• Sargājot savas darbavietas, institūcijas joprojām kavē bērnunamu bērnu nonākšanu ģimenēs

    Bērns
    Ziņu aģentūra LETA
    10. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai adoptētu bērnu, patlaban rindā ir jāgaida līdz pat četriem gadiem, šorīt intervijā Latvijas Radio pastāstīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV). Neraugoties uz lielo bērnu skaitu aprūpes iestādēs, patlaban «tukšas» ir arī 90 audžuģimenes, kurām valsts maksā par īslaicīgu bērnu uzņemšanu ģimeniskā vidē. Kā galveno iemeslu ministre min bāriņtiesu un institūciju neatsaucību.

    Pēc ministres teiktā, potenciālajiem adoptētājiem vislielākā interese ir par meitenītēm līdz piecu gadu vecumam.

    Vienlaikus ministre atzina, ka, neraugoties uz lielo bērnu skaitu aprūpes iestādēs, patlaban «tukšas» ir arī 90 audžuģimenes, kurām valsts maksā par īslaicīgu bērnu uzņemšanu ģimeniskā vidē.

    Petraviča skaidroja, ka, pēc pašu audžuģimeņu stāstītā, šāda situācija izveidojusies, jo bāriņtiesās nav vērojama pretimnākšana bērnu nodošanai ģimenē. «Aizejot uz bāriņtiesu, pirmais jautājums ir: Kāpēc jums to bērnu vajag un kur jūs viņu liksiet?»

    Līdzīga attieksme esot vērojama arī no bērnu aprūpes iestāžu darbinieku puses. «Aizejot uz institūcijām, tur ir tā kā mūris priekšā. Institūcijas nav ieinteresētas nevienu bērnu atdot audžuģimenēm, jo tās ir darbavietas, tas ir pašvaldības saņemamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, un viņi ir ieinteresēti saglabāt savas darbavietas,» problēmu skaidroja Petraviča, piebilstot, ka bērnu aprūpes institūciju darbinieki nereti arī biedējot audžuģimenes ar dažādām medicīniskajām diagnozēm, kādas bērnam noteikuši ārsti.

    Ministre atzina, ka, lai arī bērnu skaits institūcijās samazinās, tomēr attieksme no institūciju un bāriņtiesu darbinieku puses uzlabojas nepietiekami.

    Kā ziņots, uz pagājušā gada 31.decembri aprūpes institūcijās atradās 794 bērni, kas ir par 243 bērniem mazāk nekā 2017.gadā, liecina Labklājības ministrijas (LM) ziņojums «Par bērnu stāvokli Latvijā 2018.gadā», apkopojot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Bērnu tiesību komitejas izteikto rekomendāciju izpildi.

    Pagājušā gada beigās 12,3% no ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem atradās aprūpes institūcijās, kamēr vēl pirms gada šajās iestādēs atradās 15,5% no bērniem.

    Kopumā pagājušā gada beigās ārpusģimenes aprūpē atradās 6438 bērni, kas ir par 231 bērnu mazāk nekā pirms gada.

    LM ziņojumā pausts, ka vairums bērnu, kuri dzīvoja šķirti no saviem vecākiem, saņēma aprūpi un audzināšanu savu vecvecāku vai citu radinieku ģimenē, kuri īstenoja aizbildnību pār bērniem. Aizbildnībā pagājušā gada beigās atradās 4398 bērni, kas ir par 61 bērnu mazāk nekā pirms gada. No visiem ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem aizbildniecībā atrodas 68,3% bērnu, kas gan procentuāli ir neaudz vairāk nekā pērn.

    Audžuģimenēs 2018.gada beigās atradās 1246 bērni, kas ir par 73 bērniem vairāk nekā pirms gada, veidojot 19,4% no visiem ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem.

    Pērn 31.decembrī audžuģimenes statuss bija piešķirts 636 audžuģimenēm, kas, salīdzinot ar 2017.un 2016.gadu, ir neliels pieaugums. Pirms gada audžuģimenes statuss bija piešķirts 600 ģimenēm, bet 2016.gada – 575 ģimenēm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē