• Nedēļas nogalē saņemti 200 zvani par roņu mazuļiem liedagā, daudzi suņu sakosti

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziemai neierasto laika apstākļu un siltā pavasara dēļ Baltijas jūras Rīgas līča piekrastē patlaban sastopams lielākais roņu mazuļu skaits pēdējos gados. Lai gan iedzīvotāji ļoti aktīvi vēršas Dabas aizsardzības pārvaldē ar lūgumu tos glābt un pārvietot, pārvalde atgādina, ka ronēniem palīdzība lielākoties nemaz nav nepieciešama.

    Nedēļas nogalē Pārvalde saņēma gandrīz divus simtus zvanu par liedagā pamanītajiem roņu mazuļiem, lielākā daļa zvanu – no Jūrmalas, Rīgas un Rīgas līča Kurzemes piekrastes. Pēc speciālistu aplēsēm patlaban jūras piekrastē Latvijā sastopami vairāki desmiti ronēnu un gandrīz visi tie ir veselīgi un pludmalēs vienkārši atpūšas un uzkrāj spēkus.

    Uz Rīgas Zooloģisko dārzu atlabšanai dažu dienu laikā Pārvaldes vides inspektori pārveduši astoņus roņu mazuļus, no kuriem lielāko daļu ir sakoduši savā vaļā palaisti suņi.

    Līdz ar to atkārtoti tiek aicināti iedzīvotāji – dodoties pastaigās pludmalēs, savus četrkājainos draugus turiet piesietus pavadā!

    Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns piebilst, ka vairākiem no zoodārzā nogādātajiem roņiem ir neglābjami sakostas acis, citiem ķermeni klāj dziļas un plašas rētas, kas jau ir pamatīgi iekaisušas. Šo problēmu dēļ lielākajai daļa no atvestajiem izredzes izdzīvot ir ļoti niecīgas.

    Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts, roņu pētnieks Valdis Pilāts skaidro, ka šajā pavasarī pelēko roņu skaits piekrastē ir lielākais pēdējo gadu laikā un visticamāk tas saistīts ar klimata pārmaiņām un neparasti silto ziemu. Šādos apstākļos roņu mammas mazuļus pasaulē laiž  ierobežotā platībā uz mazām saliņām Igaunijas teritorijā, nevis kā būtu paredzēts – uz ledus. Saliņās burzmā pastāv ļoti augsts risks roņu mazuļus pazaudēt. Ja ilgāku laiku mammai neizdodas atkal atrast savu mazuli, tas dodas jūras ūdeņos meklēt barību un tā rezultātā izklīst pa visu Rīgas jūras līci.

    Lai gan pamanot mazu, baltu un pūkainu ronēnu, cilvēki līdzjūtības dēļ vēlas tos glābt un meklēt palīdzību, tas lielākoties nav nepieciešams. 

    Liedagā redzamajiem ronēniem vislabākā palīdzība ir to ignorēšana. Tāpēc aicinām likt tos mierā un netuvoties!

    Iedzīvotājiem pludmalē atrastos ronēnus pašiem nav ļauts glābt, jo tā tiek apdraudēta gan ronēna, gan glābēja veselība. Palīdzība nepieciešama tikai bīstami savainotiem ronēniem. Šādā gadījumā lūgums zvanīt Pārvaldei pa tālruņa numuriem: 27878099 (Kurzeme), 26424972 (Pierīga) un 26329412 (Vidzeme). Tikai nepieciešamības gadījumā Pārvaldes speciālisti dosies pie roņu mazuļa un, pēc situācijas izvērtēšanas, lems par turpmāko rīcību – roņa pārvietošanu vai nogādāšanu  uz Rīgas Zooloģisko dārzu atlabšanai. Atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo bojā gājušo dzīvnieku savākšana ietilpst pašvaldību funkcijās.

    Kā rīkoties, ja liedagā pamanīts roņu mazulis:

    • Ieraugot piekrastē roņu mazuli, svarīgi atšķirt veselīgus, savvaļā izdzīvot spējīgus ronēnus no tādiem, kuri ir novārguši, dažreiz pat ievainoti un pašu spēkiem vairs nevar izdzīvot. Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Nekādā gadījumā nedrīkst to dzīt jūrā, bakstīt, grūst vai kā citādi aiztikt.
    • Ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana uz Dabas aizsardzības pārvaldi, Pārvaldes speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. Iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt.
    • Būtiski atcerēties – ja pastaigā līdzi ir suns, tas jāved pavadā, un jāraugās, lai mīlulis netiek klāt pie ronēna. Suņi nereti novārgušiem ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot. Jāatceras arī, ka ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru tad var inficēties arī kodējs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē