajs vai cits transportlīdzeklis. Pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportā lietotne pasaka priekšā, kad jākāpj ārā. Izmantoju ikreiz, kad dodos uz kādu jaunu vietu. Un ar šīs lietotnes palīdzību ar sabiedrisko transportu izbraukājām visu Berlīni, ne reizes, neiekāpjot nepareizā transportlīdzeklī un neizkāpjot nepareizā pieturā, lai gan neesam nemaz tik izcili orientieristi un šai pilsētā bijām pirmo reizi.

    2. Life 360
      Vēl viena ar pārvietošanos saistīta lietotne, kas instalēta visiem mūsu ģimenes locekļiem un kuru atverot var redzēt, kur šobrīd katrs no viņiem atrodas. Ļoti palīdz manam mammas un arī sievas sirdsmieram. Nav jāzvana un jāprasa: kur tu tagad esi? Atver un paskaties! Starp citu, šī lietotne labo noder arī, lai izkontrolētu, vai bērns pēc skolas veiksmīgi nonācis mājās un vai pulciņa vietā nav aizšmaucis uz kādu rotaļu laukumu! Ir pieejama gan maksas, gan bezmaksas versija, mēs jau ilgstoši izmantojam bezmaksas versiju un esam ļoti apmierināti.
    3. Ko tu vēl nezini par savu WhatsApp

      Nav nekādu šaubu, ka WhatsApp ir absolūti brīnišķīgs un viegli saprotams rīks, ko ļoti labprāt lieto arī vecākās paaudzes cilvēki, kuriem ir viedtālrunis. Ģimenes grupa, kurā nosūtīt vecvecākiem bildi no Ziemassvētku koncerta, čatiņš ar draudzenēm, sarakste ar meitu – var, piemēram, veikalā nobildēt bikses ar atlaidēm un pavaicāt: gribi tādas? Galu galā arī kleitu sev pirms nopirkšanas parasti nobildēju sev mugurā un aizsūtu WhatsApp vīram, lai apstiprina, vai ir labi.

      Taču – kā ikvienai labajai lietai – arī WhatsApp ir savi mīnusi – ne velti Vecāku čatiņš bija viens no aizvadītajā gadā visvairāk lasītajiem rakstiem, kas tika citēts un pārpublicēts arī sociālajos tīklos. Proti, īpaši tad, ja WhatsApp grupa ir izveidota bērnudārza grupiņas vai klases vecākiem, ziņu tur mēdz būt aptuveni 50 reižu par daudz! Un ne visi zina, ka vēl bez tik radikāla risinājuma kā izdzēšanās no klases grupas ir arī kāds maigāks veids – izvēlēties iespēju Mute notifications, kas nozīmē, ka ziņojumus turpināsi saņemt, taču par tiem vairs neiemirgosies signāls aptuveni reizi minūtē! Varēsi šo saraksti izlasīt sev ērtā vietā un laikā!

    4. Mobilly
      Rīdzinieki zina, ka Mobilly ir viens no ērtākajiem veidiem, kā samaksāt par autostāvvietām, taču ar šīs lietotnes palīdzību arī ātri un vienkārši var nopirkt arī biļetes starppilsētu vilcienos un autobusos, kā arī norēķināties par iebraukšanu Jūrmalā, pasūtīt ēdienu Kool degvielas uzpildes stacijās, nopirkt biļetes uz Summer Sound 2020 un ziedot naudu kādam no labdarības projektiem.
    5. Swedbank mobilā lietotne vai Revolut
      Pārejot uz Smart ID, Swedbank mobilā lietotne reģistrēta teju lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju, taču ne visi to sākuši aktīvi izmantot, lai gan žēl, ka tā. Ir gana vienkārši un ērti! Varu dažu sekunžu laikā uzskaitīt naudu bērniem, kolēģiem vai samaksāt rēķinus. Kā zibmaksājumu varu veikt ātro pārskaitījumu arī uz jebkuru citu banku. Un varu pieprasīt naudu! Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka tad, ja pērkam kaut ko kopīgi ar draudzenēm vai kolēģiem, tā vietā, lai sūtītu e-pastā savu konta numuru vai atmaksātu skaidrā naudā, vienkārši nospiežu lietotnē Pieprasīt, ievadu summu un nospiežu Sūtīt, izvēloties, vai šo pieprasījumu vēlos nosūtīt īsziņā, WhatsApp vai e-pastā. Otrā galā tiks saņemta saite ar maksājuma uzdevumu, atliks vien apstiprināt maksājumu.

      No pieredzes varu teikt, ka tikpat ērta ikdienas lietošanā ir Citadeles mobilā lietotne, vienīgi tur nav naudas pieprasīšanas iespējas.

      Citu banku mobilās lietotnes izmēģinājusi neesmu, taču itin laba alternatīva ir arī Revolut karte un lietotne, ko var pasūtīt un lejupielādēt bez maksas. Tikpat ērti pārskaitīt un pieprasīt naudu citiem, kuriem arī ir Revolut konts. Milzīgs pluss, ka ar šo karti var izņemt naudu bez komisijas maksas ikvienā bankomātā gan Latvijā, gan pasaulē. Un vēl kāds īpašs bonuss – norēķinoties ar šo karti, summa tiek noapaļota, bet starpība starp maksājumu un noapaļoto summu tiek ieskaitīta krājkontā – tā viegli un nemanāmi veidojas itin labs uzkrājums. Mīnuss – ja skaiti naudu no Revolut konta uz kontu, kas nav Revolut, tas nenotiek ātri – reizēm paiet aptuveni trīs dienas.
    6. Attaisnotie izdevumi
      Ja tev vēl tās nav, tad steigšus lejupielādē šo Valsts ieņēmuma dienesta veidoto lietotni, kurā visa gada garumā vari nofotografēt un pievienot čekus par attaisnotajiem izdevumiem medicīnā, izglītībā vai veicot ziedojumus. Tas simtkārt atmaksāsies brīdī, kad būs pienācis laiks iesniegt gada ienākumu deklarāciju!
    7. House keeping
      Ja tava māja vienmēr ir ideālā kārtībā, tad šo lietotni vari izlaist, bet, ja arī tev, līdzīgi kā man, dažkārt nākas pavadīt visu sestdienu, mēģinot savākt to, kas pa nedēļu sakrājies, tad House keeping var kļūt par tādu kā personīgo pārmaiņu treneri. Balva, ko saņemsi, klausot šai trenerei – brīva sestdiena!

      Visa pamatā ir vienkārša dzīves patiesība – ja tīri māju pakāpeniski, katru dienu paveicot kādu darbiņu (piemēram, iztīrot vannasistabu, izmazgājot grīdu istabā u. tml.), darbi neiekrājas, tāpēc brīvdienas vari veltīt kam interesantākam. Bet atcerēties to, kas tieši jādara konkrētajā dienā, palīdz lietotne, kurā sākotnēji ievadi datus, kādā stāvoklī šobrīd ir katrs no objektiem – ideāli tīrs, vidēji tīrs vai pieprasa tīrīšanu.

      Noteiktās dienās pienāk atgādinājums, kas šodien būtu jāpaveic. Es gan nevarētu apgalvot, ka ikreiz klausu šim atgādinājumam uz vārda un daru tieši to, kas tajā minēts, – reizēm tas ir kāds cits darbiņš, reizēm man ir citi plāni, taču kopumā lietotne tik tiešām palīdz disciplinēt sevi un bērnus (arī viņi palīdz mājas kārtošanā) un lieku reizi atgādina, ka viss, ko izdarīšu darbdienu vakaros, uzdāvinās papildus laiku brīvdienās.
    8. Screen time
      Ļoti labprāt izbaudu mobilā telefona sniegtās iespējas, taču labi apzinos, ka dažkārt skrullēšana sociālajos tīklos gluži vienkārši apēd manu laiku, ko varētu veltīt kam citam. Veselīgai paškontrolei iesaku kādu no lietotnēm, ko var atrast pēc atslēgas vārdiem Screen time – šīs lietotnes uzskaita telefonā pavadīto laiku un atļauj arī uzlikt ierobežojumus, piemēram, ne vairāk kā trīs stundas dienā.

      Pēc šīm trim stundām lietotne var prasīt papildu apstiprinājumu tad, kad roka atkal pastiepusies pēc telefona. Pēc atslēgas vārdiem Parent control var atrast šāda veida lietotnes, ko savienot ar bērnu telefoniem, jo, kā zināms, arī mūsu atvases telefonos mēdz sēdēt par daudz un par ilgu. Tāpat iespējams uzlikt ierobežojumus, ka internets telefonā nav pieejams pēc konkrēta laika, piemēram, pēc 21.00. Ļoti labi palīdz veselīgam miegam!
    9.  Sportiska dzīvesveida lietotnes
      No sirds gribu ieteikt izmantot to, ka mūsdienās ir ļoti daudz un dažādu lietotņu veselības uzraudzīšanai un veicināšanai, piemēram, soļu skaitīšanai, izdzertā ūdens patēriņam un vingrojumiem. Izvēle ir tik plaša, ka katram pašam jāmeklē sev piemērotākās (atslēgas vārds – Health). Es pati, būdama, Samsung telefona lietotāja, izmantoju Samsung Health, kas savienots ar manu viedpulksteni, ko mīļi mēdzu dēvēt par savu mazo draudziņu.

      Lietotnē var noteikt sev mērķus – cik soļu dienā gribētu noiet, cik kaloriju sadedzināt, cik daudz ūdens izdzert, vēl un vēl. Lietotne sūta atgādinājumus manam mazajam draudziņam, kurš savukārt tālruņa ekrānā man mīļi atgādina: hei, tu sēdi jau par ilgu, laiks izkustēties! Kad mazliet izkustos, draudziņš mani paslavē! Tāpat arī atgādina, cik soļu esmu jau nogājusi, cik vēl būtu labi noiet. Ticiet vai ne, tas tiešām darbojas kā veselīgs uzmundrinājums!

      Un vēl viena papildu lietotne, ko šajā sadaļā gribu ieteikt visām sievietēm, – Magic Kegel. Tā atgādina par to, cik svarīgi ikvienā vecumā ir veikt Kēgela vingrinājumus iegurņa pamatnes muskuļu stiprināšanai. Šo muskuļu uzturēšana labā formā tiešā veidā uzlabo dzīves kvalitāti (piemēram, profilaktiski pasargā no urīna nesaturēšanas vecumdienās) un uzlabo mūsu seksuālās attiecības.
    10. Lukturītis un spogulītis

      Ne visi to zina, bet ļoti daudzos mūsdienu telefonos var iedegt lukturīti (meklē funkciju Torch). Ja nav, tad to var lejupielādēt kā lietotni (atslēgas vārdi: Torch vai Led lights). Un tieši tāpat var tikt arī pie spogulīša, meklējot ar atslēgas vārdu Mirror. Es, piemēram, izmantoju Mirror Plus.
    11. Woman log
      Viena no lietotnēm, kurā var fiksēt savu menstruālo ciklu ar visiem simptomiem, piemēram, nogurumu, matu izkrišanu, apetīti, aizcietējumu u.tml., kas savukārt palīdz labāk sevi iepazīt un uzlabot dzīves kvalitāti. Izrādās, ka pat izklaidība vai bezmiegs var būt saistīts ne tikai ar stresu un mēness fāzēm, bet arī mūsu ciklu. To zinot, mēs jau laikus labāk varam tam sagatavoties, piemēram, iedzerot vakarā kādu nomierinošu tēju vai medikamentus, kā arī neplānojot mēneša izklaidīgajās dienās pasākumus, kur nepieciešama liela koncentrēšanās. Kāpēc es pati izvēlos Woman log? Tāpēc, ka šī ir viena no retajām lietotnēm latviešu valodā, un par intīmiem jautājumiem man labāk patīk runāt latviski.
    12. Spotify
      Burvīga lietotne, pateicoties kurai varat atteikties no citiem mūzikas iegūšanas veidiem, jo kopš neseniem laikiem te var noklausīties gandrīz visu, arī Bītlus un šobrīd tik ļoti populāros un aktuālos podkāstus. Turklāt mūsdienās viedtelefons ar bluetooth palīdzību ir savienojams ar skandām, mūzikas centriem un mūzikas atskaņošanas iekārtām automašīnā. Var izmantot bez maksas, bet tad būs jāklausās arī reklāmas.

      Premium maksas versija 6,99 mēnesī, ģimenes komplekts (sešiem lietotājiem) 10,99 mēnesī, studentiem 3,49 mēnesī. Pluss ir tāds, ka ar vienu kontu mūziku varu klausīties gan telefonā, gan datorā. Turklāt Premium versijā albumus un dziesmas var lejuplādēt un klausīties arī bez interneta savienojuma, piemēram, lidmašīnā. No savas puses uzreiz varu ieteikt izmēģināt dažādas Cover versiju kolekcijas, tās nudien te ir brīnišķīgas! Vēl viena burvīga iespēja – te var izvēlēties sava iemīļotā mūziķa radio, kur tiek atskaņota viņam līdzīgu mākslinieku mūzika.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē