• Sociālais eksperiments: Kā bērni uztver drošības riskus sabiedriskajā transportā?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Lai vairotu izpratni par drošību jaunākajiem sabiedriskā transporta pasažieriem, šogad Rīgas pašvaldības policija uzsākusi sociālo eksperimentu – drošības stundu ciklu Drošības busiņš, kas veidots ciešā sadarbībā ar Rīgas satiksmi.

    Eksperiments sākās ar stāstu, ka paredzēts doties ekskursijā, taču pirms skolēni iekāpa Rīgas satiksmes autobusā, uz diviem krēsliem tika atstāti mobilie telefoni. Daļa no bērniem, pamanot atstātās mantas, uzrunāja klases audzinātāju, lūdzot padomu, ko ar šīm mantām darīt. Attapīgākie atrastās mantas uzreiz nodeva sabiedriskā transporta šoferim, savukārt pavisam neliela daļa šī mantas pastūma zem krēsla, vai vietu, kur manta bija nolikta, atstāja brīvu. Mācību stundas laikā noskaidrots, ko darīt ar pasažieru nozaudētām mantām sabiedriskajā transportā.

    Līdzās skolēniem, kas iekāpa autobusā, atradās arī maskējies Rīgas pašvaldības policijas darbinieks, kurš no bērnu mugursomām izņēma dažādas skolas lietas. Dažas no tām pat karājās ārā no neaizvērtām mugursomām.

    Pēc mantu atgriešanas to īpašniekiem, likumsargs sniedza padomus, kā pasargāt sevi no garnadžiem, kas, izmantojot burzmu, nereti uzgrūžas virsū, lai paņemtu citam pasažierim piederošu mantu.

    Pēc vietu ieņemšanas autobusā, tajā iekāpa divi Rīgas satiksmes kontrolieri, kuri pārbaudīja, cik no skolēniem ir validējuši savus e-talonus. Lai gan Rīgā skolēni sabiedriskajā transportā drīkst braukt bez maksas, e-taloni ir jānopīkstina. Kontrolieri pastāstīja, ka, piereģistrējot braucienu, tiek veidota statistika, kas vēlāk palīdz veikt izmaiņas sabiedriskā transporta kustību maršrutos. Tāpat skolēniem vēlreiz atgādināts, ka biļešu pārbaudes laikā bērni, kuri aizmirsuši reģistrēt savu braucienu, netiek izlikti no sabiedriskā transporta. Šādos gadījumos skolēni piekodināti pusceļā nekādā gadījumā neizkāpt no autobusa, it īpaši vēlās vakara stundās un ziemas sezonā.

    Sarunas laikā autobusā iekāpa arī kāda sirmgalve. Drīz vien atklājās, kā bērni rīkojas, kad vietu vairs nav, bet blakus atrodas kundze gados. Visi eksperimenta dalībnieki sirmgalvi palaida apsēsties, pēc kā tika uzslavēti par mazajiem varoņdarbiem.

    Savukārt kādā citā izspēlē skolniece, neskatoties uz klasesbiedru brīdinājumiem, kopā ar nepazīstamo vīrieti izkāpa no autobusa, lai apskatītu kucēnu.

    Bet eksperimenta noslēgumā autobusā izspēlēta situācija ar Jāņonkuli, kurš uzrunāja gan skolēnus, gan skolotājus. Vienā no gadījumiem uzsākta saruna ar kādu zēnu, piedāvājot viņam aizdot divriteni, kas atradās Jāņonkuļa dzīvoklī. Puika no šāda piedāvājuma atteicās. Savukārt kādā citā izspēlē skolniece, neskatoties uz klasesbiedru brīdinājumiem, kopā ar nepazīstamo vīrieti izkāpa no autobusa, lai apskatītu kucēnu. Citā gadījumā Jāņonkulis uzsāka sarunu ar skolotāju. Sieviete aicināta doties vakariņās pie uzstājīgā kavaliera. Skolotāja, rādot priekšzīmi saviem audzēkņiem, aizgāja pie autobusa vadītāja, kurš par aizdomīgo kungu informēja policiju.

    Šajā mācību gadā Rīgas pašvaldības policisti kopā ar Rīgas satiksmes kontrolieriem apmeklējuši 13 izglītības iestādes, nolasot drošības lekcijas vairāk kā 1300 sākumklašu skolēniem.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē