• Mobilās lietotnes tikai sievietēm

    Veselība
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    6. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Populārs viedoklis – viedierīces un mobilās lietotnes kavē un pat traucē sevi sajust. Taču, ja runa ir par sievietes ciklu un intīmo veselību, manuprāt, efekts var būt gluži pretējs.

    To, ka menstruālā cikla laikā hormonu dēļ mainās garastāvoklis, izdalījumu daudzums un krūšu jutīgums, zina pat pusaudži! Taču būsim godīgas – nereti tas ir arī kā attaisnojums, lai pat bez īpašas iedziļināšanās pateiktu, ka esmu dusmīga un nejauka, jo man laikam ir PMS (pirmsmenstruālais sindroms). Bet vai tiešām? Vai aiz katras sliktās omas slēpjas PMS vai arī pieminu to, pat nezinot, kura cikla diena ir šodien? Tāpēc domāju, ka itin bieži ciklu piesaucam nevietā, un otrādi – ne mazāk bieži nenovērtējam tā kopējo ietekmi uz mūsu dzīvi. Jo ne jau tikai garastāvokli ietekmē hormoni!

    Sākot fiksēt savus datus menstruālā cikla kalendārā mobilajā lietotnē, man pašai bija daudz atklājumu! Izrādās, cikls ietekmē arī pastiprinātu kāri pēc saldumiem vai kaut kā sāļa, matu izkrišanu, nagu trauslumu, miegu un bezmiegu, krampjus, iespēju tikt pie aukstumpumpas un pat vēlmi sevi par visu vainot un kritizēt.

    Saprotams, ne visu var un vajag novelt uz hormoniem, taču izpētīt, kā tieši tie mūs ietekmē, gan ir vērts.

    Lai, kad nākamajā mēnesī, sēžot autobusā, atkal bez jebkāda konkrēta iemesla nāk virsū drūmas domas un šķiet, ka viss ir slikti, var atvērt lietotni un palūkot – kura cikla diena ir šodien? Kā man šajās cikla dienās bija iepriekšējā mēnesī? Ā, nu re! Ļoti līdzīgi! Tātad tas, ko šobrīd jūtu, ir normāli, pārejoši, un tie nudien ir tikai hormoni.

    Metode kontracepcijai?

    Visās šāda veida lietotnēs uzskatāmi redzamas arī auglīgās un neauglīgās dienas, kas, protams, var būt palīdzoši, ja ģimenē tiek plānots bērniņš. Un otrādi – teorētiski kalendāru var izmantot arī kā dabisko izsargāšanās metodi tad, ja esi kalendārās metodes piekritēja.

    Dažas lietotnes (lielākoties par maksu) ir gandrīz kā kontracepcijas dators (Ladycomp), kas, pēc viņu pašu vārdiem, nodrošinot 99,3% kontracepcijas efektivitāti. Arī šeit ir jāievada bazālā temperatūra un citi dati, kas detalizētāk ļauj prognozēt, vai šodien drīkst mīlēties bez aizsarglīdzekļiem.

    Zinu sievietes, kas šādā veidā izsargājas jau gadiem, taču kā drošu metodi neviens ārsts jums, visticamāk, šo neieteiks, jo pat regulāru ciklu var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, slimošana, nogurums, stress, alkohols un citi.

    Intīmā fitnesa treneris

    Mobilās lietotnes var būt labs atbalsts arī iegurņa muskulatūras stiprināšanai, ko moderni mēdz saukt par intīmo fitnesu. Iegurņa muskuļu tonuss sievietei ir ļoti svarīgs, jo tas ne vien gādā par lielāku labsajūtu seksa laikā, bet palīdz arī pret dzemdes noslīdējumu un urīna nesaturēšanu, ko var veicināt gan grūtniecība, gan arī dabiska ķermeņa novecošana. Tāpēc Kēgela un citiem iegurņa pamatnes stiprināšanas vingrojumiem būtu jābūt ikviena sievietes veselības uzturēšanas plānā. Un lietotne var būt kā papildu motivators, kurš regulāri atgādina – ir laiks treniņam! Turklāt pieejamas arī treniņprogrammas dažādiem sagatavotības līmeņiem un gaumēm.

    Ko lieto citas?

    Sākot interesēties par lietotnēm cikla reģistrēšanai, apvaicājos vienā no populārākajām Facebook.lv domubiedru grupām Atsaucīgo māmiņu klubs, lai noskaidrotu, kādas ir biežākās lietotnes, ko izmanto citas sievietes. Manā nelielajā aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 50 sievietes, pārliecinošā vadībā izvirzījās lietotne Flo, gandrīz divas reizes atpalika Woman Log un My Calendar. Tāpat tika minētas lietotnes Ovia fertility, Fertility Friend, My Track, Bella, Astrosecret, Natural Cycles, Clue, Lady Timer, Period Tracker, X days un Baby center.

    TOP 5 lietotnes sievietes intīmajai veselībai

    • Flo

    Lietotnē var ievadīt diezgan detalizētus datus un simptomus katrai dienai – tas nozīmē, ka var visai smalki analizēt, kā cikls ietekmē garastāvokli un fizisko pašsajūtu. Taču lielākā šīs lietotnes vērtība ir izglītojošie skaidrojumi un raksti (tiesa gan, tikai angļu valodā). Un, piemēram, ja atzīmē kalendārā, ka šonakt slikti gulēji, uzreiz parādās īss skaidrojums, ka miega traucējumus var izraisīt progesterona un estrogēna kritums. Vai, piemēram, atzīmējot, sāpīgas mēnešreizes, var izlasīt, ka sekss var samazināt menstruāciju sāpes, bet vienlaikus pieaug arī infekcijas risks. Tāpat šajā lietotnē iespējams izpildīt vairākus veselības testus un iegūt rekomendācijas, ko vēl būtu vērts darīt savas veselības labā.

    Lietotne pieejama bez maksas Google Play un App Store.

    • WomanLog

    Ļoti patīk, ka lietotnes iestatījumos iespējams izvēlēties latviešu valodu. Un kā vēl vienu lielu plusu var atzīmēt to, ka liela daļa sieviešu, kas šo lietotni ieteica, minēja, ka lieto to jau divus, trīs un piecus gadus. Arī pati esmu apstājusies pie šīs lietotnes, lai gan ļoti patīk arī Flo izglītojošie materiāli.

    Pie atgādinājumiem iespējams izvēlēties arī atgādinājumu par krūšu pašizmeklēšanu, ovulāciju, kontracepcijas tabletes vai vitamīnu iedzeršanu.

    Ja pieteicies bērniņš, uzreiz var ērti pārslēgties uz WomanLog Pregnancy, kas palīdz sekot līdzi grūtniecības norisei un pēc tam uz WomanLog Baby – par mazuļu attīstību līdz triju gadu vecumam.

    Lietotne pieejama bez maksas Google Play un App Store.

    • Natural Cycles Contraception

    Lietotnes aprakstā minēts, ka tā ir pirmā un vienīgā kontracepcijas lietotne, kas nodrošinot kontracepciju, ja vismaz piecas dienas nedēļā tiek precīzi mērīta un piefiksēta temperatūra. Uz savas ādas izmēģinājusi neesmu, to ieteica viena no domubiedru grupas dalībniecēm, sakot, ka šī lietotne nudien ir ne tikai cikla atzīmēšanai, bet arī analizēšanai un auglības statusa noteikšanai. Viņai strādā, bet pašas saprotat: nekas nav simtprocentīgs…

    Lietotne ir par maksu. Iesācēja komplekts: 29,99 eiro par 4 mēnešiem, dāvanā termometrs.

    • Kegel Exercises

    Protams, Kēgela vingrojumus var pildīt arī bez lietotnes, bet nav nemaz slikti, ja laiku pa laikam kāds tev atgādina, ka, arī braucot autobusā, sēžot pie datora vai atpūšoties ir vērts izpildīt dzemdes sasprindzināšanas vingrojumus. Turklāt šajā lietotnē ir izveidots treniņu plāns, kas rūpējas par to, lai muskuļu savilkšana notiktu arvien mērķtiecīgāk. Svarīgākais, kas jāatceras, – pildot Kēgela vingrojumus, nedrīkst neko sasprindzināt un spiest uz āru, bet tieši otrādi: jāiedomājas, ka dzemde ir kā piltuvīte, ko ievelk uz iekšu.

    Lietotne pieejama bez maksas Google Play un App Store.

    • Lietotne + intīmais trenažieris Fun Toys Gballs 2App vaginālais konuss

    Ļoti interesanta ierīce, ko izmantoju pēc piektā bērna piedzimšanas, lai atjaunotu iegurņa muskuļu tonusu. Silikona vaginālais konuss ir jāpērk, savukārt lietotne Magic Kegel, lejupielādējama bez maksas, un to var izmantot gan treniņiem, gan arī menstruāciju kalendāra reģistrēšanai arī tad, ja paša konusiņa nemaz nav. Lietotnē ir sešas treniņprogrammas, viena paredzēta tieši jaunajām māmiņām. Un te sākas visinteresantākā daļa, jo ar Bluetooth tehnoloģiju vaginālo konusiņu var savienot ar mobilo lietotni un izvēlēties vēlamo treniņprogrammu (tas tiešām nav tik sarežģīti, kā izklausās!). Treniņi izpaužas tādējādi, ka brīžos, kad atbilstoši treniņprogrammai dzemdes muskuļi jāsasprindzina, konusiņš sāk vibrēt. Var izmantot arī bez vibrēšanas funkcijas, taču īpaši sākumā šāda palīgierīce palīdz labāk sajust, kur, kas un cik daudz jāsasprindzina.

    Un, jā, šo konusiņu var uzlādēt gluži kā mobilo telefonu.

    Intīmais trenažieris maksā aptuveni 99,95 eiro.

    Eksperta viedoklis

    Daiga Baranovska, ginekoloģe ārstu praksē Quartus:

    Precīzi pierakstīts menstruālais cikls var būt ļoti palīdzošs brīdī, ja radušās kādas veselības problēmas – dažkārt atliek vien aplūkot iepriekšējo mēnešu ciklu un jau uzreiz par 80% ir skaidra iespējamā diagnoze.

    Protams, nav atšķirības, vai sieviete menstruālo ciklu fiksē papīra kalendārā vai mobilajā lietotnē. Vienīgais mīnuss, ko spēju iedomāties: telefons var pazust vai arī, mainot veco telefonu pret jaunu, var netikt pārnesti iepriekš ievadītie dati. Taču te nu jāsaka, ka arī sievietēm, kas ciklu pieraksta kalendārā ar roku, tas mēdz pazust vai arī tieši ginekologa apmeklējuma dienā palikt mājās uz galda.

    Pēc ievadītajiem datiem redzami arī turpmāko ciklu datumi, tāpēc kalendāru var izmantot praktiskā plānošanā. Un, ja vasarā ir iespēja pavadīt vienu nedēļu pie jūras, labāk tomēr ieplānot šo atvaļinājumu laikā, kad noskaņojums ir pozitīvs un nav mēnešreižu.

    Lietotne noteikti var būt labs līdzeklis bērniņa plānošanā un kā palīglīdzeklis tām sievietēm, kuras kā kontracepcijas metodi jau tāpat izvēlas kalendāro metodi.

    Taču noteikti gribu atgādināt, ka ovulācijai ir iespējamas nobīdes, un ir ļoti daudz bērnu, kas ieņemti gan īsi pirms, gan īsi pēc, gan arī mēnešreižu laikā.

    Vai drošākas var būt lietotnes, kurās jāievada arī bazālā temperatūra un kas zināmā mērā jau līdzinās kontracepcijas datoram? Nenoliedzami: jo vairāk informācijas jāievada, jo precīzāki aprēķini iespējami.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē