• Puse Latvijas iedzīvotāju piekrīt — pārdāvināt dāvanas ir nepieklājīgi

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vairāk nekā puse jeb 56% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pārdāvināt Ziemassvētkos saņemtās dāvanas ir nepieklājīgi, liecina aptauju dati. Tajā pašā laikā teju katrs ceturtais atzīst, ka ir nācies pārdāvināt saņemtās lietas, kas sagādājušas vilšanos.

    Parasti Ziemassvētku dāvanas saviem līdzcilvēkiem izvēlamies rūpīgi, tomēr ne vienmēr izdodas nopirkt to, kas otram patīk un ir ikdienā noderīgs, praktiski pielietojams. Lai gan 56% respondentu atzīst pārdāvināšanu par nepieklājīgu un to nepraktizē, 26% uzskata, ka dāvanas, kas nav noderīgas pašam, drīkst pārdāvināt, jo, iespējams, kādam citam tās noderēs vairāk, liecina aptaujas dati. Visvairāk pārdāvināšanu atbalsta cilvēki vecumā no 30–39 gadiem, savukārt aptaujātie vecumā no 60–74 gadiem par šādu rīcību ir skeptiski, un 64% no viņiem uzskata, ka tas ir nepieklājīgi pret otru.

    12% atzīst, ka ir domājuši par dāvanu pārdāvināšanu, taču nekad nav saņēmušies to izdarīt. 6% atklājuši, ka nenoderīgas dāvanas gluži vienkārši izmet.

    Visretāk aptaujātie vīlušies tādās dāvanās kā tehnoloģijas, atpūtas pasākumu biļetes, kā arī praktiskās sadzīves lietas – piemēram, virtuves piederumi, dvieļi u.tml.

    Turpretim visbiežāk vilšanos aptaujātajiem cilvēkiem sagādā dažādi mājas dekori, piemēram, sveces, porcelāna eņģelīši, sniega globusi, eglīšu rotājumi u.c., kā arī apģērbi – šalles, zeķes ar Ziemassvētku tematiku u.tml. Bieži vilšanos sagādājusi arī bižutērija, tostarp kaklarotas, piespraudes, auskari.

    Ja dāvinātājs tomēr ir kļūdījies ar dāvanas izvēli, etiķetes eksperte Vita Nasirova iesaka: “Pārliecinieties par to, ka dāvanas iepakojums ir neskarts un atcerieties, no kura cilvēka to saņēmāt, lai nejauši neatdotu dāvanu personai, no kuras to saņēmāt. Kopumā, manuprāt, ētiskākais un ekoloģiskākais “nevajadzīgo” dāvanu liktenis ir to atdošana vai ziedošana kādam, nevis pārdāvināšana. Proti, negaidot svētkus, piedāvājiet to personai, kurai, jūsuprāt, tā ļoti patiks un noderēs vai nododiet to labdarībai.”

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē