• Pārbaudes apstiprina — bērnu masveida saslimšanu Smiltenē izraisīja norovīruss

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    22. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Smiltenes vidusskolā bērnu masveida saslimšanu izraisīja norovīrusa izplatība, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) saņemtie laboratoriskās pārbaudes rezultāti.

    Smiltenes vidusskolā pirms nedēļas ar akūtu zarnu infekciju saslima 61 bērns – 35 pirmsskolas vecuma bērni un 26 skolēni. Visi saslimušie ārstējas ambulatori un ārstēšanās notika ģimenes ārstu uzraudzībā.

    Piektdien Smiltenes vidusskolas direktores vietniece Inese Raiskuma aģentūrai LETA pastāstīja, ka nedēļas laikā jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti. Skolā no saslimušajiem ir atgriezušies deviņi bērni. «Ģimenes ārsta izziņās septiņiem bērniem ir norādīts, ka viņi slimojuši ar akūtu zarnu infekciju, bet divi – ar elpceļu saslimšanām,» piebilda Raiskuma. 

    Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina informēja, ka visi saslimušie bērni skolā var atgriezties tikai pēc tam, kad ir saņemta ģimenes ārsta izziņa par to, ka bērns ir vesels.

    SPKC pārstāve Ilze Arāja atgādina, ka visbiežāk norovīruss izplatās tieša kontakta ceļā no personas uz personu vai ar piesārņotu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā piesārņojis slims pārtikas apritē iesaistīts darbinieks, arī persona, kurai slimība norit bez simptomiem vai vieglā formā.

    Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) aģentūra LETA noskaidroja, ka dienests ir saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina PVD inspektoru pārbaudē konstatēto.

    Uzņēmumam, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojumus Smiltenes vidusskolai un pirmsskolas izglītības iestādei, ir problēmas ar higiēnas prasību, tostarp tīrīšanas un dezinfekcijas prasību, ievērošanu.

    PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA teica, ka trijos nomazgājumos, kas ņemti no tīriem traukiem virtuvē, kā arī pirmsskolas izglītības iestādē, konstatētas zarnu nūjiņu grupas baktērijas.

    Viņa paskaidroja, ka higiēnas, it īpaši personāla higiēnas prasību neievērošana, var veicināt dažādu saslimšanu izplatību, tomēr epidemioloģisko izmeklēšana saslimšanas cēloņu noskaidrošanai ir SPKC kompetencē, kurš sniegs gala atzinumu.

    Aģentūrai LETA joprojām neizdevās sazināties ar attiecīgo ēdinātāju – Draugs SD vadību. Kompānijā aģentūrai LETA norādīja, ka vadība ir Rīgā un būšot sazvanāma vien pirmdien, 25. novembrī.

    Norovīrusi ir izturīgi apkārtējā vidē un tie spēj izdzīvot ilgstošu laiku uz dažādām virsmām, tādējādi arī apkārtējā vide var kalpot kā avots jauniem saslimšanas gadījumiem. Imunitāte pret norovīrusu nav ilgstoša un iespējama atkārtota inficēšanās. 

    Lai pasargātu sevi no norovīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos, ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu, ka arī citus profilakses pasākumus – bieži un rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo izraisītāji intensīvi izplatās arī ar rokām.

    Bērni jāmāca pareizi mazgāt rokas pirms un pēc tualetes izmantošanas, kā arī pirms ēšanas, jāatgādina viņiem nebāzt mutē pirkstus, zīmuļus, citus priekšmetus, jo uz tiem var būt infekcijas izraisītāji. Tāpat jāizvairās no pieskaršanās acīm, degunam un mutei ar nemazgātām rokām.

    Slimie bērni nedrīkst apmeklēt izglītības iestādes un masu pasākumus. Uzturā nedrīkst lietot nemazgātus augļus un dārzeņus. 

    Ja mājās ir norovīrusu infekcijas slimnieks, jāievēro piesardzības pasākumi, proti, slimniekam jāizmanto individuālie kopšanas līdzekļi un trauki, telpu uzkopšanu jāveic ar sadzīves dezinfekcijas līdzekļiem, regulāri jāvēdina telpas un jāierobežo kontakti ar slimnieku.

    Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu un realizēšanu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē