• Mobilais ganāmpulks pirmo reizi strādās arī Rīgā

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: grasslife.lv
    Pirmo reizi Latvijas Dabas fonda (LDF) projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks strādās Rīgā — tiks sakoptas Vakarbuļļu pļavas, informē organizācija.

    Sadarbībā ar Rīgas domi Vakarbuļļos tiks apsaimniekotas un atjaunotas pļavas, kurās sastopams vērtīgais un retais Eiropas Savienības nozīmes biotops Piejūras zālāji. Ganības būs norobežotas ar aploku, taču pļavu varēs šķērsot tāpat kā līdz šim – aplokā ierīkoti vārtiņi gājējiem.

    Pļavās, kas ir iecienītas pastaigu vietas vietējiem iedzīvotājiem un citiem rīdziniekiem, īpaši makšķerniekiem, ganīsies septiņas Galovejas šķirnes govis. Tā ir daļa no LDF mobilā ganāmpulka, kurā ir vairāk nekā 70 liellopi un 200 aitas. Ganāmpulks izveidots dabisko pļavu atjaunošanai un nogana pļavas visās Latvijas malās. Mobils ganāmpulks, kas darbojas visā valstī, ir inovatīva pieeja dabisko pļavu atjaunošanai gan Baltijas, gan Eiropas Savienības mērogā. 

    Vakarbuļļos govis ganīsies divās pļavās ar kopējo platību aptuveni 27 hektāri, un mobilā ganāmpulka uzdevums būs parūpēties par unikālo biotopu Piejūras zālāji, kas novērojams tikai Baltijas jūras piekrastē.

    Latvijā šis biotopa veids sastopams ļoti reti – to kopējā platība nepārsniedz 180 ha.

    Šie zālāji izceļas ar lielu sugu daudzveidību, jo tajos sastopams gan sausām un mēreni mitrām vietām raksturīgs augājs, gan mitru un slapju vietu augu sabiedrības, gan arī augi, kuri aug tikai iesāļās augsnēs. Vakarbuļļu zālājos aug tādas aizsargājamo augu sugas kā jūrmalas armērija, zemeņu āboliņš, purva mātsakne, gmelina alise. Šeit arī sastopama jumstiņu gladiola. Tomēr teritorijā vietām ieviesusies parastā niedre, kas nomāc sugu daudzveidību, un mobilais ganāmpulks palīdzēs to ierobežot, noēdot jaunos dzinumus.

    Daugavgrīvas un Vakarbuļļu pļavas ir ļoti sarežģītas pļaušanai ar traktortehniku, arī nopļautā izvākšana ir apgrūtināta, tāpēc Rīgas pašvaldība kā piemērotu apsaimniekošanas veidu mitrajos Piejūras zālāju biotopos Vakarbuļļos izvēlējās ganīšanu.

    “Latvijas dabas fonda mobilais ganāmpulks ir unikāls, jo dod iespēju noganīt šādas grūti apsaimniekojamas teritorijas. Vakarbuļļos zālājus spēcīgi ietekmē vēju darbība un ūdens līmeņa svārstības Buļļupē un Lielupē, līdz ar to pļaušanas un zāles novākšanas darbi ir apgrūtināti. Sagaidām, ka ganīšana uzlabos zālāju stāvokli," saka Evija Piņķe, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece.

    Mobilā ganāmpulka govis ir miermīlīgas un draudzīgas, tās radinātas pie cilvēku klātbūtnes. Ganāmpulka koordinatori ganības regulāri uzrauga, turklāt govis aprīkotas ar raidītājiem, lai tās var pieskatīt arī attālināti.

    Šķērsojot ganības, iedzīvotāji aicināti ievērot dažus drošības noteikumus:

    • Pārliecināties, ka vārtiņi aiz jums ir aizvērti.
    • Ja dodaties pastaigā ar suni, ganību teritorijā tas jātur pavadā.
    • Ievērojiet – teritorija ir norobežota ar elektrisko ganu, tāpēc aploka tuvumā jābūt uzmanīgiem, jāsargā sevi un bērnus.
    • Govīm ieteicams netuvoties, nemēģiniet tās noglaudīt, nebarojiet un nekaitiniet tās!
    • Lūgums izturēties saudzīgi pret aplokiem un ganību infrastruktūru!

    Ja ievērojat kādas problēmas ganībās, redzat bojātu aploku vai rodas kādas neskaidrības, lūdzam sazināties ar Latvijas Dabas fondu pa tālruni 29119612 vai 67830999 vai elektroniski [email protected].

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē