• Mūžībā devies izcilais latviešu selekcionārs Aldonis Vēriņš

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Selekcionārs, zinātnieks un žurnālists Aldonis Vēriņš mūža miegā aizmiga 6. martā, 91 gada vecumā, sociālajos tīklos informē viņa piederīgie.

    Bioloģijas maģistrs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors, valsts emeritētais zinātnieks Aldonis Vēriņš īpašu uzmanību veltījis gladiolu, lielziedu īrisu un peoniju selekcijai un šo kultūru popularizēšanai. No vairāk nekā 400 Aldoņa Vēriņa radītajām gladiolu šķirnēm 157 reģistrētas Starptautiskajā gladiolu šķirņu reģistrā. Viņa sīkziedu melnziedu gladiolu šķirne ‘Dave’s Memory’ 2001. gadā tika ierakstīta Pasaules gladiolu šķirņu Goda zālē – vienīgā no Austrumeiropā radītajām. Cilvēks, kurš ar saviem 65 aktīvajiem puķkopja gadiem palīdzējis izaugt vairākām Latvijas puķkopju paaudzēm.

    Savulaik bijis arī Latvijas Valsts universitātes Botāniskā dārza direktors (1953–1955) un Valmieras rajona kolhoza Zelta druva priekšsēdētājs (1955–1959).

    Par mūža ieguldījumu Latvijas puķkopības attīstībā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa 1. pakāpes goda zīmi un par nopelniem Latvijas valsts labā – ar Atzinības Krusta IV šķiras ordeni.

    «Aldonis Vēriņš (06.01.1929. – 06.03.2020.) bija cilvēks ar apbrīnojamām darba un koncentrēšanās spējām, misijas apziņu un aizrautību. Viņam nekas nebija par grūtu, par tālu, par smagu, par ilgu, viņam viss bija iespējams, jo visu varēja izdarīt. Kad dzīve viņu sita, viņš turpināja darīt, kad apbalvoja, tad negulēja uz lauriem. Viņā mita patiess dīvesprieks un dzīvot viņam ļoti patika. Viņš mīlēja savu lielo ģimeni un atrada laiku katram bērnam, katram mazbērnam un mazmazbērnam un bezgalīgi ar mums visiem lepojās. Un protams, viņš īpaši mīlēja savas puķes. Pēc tam, kad ar pinceti raustīja putekšņlapas un ar otiņu apputeksnēja drīksnas, viņš ar bisi dzenāja vārnas un klaiņojošus dzīvniekus, lai nenoposta stādījumus. Tagad par šo bagātīgo mantojumu rūpēsies visi tie palicēji, kuru dārzos zied viņa radītās tulpes, gladiolas un peonijas,» teikts Aldoņa Vēriņa mazmeitas Ineses Vēriņas-Lubiņas ierakstā Facebook.

    Atvadīšanās no Aldoņa Vēriņa notiks ceturtdien, 12. martā, plkst. 13.00 Krematorijas Lielajā zālē.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē