• Nenokavē – piesakies mācībām par valsts un Eiropas naudu

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    18. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mācības par Eiropas un valsts naudu – visiem strādājošajiem. Līdz 28. jūnijam strādājoši pieaugušie var pieteikties teju 800 dažādās izglītības programmās, ko finansē Eiropas Savienības un valsts budžets. Kādas programmas iespējams apgūt, un kā tām var pieteikties? Konsultē ELĪNA PURMALE-BAUMANE, Valsts izglītības attīstības aģentūras Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore.

    Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) ceturto reizi īsteno Eiropas Savienības fondu pieaugušo izglītības projektu Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide, kas dod iespēju nodarbinātajiem iesaistīties mācībās. Projektā var pieteikties ikviens strādājošais vai pašnodarbinātais vecumā no 25 gadiem. Tās var būt arī jaunās māmiņas, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bet ir saglabājušas darba attiecības, un tie var būt arī pensijas vecuma cilvēki – galvenais nosacījums: jābūt strādājošam. Pašnodarbinātajiem jābūt reģistrētiem, jo iesniegtos datus pārbauda Valsts ieņēmumu dienests.

    Nodarbinātību pārbauda pieteikšanās brīdī, kad cilvēks internetā autorizējas un piesakās mācībām. Nebūtu jāuztraucas arī par to, kas notiks, ja cilvēks uzsāks mācības, bet pazaudēs vai mainīs darbu. Šī situācija neietekmēs mācību procesu – ja pieteikšanās brīdī cilvēks bija nodarbināts, noslēdza mācību līgumu un uzsāka mācības, viņam jebkurā gadījumā tiek dota iespēja izvēlēto programmu pabeigt.

    Mācības – vakaros

    Gandrīz 800 mācību programmas piedāvā 82 izglītības iestādes visā Latvijā. Tas nozīmē, ka mācīties varēs arī reģionos un uz Rīgu nebūs jābrauc. Izglītības iestādes mācības organizē gan vakaros, gan brīvdienās, tāpēc tās parasti cilvēka darba dzīvi neietekmē. Kad izglītības iestāde komplektē grupu, tā sazinās ar visiem izglītojamiem un vienojas par laiku, kas būtu piemērots lielākajai izglītojamo daļai.

    Sarežģītāk var būt tiem, kuri izvēlas pārkvalificēties un iegūt jaunu profesiju. Šīs programmas paredz arī kvalifikācijas praksi, kas ir obligāta un kuras dēļ, iespējams, talkā būs jāņem arī savs atvaļinājums. Prakses garums atkarīgs no programmas ilguma, tā var ilgt mēnesi un vairāk. Bieži jau prakses laikā, kas notiek pie darba devēja un ko palīdz sameklēt izglītības iestāde, labākajiem darbiniekiem darba devējs piedāvā darbu.

    No būvniecības un IT līdz tūrismam

    Lielākā daļa izglītības programmu piedāvā apgūt praktiskas zināšanas – var mācīties būvniecību, kokapstrādi un metālapstrādi, mašīnzinības, informāciju tehnoloģijas, datu apstrādi, apgūt mazo uzņēmējdarbību, tūrismu, zaļo un viesmīlības biznesu u. c. Visas programmas ir sadalītas grupās.

    Neformālās izglītības programmas sniedz papildu zināšanas vai prasmes un iemaņas, kas cilvēkam nepieciešamas darbā. Mācību ilgums: no 8 līdz 159 stundām. Mācību beigās izsniedz sertifikātu vai apliecību par programmas apguvi.

    Profesionālās pilnveides programmas piedāvā iegūt jaunas un pilnveidot esošās zināšanas savā iegūtajā profesijā, paaugstināt kompetenci. Mācību ilgums: no 160 līdz 320 stundām. Mācību beigās izsniedz apliecību par profesionālās pilnveides izglītību.

    Profesionālās tālākizglītības programmas piedāvā apgūt jaunu profesiju. Mācību ilgums: no 480 līdz 1280 stundām, ar praksi, kas var ilgt vairākus mēnešus. Mācību beigās cilvēks saņem diplomu par iegūtu jaunu izglītību.

    Pirmo reizi tiek piedāvātas arī astoņas mūžizglītības kompetences, ko definējusi Eiropas Komisija un kas katram mūža garumā būtu jāpilnveido. Tās ir: valodu, digitālā, uzņēmējdarbības, ilgtspējas, matemātiskā (tai skaitā dabas zinātnēs, tehnoloģijās un inženierzinātnēs), kultūras izpratnes un izpausmes, personīgā, sociālā un mācīšanās kompetence un apvienotās jeb integrētās kompetences. Piemēram, šeit pieejama finanšu un informācijas pratība pieaugušajiem – daudzi no mums sen aizmirsuši skolā mācīto, taču darbā tagad šīs zināšanas var būt nepieciešamas.

    Nereti cilvēki interesējas, vai valodu kompetence nozīmē to, ka būs iespējams apgūt angļu valodu. Vienkāršā sarunvaloda šajā piedāvājumā neietilpst, bet ir pieejama profesionālā angļu valoda konkrētas profesijas pārstāvjiem, piemēram, elektroenerģētikas nozarē strādājošajiem, mehāniķiem, lai viņi varētu strādāt ar dokumentiem, tehnisko dokumentāciju, klientiem.

    Cik maksā mācības?

    Lai motivētu strādājošos mācīties, lielāko daļu – 90% – mācību izmaksu sedz Eiropas Savienības fondi un valsts, bet izglītojamam pašam jāpiemaksā 10% no programmas kopsummas. Internetā katrai programmai blakus norādīta cena – tā ir summa, kas vēlāk būs jāsamaksā, jo piesakoties nav jāmaksā nekas. Kad izglītības iestāde aicinās slēgt mācību līgumu, tā arī izrakstīs rēķinu par mācību maksu. Uzsākot mācības, šie 10% būs jāsamaksā. Vajadzīgo summu var samaksāt arī darba devējs, tā nav obligāti jāmaksā pašam.

    Jo īsāka programma, jo mācību maksa mazāka (vidēji no 18 līdz 40–60 eiro). Garajām mācību programmām, kuru rezultātā iegūst jaunu profesiju, summas var būt arī 200 un vairāk eiro.

    Pilnībā no mācību maksas atbrīvoti tie, kam piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss.

    Mācīties var tikai vienreiz

    Ja ieinteresējušas vairākas programmas un cilvēks uzreiz nevar saprast, kura būs īstā, var pieteikties uz vairākām programmām. Kad izglītības iestādes komplektēs mācību grupas, tad gan vajadzēs izdomāt un palikt pie viena varianta.

    Jāņem vērā, ka projektā neatkarīgi no tā, vai izvēlēta īsa vai gara programma, var mācīties tikai vienu reizi, tāpēc izvēle jāizdara atbildīgi un rūpīgi.

    Atkārtoti šādu iespēju izmantot nevar, jo mērķis ir ļaut projektā iesaistīties maksimāli daudziem cilvēkiem. Kopumā projektā iespēja mācīties jāsniedz 36 000 Latvijas iedzīvotāju (pēc pirmajām trim kārtām mācības uzsākuši 17 000 cilvēku; vairāk nekā 12 000 mācības pabeiguši, pārējie turpina).

    Ja cilvēks saprot, ka vēlas papildināt savas zināšanas, bet nezina, ko tieši mācīties, var pieteikties pie karjeras konsultanta Valsts Nodarbinātības valsts aģentūrā. Lai arī projekts paredzēts nodarbinātām personām, VIAA ir sadarbība ar Nodarbinātības valsts aģentūru, kuras karjeras konsultanti palīdz arī šiem cilvēkiem atrast pareizo izvēli.

    Kā pieteikties mācībām?

    Ja iepriekš cilvēkam vajadzēja doties ar iesniegumu uz izglītības iestādi, šajā kārtā pirmo reizi reģistrēšanās mācībām notiek elektroniski. Ieejot interneta vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv, var apskatīties visu mācību piedāvājumu. Kreisajā pusē ir josla, kurā mācību programmas var atlasīt gan pēc pilsētām, gan nozarēm, gan izglītības programmu veidiem. Piedāvājums ir gana plašs, tajā var atrast gan sev interesējošas, gan tuvāk savai dzīvesvietai īstenotas programmas. Atverot programmas aprakstu, var izlasīt programmas tēmas, īsu satura izklāstu, ko varēs apgūt, zināšanu prasības – tas viss rūpīgi jāizpēta. Lai izslēgtu to, ka vienā grupā nonāk cilvēki ar ļoti dažādām prasmēm un kompetences līmeni, programmas aprakstā norādīts, vai iepriekšējās zināšanas ir vai nav vajadzīgas, – tam noteikti jāpievērš uzmanība. Programmas var būt ar vienādu nosaukumu, bet paredzētas cilvēkiem gan ar, gan bez priekšzināšanām. Kad piemērotākā programma atrasta, spiež Pieteikties.

    Ja nav iespēju pašam autorizēties, šo palīdzību iespējams saņemt VIAA (www.macibaspieaugusajiem.lv atrodami kontakti). Arī 82 pašvaldībās strādā projektu koordinatori, kas palīdzēs gan pieteikties, gan izvēlēties piemērotāko programmu.

    Nav atraidīts neviens, kurš grib mācīties

    Piesakoties mācībām, nav jākārto eksāmeni un nav jāiesniedz atestāts; nav jāzina svešvaloda vai kas cits, kas varētu cilvēku ierobežot. Izglītībai – vai tā ir pamata, vidējā vai bakalaura grāds – šajā gadījumā nav nekādas nozīmes. Galvenais ir katra griba un vēlēšanās mācīties. Jaunas profesijas apguvē ir prasības, piemēram, digitālās prasmes, bet nav nozīmes, vai ir vidusskolas vai koledžas izglītība – neviens neprasīs grādu, drīzāk priekšzināšanas.

    Projektā noteikts, ka prioritārā mērķa grupa ir cilvēki vecumā no 45 gadiem ar zemu izglītības līmeni. Tas nozīmē ar pabeigtu/nepabeigtu pamatskolas vai pabeigtu/nepabeigtu vidējo izglītību. Gadījumā, ja būs liels pieprasījums un izglītības iestāde nevarēs nodrošināt iespēju visiem, ieslēgsies prioritātes princips. Sākumā grupā ieskaita minēto grupu cilvēkus un tad pārējos pieteikumu saņemšanas kārtībā.

    Līdz šim pirmajās trīs projekta kārtās nav bijis neviens gadījums, kad kādu mācīties gribētāju atraidītu. Izglītības iestādes, saprotot, ka viņu piedāvājums cilvēkus interesē, paralēli komplektē vairākas grupas un nodrošina iespēju visiem gribētājiem.

    Pēc statistikas datiem, visaktīvākie mācību dalībnieki ir vecumā no 25 līdz 44 gadiem – 68%; virs 50 gadiem – 20%; no 45 līdz 49 gadiem – 12%. Iepriekšējās kārtās mācījās 57% vīriešu un 43% sieviešu.

    Mācības turpināsies arī nākamgad

    Pieteikšanās ceturtās kārtas mācībām ilgs līdz 28. jūnijam. Jūlija sākumā notiks datu apstrāde, cilvēki saņems apstiprinājumu dalībai projektā, un tālāk jāgaida uzaicinājums no izglītības iestādes slēgt mācību līgumu. Jūlijs būs mācību grupu komplektācijas mēnesis. Mācību sākums varētu būt jūlija beigās vai augustā – mācības sāksies atšķirīgos laikos, un par to informēs konkrētā izglītības iestāde.

    ! Gada nogalē plānots vēl viens mācību piedāvājums nākamajam gadam. VIAA plāno katru gadu izsludināt vismaz divas pieteikšanās kārtas. Mācību piedāvājums katrā kārtā var būt atšķirīgs – programmas, kādas ir šajā reizē, nākamajā var nebūt. Izglītības un zinātnes ministrijas paspārnē darbojas Pieaugušo izglītības pārvaldības padome, kas analizē situāciju darba tirgū, vakantās darbavietas un, ņemot vērā profesijas, kas darba tirgū un pašvaldībās ir visnepieciešamākās, veido piedāvājumu.

    Pirms pieteikties, apdomā:

    • Vai tas, ko šajā brīdī dari, tev patīk? Ja patīk, tad kā vari papildināt savas zināšanas, lai varētu veiksmīgi noturēties šajā darbavietā, jo konkurence ir gana liela. Jāizdomā, kādas papildu zināšanas un prasmes vēl varētu būt noderīgas.
    • Ja tas, ko šobrīd dari, tev nepatīk un gribētu darīt ko citu, bet nezini, ko, dodies pie karjeras konsultanta pēc atbalsta.
    • Dažkārt ir situācijas, kad skaidrs – pašreizējā darbavietā likvidēs štata vietas vai esošā profesija izzudīs, līdz ar to jāmācās kas jauns. Šis projekts ir iespēja to izdarīt.
    • Nebaidies no garajām programmām, ja vien vari tās savienot ar ģimenes dzīvi un darbu.
    • Iegūtās zināšanas vispirms ir domātas pašam darbiniekam, ne darba devējam, tāpēc atceries, ka pirmām kārtām tās noderēs tieši tev.

    5 svarīgi jautājumi

    Vai mācību laikā sedz ceļa izdevumus?

    Ceļa izdevumus mācību laikā sedz tikai tiem, kam ir maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss. Pārējiem ceļa izdevumi jāsedz pašiem.

    Vai tiem, kuri mācās, maksā stipendiju?

    Nē, stipendijas šajā projektā nav paredzētas.

    Vai pastāv iespēja pāriet no vienas programmas uz citu?

    Ir bijušas atsevišķas situācijas, kad cilvēks ar priekšzināšanām nonāk iesācēju grupā. Tad viņam VIAA darbinieki palīdz pāriet uz pareizo grupu. Citādi pāriešana uz citu programmu nav paredzēta, un tāpēc rūpīgi jāapskata programmas piedāvājums, jāizlasa mācību saturs un tēmu izklāsts, pievēršot uzmanību arī tam, kādu dokumentu rezultātā saņems.

    Ko darīt, ja mācību laikā cilvēks saprot, ka tas nav īsti tas, ko viņš vēlējies?

    Var rakstīt izglītības iestādei iesniegumu ar lūgumu atskaitīt, minot iemeslu, kāpēc vēlas mācības pārtraukt. Šādā gadījumā iemaksāto līdzmaksājumu atpakaļ nesaņem. Taču projekts dod atkārtotu iespēju pēc gada (12 mēnešiem) izvēlēties citu programmu un pabeigt mācības.

    Vai drīkst kavēt nodarbības?

    Apmeklētība tiek uzskaitīta. Katram mācību laikā ir jāreģistrējas un jāparakstās par ierašanos. Katrā izglītības iestādē ir savi kārtības noteikumi un pieļaujamo kavējumu limits, kad cilvēku atskaita no mācībām. Ja ir īsa programma – 40 stundas – un cilvēks pusi nav apmeklējis, tad saprotams, ka viņš šo programmu nav apguvis.

    Informācija par mācībām un pieteikšanās: macibaspieaugusajiem.lv
     

    Programmu TOP 10 iepriekšējās kārtās

    1. C kategorijas autovadītāju apmācība – 2131
    2. Datu analīze un pārskatu sagatavošana – 1737
    3. Transportlīdzekļu vadītāju periodiskā apmācība – 1235
    4. Digitālais mārketings – 829
    5. Šūto un dekoratīvo izstrādājumu ražošanas tehnoloģija – 709
    6. Personas datu aizsardzība un IT drošība – 621
    7. CE kategorijas autovadītāju apmācība – 520
    8. Projekta vadība ar Agile, Scrum, Lean, Kanban – 446
    9. Autokrāvēja vadīšana – 425
    10. Apmācība darbam ar motorzāģi un krūmgriezi – 417

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē