Praktiski ieteikumi un receptes, ja šogad gavēņa laikā vēlies ierobežot ēdienu

Gavēnis
Ievas Padomu Avīze
25. februāris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock
Gavēnis ne vienmēr nozīmē atteikšanos no gaļas vai citiem produktiem. Tikpat labi tā var būt atteikšanās no kāda ne tik laba ieraduma. Taču daudzi cilvēki joprojām izmanto arī noteiktu produktu izslēgšana no ēdienkartes. Lūk, praktiski ieteikumi, ja nu tomēr gribas ierobežot ēdienu.

Baznīcas iesaka ievērot nedaudz atšķirīgus principus, bet Lieldienu gavēnis parasti iekļauj atteikšanos no ēšanas pārmērībām, gaļas, saldumiem, konditorejas izstrādājumiem un ātrajām uzkodām, saldinātajiem dzērieniem un alkohola. Pamatā veidojas veselīga veģetāra diēta, kas pieļauj zivju ēšanu. Tomēr bieži no veģetārās gavēņa diētas tiek izslēgts arī piens un tā produkti, olas, citreiz pat graudaugi. Nereti gavēņa laikā iesaka atteikties arī no tiem produktiem, kurus cilvēks pats parasti izbauda, – tas katram ir individuāli, un tāpēc tāda pieeja gavēšanai var ievērojami samazināt uztura daudzveidību. Diētas gavēņa laikā nav vienādas, tāpēc arī to ietekme uz veselību var atšķirties. Sabalansēta un daudzveidīga veģetāra diēta var būt pat ļoti vēlama, jo tā ir bagāta ar šķiedrvielām, antioksidantiem, vitamīniem, nepiesātinātajām taukskābēm un var pozitīvi ietekmēt veselību. Savukārt, ja diēta ir pārāk ierobežojoša un pieļauj tikai dārzeņus, tā var nenodrošināt ar visām nepieciešamajām uzturvielām.

Un vēl – tas ir mīts, ka gavēņa laikā vienmēr tiek pazaudēts svars.

Var notikt pat otrādi – ja ēdienreizēs ik dienu būs putra vai maize ar eļļu, tās būs nesabalansētas, bet enerģētiski bagātas maltītes, un ķermeņa masa var pat pieaugt.

5 ieteikumi, uzsākot nopietnu gavēni

  1. Izvēlies gavēņa diētu, kas izslēdz saldumus, konditorejas izstrādājumus un ātrās uzkodas, alkoholu un treknu gaļu. Bet uzmanies pārmērīgi ierobežot citu produktu daudzveidību!
  2. Pirms gavēņa diētas sākšanas rūpīgi izplāno, kādus produktus no uztura izslēgsi un ar ko tie jāaizstāj, lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu. Piemēram, gaļas neēdājiem svarīgi ēdienkartē iekļaut pākšaugus, riekstus, olas, ar dzelzi bagātus produktus.
  3. Izvairies no pārmērībām – pārēšanās, ēdienreižu izlaišanas dienas laikā un treknām maltītēm pirms miega. Uzmanies pārmērīgi lietot eļļu, ar to aizstājot citus produktus, uzmanies no pārāk nabadzīgas ēdienkartes visu gavēņa laiku.
  4. Pāris reižu nedēļā ēd zivis.
  5. Ja jūti, ka slikti jūties vai īsti nesaproti, kā veidot savu gavēņa ēdienkarti, meklē speciālista palīdzību. Veselība ir vissvarīgākā.

 

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs