• Sēžu mājās dīvānā, bet mācos Stenfordā

    Aktuāli
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    Ieva
    Ieva
    25. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    IEVA iesaka noderīgas lietotnes, tiešsaistes universitātes un podkāstus, lai mācītos.

    Nezinu, kā jums, bet man šogad septembra pirmajā nedēļā Facebook.lv plūsmā cits pēc cita bira smaidīgi draugu paziņojumi, par to, ka viņiem sācies jaunais mācību gads! Un tie nebija ieraksti par viņu bērniem, nē! Mācīties sākuši viņi paši, plus mīnus četrdesmitgadnieki. Viens filozofos, cits – psihologos, bet kāda draudzene pat iestājusies Dizaina un mākslas vidusskolā. Tā nu sāku domāt, varbūt arī man derētu iegūt kādas papildu zināšanas? Un, ja arī visi klātienes iestājeksāmeni šobrīd jau nokavēti, – var taču mācīties tiešsaistē!

    Sākot par to interesēties, biju pat pārsteigta, cik šādu iespēju ir daudz! Piemēram, tiešsaistes universitātes – tādu ir ka biezs. Un, pat neizkustoties no mājas, var iegūt, piemēram, Stenforda universitātes grādu biznesa vadībā vai apgūt un nokārtot pārbaudījumus kādā mācību kursā, ko pievienot savam CV.

    Populārākie resursi

    • Coursera.org – tiešsaistes mācību kursi mākslā, biznesā, datorzinībās, veselībā, sociālajās zinībās un citos priekšmetos no vadošajām pasaules augstskolām, piemēram, Stenfordas, Čikāgas, Sidnejas, Tokijas u. c., kā arī citiem sadarbības partneriem, piemēram, National Geographics, IBM, Google un citiem.

    Tiešsaistes apmācības laikā var kārtot arī ieskaites un pat saņemt sertifikātu, ko pievienot savam CV. Psiholoģijas kursam, ko apguvu es, nosacījumi bija vienkārši – ja vēlos saņemt sertifikātu, jāmaksā 44 eiro, ja vēlos tikai iepazīties ar šo kursu bez sertifikāta, to var apgūt pilnīgi bez maksas.

    Šeit tālmācībā iespējams iegūt arī vairāku ārvalstu universitāšu grādus, piemēram MBA (biznesa vadības maģistru). Tad gan mācību ilgums un process ir daudz pamatīgāki. Piemēram, lai iegūtu Ilinoisas Biznesa koledžas MBA grādu, ir jāmācās 24–36 mēneši, jānokārto 18 mācību kursi un kopējās izmaksas būs aptuveni 21 000 dolāru.

    • Khanacademy.org – ļoti populāra bezmaksas vietne, kuras misija ir nodrošināt bezmaksas pasaules klases izglītību ikvienam, jebkur.

    Šī vietne ir īpaša ar to, ka te pieejami mācību materiāli gan bērndārzniekiem, gan skolēniem, studentiem un arī skolotājiem. Ļoti daudz kursu, kas atraktīvā un interesantā veidā piedāvāt apgūt matemātiku, bioloģiju, ķīmiju, fiziku, kā arī citus mācību priekšmetus, ko diemžēl skolā ne vienmēr prot pasniegt saistoši un interesanti. Pieejamas arī gluži praktiskas lekcijas un video, piemēram, par to, kā plānot ģimenes budžetu. 

    • edX.org – mācību kursi no dažādām pasaules universitātēm, tostarp arī Hārvardas, Bērklijas un citām augstu vērtētām mācību iestādēm.

    Ļoti plaša mācību kursu programma – kultūra, arhitektūra, ētika, uztura mācība, medicīna, inženierzinātne, mūzika, ekonomika, vēl un vēl… Šeit, piemēram, bez maksas var gatavoties TOEFL eksāmena kārtošanai vai darba pārrunām angļu valodā. Princips ir vienkāršs – visu vari mācīties bez maksas, bet jāmaksā, ja vēlies nokārtot pārbaudījumus un iegūt arī sertifikātu. Maksa par sertifikātu ļoti samērīga – 44 eiro. Ļoti ērta arī mobilā lietotne, tāpēc ikvienu no šiem mācību kursiem tik tiešām var apgūt pat sabiedriskajā transportā.

    • Udemy.com – te pieejams arī mazāk akadēmisks saturs, taču kursu daudzveidība ir tiešām plaša.

    Piemēram, te var apgūt programmēšanu. Pati te atradu vairākus interesantus kursus par mākslas terapiju un kognitīvi biheiviorālo terapiju, kas ir manā interešu lokā. Šeit mācību kursi ir par maksu, un mazliet mulsina, ka teju visiem kursiem norādītā mācību maksa ir aptuveni 200 eiro, taču, piemērojot atlaidi, katru no tiem var iegādāties par 12,99.  Bet, lai iet, 12,99, protams, ir patīkamāka cena!

    Starp citu, ja kāds jūtas gana zinošs un pieredzējis un vēlas kādu mācību kursu sagatavot pats, tad te ir iespēja. Ja mācību kurss tiks atzīts par labu esam, tad šī pat ir iespēja nopelnīt, jo studēt gribošo apgrozījums te nudien ir liels.

    • Openminded.lvpašmāju interneta vietne, kurā var gan klausīties bezmaksas lekcijas, gan arī pieteikties maksas klātienes lekcijām un lekciju ierakstiem.

    Piemēram, bez maksas šobrīd iespējams noklausīties Ivara Ījaba lekciju par ASV nozīmi Eiropas politikā kopš 2. pasaules kara, Vjačeslava Kaščejeva lekciju par fizikas paradigmu spēku un bezspēcība vai Kaspara Eihmaņa lekciju par budismu Rietumu lielpilsētu iemītniekiem. Par maksu oktobrī var pieteikties klātienes lekcijām pie Anša Jurģa Stabiņģa, Edmunda Vanaga vai Venta Sīļa, kā arī vairākām maksas lekcijām tiešsaistē.

    • Uzdevumi.lvvēl viens pašmāju resurss, ko var ieteikt izmantot bērniem zināšanu pārbaudei un nostiprināšanai, bet var noskaidrot arī to, cik daudz no skolā apgūtā vēl palicis atmiņā pašai!

    Interaktīvie valodu kursi

    Kad runa ir par ārvalstu tiešsaistes universitātēm un to veidotajiem kursiem, saprotams, ka jārēķinās ar to, ka visi šie mācību materiāli būs angļu valodā. Taisnības labad jāteic, ka gandrīz katrā no šiem resursiem ir pieejami arī valodu kursi, taču vēl viena iespēja, kā nostiprināt angļu valodas zināšanas vai apgūt kādu jaunu valodu – franču, itāļu, japāņu vai jebkuru citu, ir svešvalodu mācīšanās lietotnes. Lūk, dažas no tām!

    • Puzzle Englishbrīnišķīga iespēja uzlabot savas klausīšanās un lasīšanas prasmes, kas patiesībā kļūst arvien aktuālākas arī tad, ja nestudē. Piemēram, arvien vairāk dažādu labu filmu un seriālu pie mums nonāk oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā. Šajā lietotnē tiek atskaņots kāda aktuāla temata podkāsts – aptuveni 6 minūtes garš un paralēli var uzskatāmi sekot šim pašam tekstam rakstītā versijā.
    • Duolingo diezgan plaša valodu izvēle. Jau pašā sākumā var noteikt, cik daudz laika katru dienu valodas apmācībai vēlies veltīt – 5 minūtes, regulāri mācīties – 10 minūtes, nopietni – 15 minūtes vai kā minēts pašā lietotnē – trakajā režīmā – 20 minūtes dienā. Katram valodas kursam ir divi līmeņi – iesācējiem un ar priekšzināšanām. Mācīšanās notiek interaktīvā spēles veidā. Ļoti labi noder, ja šobrīd jau zini, ka tuvākā gada laikā dosies uz kādu citu valsti, un vēlies apgūt pamatfrāzes.
    • Dropsatzīta par vienu no labākajām 2018. gada lietotnēm. Tā ir vizuāla valodas mācīšanās bez piepūles, jo katrs vārds tiek apgūts, izvēloties vienu no divām bildītēm, ko tas apzīmē.  Ir pieejama gan bezmaksas versija, gan premium versija ar plašāku vārdu krājumu par 69,99 eiro gadā.
    • Speaky – labi ir tas, ka gadījumā, ja valodas apgūšanā neesi pilnīgs iesācējs, uzsākot mācīšanos, tev tiek piedāvāts īss 10 jautājumu tests, kas nosaka tavu esošo zināšanu līmeni. Vēl forša iespēja, ka vari mācīties kopā ar citiem, kas var sniegt papildus motivāciju.

    Izglītojošie podkāsti

    Ja runa ir par izglītošanos interešu līmenī, tad absolūts šī brīža modes kliedziens ir podkāsti, kas pēc būtības ir audio vai video intervija vai arī kāda konkrēta cilvēka lekcija, stāsts par kaut ko, ko klausītājs var baudīt sev ērtā laikā un vietā. Starp citu, arī Latvijas radio raidījumus, piemēram, Kā dzīvot labāk un Ģimenes studiju, kuros itin bieži ir runa par mani interesējošiem tematiem, bet raidlaiks ir gaužām neērts strādājošam cilvēkam, var klausīties kā podkāstus.

    Tiem, kas nezina – podkāstus var klausīties gan Spotify lietotnē, gan kādā no podkāstu mobilajām lietotnēm. To ir visai daudz, katrs var atrast sev tīkamāko, es, piemēram. izmantoju Podkast player, kur vienkopus var atrast podkāstus gan latviešu, gan angļu valodās. Un te arī daži podkāsti, ko varu ieteikt gan no savas, gan citu domubiedru pieredzes:

    Latviešu valodā

    • Latvijas Radio raidījumu podkāsti, piemēram, Zināmais nezināmajā, Ģimenes Studija, Kā dzīvot labāk un citi, tostarp arī brīnišķīgais Tēta projekts, kas tika veltīts reemigrācijas tēmai vai Zentas Mauriņas esejas, ko pārlasa eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
    • Ctrl+S – kā pelnīt un gudri tērēt naudu?

    Ārvalstu podkāsti

    Par šiem gan godīgi jāatzīst – pašai pieredzes vēl ir maz, tāpēc paļāvos uz domubiedru ieteikumiem Facebook domubiedru grupā Tērē gudri.

    • Super SOUL conversations – iedvesmas podkāsts ar Opru Vinfreju.
    • The Minimalists – kā dzīvot jēgpilni, atsakoties no ļoti daudz lietām. Citiem vārdiem, kā ar minimāliem līdzekļiem sasniegt maksimumu?
    • Stuff you should know – ļoti daudz podkāstu par dažādām sociālpolitiskām tēmām
    • TED talks daily – podkāsti, lekcijas un intervijas ar pasaulē atzītām personībām un ekspertiem.
    • The Mindset Mentor – podkāsts, kas motivē uzlabot ikdienas dzīvi

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē