• Siguldas pašvaldība vēršas Valsts policijā par četru bērnu inficēšanos ar salmonellu

    Saindēšanās Siguldā
    Ziņu aģentūra LETA
    19. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Siguldas novada dome ar iesniegumu vērsusies Valsts policijā (VP) par četru bērnu inficēšanos ar salmonellu, aģentūru LETA informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Sindija Brikmane.

    Izmeklējot saslimšanas cēloņus ar šiga toksīnu veidojošās Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisīto infekciju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir saņēmis informāciju no laboratorijas, ka četriem bērniem no Siguldas novada konstatēta salmonelozi izraisošā baktērija salmonella.

    No minētajiem četriem bērniem septembra sākumā viens sāka mācības bērnudārzā Ieviņa, bet trīs – bērnudārzā Tornīši. SPKC uzsver, ka pašlaik nav viennozīmīgas informācijas, kur bērni ieguvuši šo baktēriju.

    Salmonellas izraisīto saslimšanu pazīmes ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes.

    Pašvaldības pārstāve stāstīja, ka visi četri bērni jau nedēļu neapmeklē bērnudārzu, tomēr SPKC uzskata, ka inficēšanās varētu būt notikusi dažādos laikos, sākot no 7. septembra. Patlaban bērni ārstējas ģimenes ārsta uzraudzībā.

    Ņemot vērā gan šo, gan arī iepriekš izskanējušo informāciju par inficēšanos ar bīstamo infekcijas slimību, Siguldas novada pašvaldība vērsusies VP ar iesniegumu pastiprināti izmeklēt iespējamo saistību starp šiem inficēšanās gadījumiem, sacīja Brikmane. 

    Papildus tam pašvaldība vērsusies SPKC ar lūgumu iespējami īsā laikā sniegt atzinumu par salmonellas baktērijas izplatības cēloņiem.

    Tikmēr joprojām nav zināmi šiga toksīnu veidojošās Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītās infekcijas cēloņi. Pašvaldība ar nepacietību gaida SPKC atzinumu turpmāko lēmumu pieņemšanai, piebilda pašvaldības pārstāve.

    Pašvaldība jau iepriekš paziņoja, ka gadījumā, ja valsts atbildīgās institūcijas apstiprinās ēdinātāja vainu infekciju slimības cēloņu izraisīšanā, pašvaldība nekavējoties lauzīs līgumu ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju SIA Baltic Restaurants Latvia.

    Siguldas novada pašvaldība sola turpināt sekot līdzi kontrolējošo dienestu pārbaudēm un informēt sabiedrību un bērnu vecākus par aktuālo situāciju un paņemto bakteriālo paraugu analīžu rezultātiem.

    Jau ziņots, ka kopš 5. septembra zarnu infekcijas simptomi konstatēti 34 bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir Baltic Restaurants Latvia. Atbildīgās iestādes aizvien turpina meklēt zarnu infekcijas izplatības cēloni.

    Otrdien tapa zināms, ka PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA Jelgavas augļi dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī Baltic Restaurants Latvia, tajā skaitā Siguldai.

    Tāpat otrdien PVD paziņoja, ka Siguldas pirmskolas izglītības iestādē Tornīši, kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli. «Pirmsskolas izglītības iestāde Tornīši nemaz nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta,» sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. 

    VP jau 17. septembrī, sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos.

    Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) patlaban uzdevis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos, aģentūru LETA informēja premjera birojā. 

    «Ņemot vērā nesen atklātos pārkāpumus ēdināšanas pakalpojuma sniegšanā pirmsskolas izglītības iestādēs, lūdzu veikt pārbaudi vai tamlīdzīgi pārkāpumi nav konstatējami arī citās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs,» rezolūcijā atbildīgajiem ministriem norāda Kariņš.

    Premjers par pārbaudes rezultātiem lūdz informēt līdz šī gada 20.novembrim, kā arī sniegt priekšlikumus nepilnību novēršanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē