• Padomi, lai lidotu pa lēto

    Aktuāli
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    9. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Iedomājies! Mēs dabūjām tik lētas aviobiļetes, ka pavasara brīvdienās dzersim kafiju uz soliņa Centrālparkā Ņujorkā,» stāsta vieni draugi. Tikmēr otri priecājas, ka kabatā lētas biļetes uz Erevānu, bet trešie vasarā pošas ceļā uz Taizemi. Kā sadzenāt rokā tā slavenās lētās aviobiļetes? Šķiet, tā ir zināma māksla. Pieredzē dalās ZANE ENIŅA, pasaules apceļotāja un ceļojumu bloga Mugursoma.lv autore.

    Skaidrs ir viens – jo mazāk naudas iztērēsi par lidojuma biļetēm, jo vairāk paliks citiem priekiem, tāpēc ir vērts iedziļināties aviobiļešu medību niansēs. Kā īsti rīkoties? Kur meklēt izdevīgākos lidojumus? Vai prātīgāk ir rezervēt braucienu jau laikus vai gaidīt pēdējā brīža piedāvājumus? Labi, ja draugu kompānijā vai ģimenes lokā ir kāds entuziasts, kurš vienmēr visu zina par lidojumu biļetēm. Bet, ja šāda biļešu iegādes guru tavā tuvākajā apkārtnē nav, ir vērts ieklausīties pieredzējušās ceļotājas Zanes Eniņas padomos.

    3 pamatprincipi, par kuriem jāpadomā, pirms sākt meklējumus

    • Lielāka izvēles brīvība – zemāka cena.

    Meklējot izdevīgus lidojumus, teju vienmēr spēkā ir princips –jo lielāka būs tava izvēles brīvība, kad un uz kurieni ceļot, jo izdevīgākus piedāvājumus varēsi atrast. Aviobiļešu meklēšanas sistēmas piedāvā meklētāja lauciņā uz kurieni lidot ierakstīt jebkur un konkrētu lidojumu datumu vietā izvēlēties iespēju jebkad vai lētākais mēnesis. Un tad jau vari skatīties, uz kuru pusi piedāvājumi ir vilinošākie.

    Savukārt situācijā, kad esi ierobežota vietā un laikā, piemēram, ja lido darba darīšanās uz konferenci Briselē, tev būs jāņem par labu tās cenas, kas tobrīd pieejamas.

    Lai gan arī šādās situācijās vienmēr ir vērts palūkoties uz biļešu cenu dažu dienu ietvaros – tās var būtiski atšķirties.

    Un tad, ja vien apstākļi ļauj, vari izmantot iespēju nonākt galamērķī kādu dienu agrāk vai aizkavēties mazliet ilgāk pēc darba lietu nokārtošanas, piešķirot darba braucienam nelielu atpūtas devu. Tāpat vari izvērtēt iespēju lidot uz kaimiņu pilsētu un tad mērot ceļu līdz galamērķim ar citu transportu.

    • Dienās, kad daudzi cilvēki grib kaut kur lidot, cenas būs augstākas.

    Tādi periodi ir svētku laiks (Ziemassvētki, Jaungads, Lieldienas), karstākais atvaļinājumu laiks (jūlijs, augusts), skolēnu brīvdienas un tamlīdzīgi. Jāliek aiz auss, ka citās valstīs šie laiki var atšķirties, piemēram, ASV pieprasīti būs lidojumi arī laikā ap Neatkarības dienu un Pateicības dienu, bet Ķīnā un citviet Āzijā – ap Austrumu Jaungadu. Tāpat biļešu cenas var ietekmēt nozīmīgi pasākumi, piemēram, liels sporta notikums vai mūzikas festivāls.

    • Cik daudz komforta esat gatavi upurēt uz ietaupījuma altāra?

    Šis ir ļoti svarīgs jautājums, uz kuru jau laikus sev jāatrod atbilde. Lētāki lidojumi mēdz nozīmēt izlidošanu nakts vidū, vairākas nogurdinošas pārsēšanās, garākas stundas lidostā, ilgākus pārbraucienus, mazākus koferus un citas relatīvas neērtības. Protams, katrā situācijā jāizvērtē visi faktori – viena situācija ir pašai dirnēt nakti lidostā ar labu romānu rokās, pavisam kas cits, ja nakts lidostā jāpavada kopā ar zīdaini, omīti vai ģimeni pilnā sastāvā. 

    Kur meklēt biļetes?

    Aviolīniju mājaslapas. Vispirms vērts apskatīt to zemo cenu aviolīniju piedāvājumus, kas lido no Rīgas (vai kaimiņvalstu pilsētām), piemēram, Ryanair un Wizzair, kā arī citu aviokompāniju, piemēram, airBaltic akciju piedāvājumus.

    Man visbiežāk sanāk iegādāties Ryanair biļetes, piemēram, šobrīd manā virtuālajā koferītī glabājas biļetes uz Maltu janvāra beigās (67 eiro), biļetes braucienam uz konferenci Berlīnē marta sākumā (30 eiro), kā arī biļetes nedēļas nogalei Edinburgā marta beigās par 42 eiro (visas cenas minētas abos virzienos).

    Īpašo akciju medības dažādos blogos. Ir blogi, kuros apkopoti labākie aktuālie piedāvājumi, un šeit bieži vien var tikt pie īstām pērlēm. Tur parādās informācija gan par pēdējā brīža piedāvājumiem, gan ieplānotajām akcijām, gan arī informācija par cenu kļūdām aviokompāniju mājas lapās (gadījumi, kad kļūdas pēc pārdošanā nonāk biļetes par neticami zemām cenām un interesenti paspēj tās iegādāties).

    Šādu vietņu ir ļoti daudz – no pasaules lapām man patīk www.secretflying.com, bet no Latvijas – Travelfree.info. Ieejot šajā Latvijā bāzētajā lapā, kartē jāuzklikšķina uz Baltijas valstīm, un tad var izpētīt piedāvājumus.

    Kad pēdējo reizi tur ielūkojos, vietne piedāvāja lidojumu no Viļņas uz Vīni par 11 eiro, uz Telavivu par 49 eiro, uz Korfu salu Grieķijā par 71 eiro.

    Diezgan regulāri var sameklēt piedāvājumus no visām Baltijas pilsētām uz Ziemeļamerikas vai Āzijas pilsētām par 250–350 eiro abos virzienos.

    Lai operatīvi uzzinātu par akcijām, var pierakstīties uz jaunumu saņemšanu e-pastā vai sekot līdzi aviolīniju un citu interesējošo uzņēmumu kontiem sociālajos tīklos.

    Lidojumu meklēšanas sistēmas. To ir patiešām daudz: momondo.com, kayak.ie, expedia.com, kiwi.com, Google Flights utt. Es visbiežāk izmantoju divas vietnes – skyscanner.net un azair.com. Skyscanner izmantoju, lai rezervētu lidojumus uz tālākiem galamērķiem – nopeilēju aptuvenu virzienu (Āzija, ASV, Dienvidamerika vai kādu citu) un tad izvēlos lidojumu uz to valsti, uz kuru nopērkamas vislētākās biļetes.

    Azair savukārt ir brīnišķīgs palīgs, kad jāatrod izdevīgi savienojumi Eiropā, bet ne tikai. Tas tāpēc, ka atšķirībā no daudzām citām šī meklēšanas sistēma lieliski saprotas ar zemo cenu aviolīnijām. Gandrīz visas pieminētās sistēmas piedāvā kartes skatījuma iespēju.

    Galvenais āķis ir izprast katras vietnes meklēšanas sistēmu, un tad jau notiek spēlēšanās ar katra paša nosacījumiem – vietu, lidošanas laiku, budžetu, pārsēšanās reižu skaitu un laiku, galamērķī pavadāmo dienu skaitu un citiem kritērijiem.

    Kad un kā pirkt?

    Atbilde varētu būt arī pavisam vienkārša: tad, kad tev ir noskaņojums un iedvesma meklēt lidojumu vai kad pamani patiešām ļoti izdevīgu piedāvājumu. Taču vairums starptautisko ekspertu uzskata, ka plānotiem ceļojumiem izdevīgākais biļešu iegādes laiks ir no pusotra līdz trim mēnešiem pirms lidojuma.

    Internetā var atrast vietnes, kur apgalvots, ka visizdevīgāk biļetes ir pirkt otrdienās, bet citur rakstīts, ka ceturtdienās, vēl citur – ka tas viss ir muļķības. Bet pamēģināt, protams, var!

    Vērts arī salīdzināt biļešu cenas dažādās valūtās un norādot atšķirīgas mītnes valstis – gadoties, ka cenu starpība sasniedz pat vairākus simtus eiro.

    Ja plānots lidot grupā, vērts apskatīties, cik maksās biļete, rezervējot tās visiem kopā, un cik – katram atsevišķi. Jāatceras, ka ne vienmēr tiešie un taisnākie lidojumi būs arī lētākie – bieži vien lidojot it kā neloģiski (tā kā braucot no Rīgas uz Liepāju caur Daugavpili), cena būs izdevīgāka.

    Kad laimīgā biļete atrasta, tā vēl ir jānopērk. Ja neesi pieredzējusi biļešu pircēja, svarīgi neapmulst pirkšanas procesā, kas dažkārt salīdzināms ar izlaušanās spēli. Biļetes pirkšanas procesā ekrānā nemitīgi izlec arvien jauni lodziņi, kas piedāvā nopirkt vēl arī papildus kilogramus bagāžai, apdrošināšanu, ēdināšanu, ērtāku sēdvietu lidmašīnā, prioritāti iekāpšanā un vēl arī samaksāt ziedojumu gaišākai nākotnei.

    Protams, ja vēlies, droši iegādājies kādu no papildpakalpojumiem, bet, ja nevēlies, tad bez sirdsapziņas pārmetumiem saki visiem piedāvājumiem nē, tikai, pirms nospiest maģisko pogu pirkt, noteikti pārbaudi, vai pirkumu groziņā norādītā biļetes cena ir tāda pati, kā nolūkoji sākumā.

     Noteikti pievērs uzmanību!

    • Lidostas atrašanās vieta un izlidošanas/ielidošanas laiks. Vērts noskaidrot, cik tālu no pilsētas atrodas lidosta un cik maksā nokļūšana no lidostas līdz centram. Ja lidmašīna ielido naktī, kad sabiedriskais transports bieži nekursē, painteresējies, cik maksās taksometrs līdz pilsētai.
    • Pārsēšanās starp lidojumiem. Ja uz galamērķi neved tiešais lidojums, pārsēšanās var kļūt par veselu piedzīvojumu. Komfortablāka sajūta ir tad, ja lidojumi ir savienoti, bet, ja tā nav, tad nokavēt nākamo lidojumu nepavisam nebūtu vēlams. Protams, var paveikties paspēt pārsēsties arī tad, ja laika rezerve ir tikai 40 minūtes, tomēr prātīgāk būtu ieplānot laiku ar rezervi – minimālais pārsēšanās laiks būtu divas stundas, bet drošāk ieplānot vēl vairāk.

      Vairumā lidostu ir transfēra zonas un no ielidošanas vietas uz izlidošanas vietu var tikt bez īpašām problēmām, bet var gadīties arī citādi – var būt tā, ka atkārtoti jāiziet pasu un drošības kontrole vai pat jāpamet lidosta un jāienāk atpakaļ un varbūt arī jāiegādājas vīza īpaši šim solim.
    • Bagāžas pārreģistrācija. Ja plānota pārsēšanās, vēl svarīgi ir zināt, vai bagāža uz galamērķi ceļo ar lidostas darbinieku palīdzību (esi to reģistrējusi līdz galamērķim), vai arī tā pārsēžoties jāsavāc un jāreģistrē no jauna.
    • Vairākas lidostas un termināļi. Tā kā esam pieraduši pie mūsu mājīgās Rīgas lidostas, dažkārt neaizdomājamies par to, ka citās pilsētās var būt vairākas lidostas, kā arī to termināļi var atrasties tālu cits no cita. Tam vērts pievērst uzmanību ne tikai tad, ja jāpārsēžas, bet arī ierodoties lidostā pareizajā terminālī. Piemēram, tālu cits no cita termināļi ir Filipīnu galvaspilsētas Manilas lidostā – ja kļūdainas informācijas dēļ aizbrauksi uz nepareizo un pa ceļam uz īsto termināli vēl gadīsies satiksmes sastrēgumi, var iznākt lidojumu nokavēt.

    Padoms

    Ja lidostā rodas kaut mazākās šaubas par lidojuma atrašanās vietu, reisa pārcelšanu vai kavēšanos, nekautrējies uzreiz jautāt lidostas darbiniekiem vai citiem pasažieriem, lai kliedētu savas bažas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē