• Lietuva atjauno robežkontroli uz ES iekšējām robežām

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    14. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Flickr.com
    Lietuva, ņemot vērā Covid-19 epidēmijas draudus, atjaunota robežkontrole uz Eiropas Savienības (ES) iekšējām robežām ar Poliju un Latviju.

    Caur robežšķērsošanas punktiem uz šīm robežām ārvalstniekiem būs liegts ieceļot Lietuvā.

    Aizliegums stāsies spēkā sestdien, 14. martā,  plkst.18, un tas neattieksies vienīgi uz tiem ārvalstniekiem, kas saņēmuši darba atļaujas.

    Jebkāda pārvietošanās starp Lietuvu un Poliju būs atļauta vienīgi caur Kalvarijas robežšķērsošanas punktu.

    Vairākām Eiropas valstīm slēdzot savas robežas, ceļotāji, kuriem jāšķērso šīs valstis, var saskarties ar nopietniem pārvietošanās ierobežojumiem, brīdina Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

    Satiksmes ministrs Tālis Linkaits savukārt aicina visus Latvijas valstspiederīgos, kuri šobrīd ir ārvalstīs, pēc iespējas ātri atgriezties Latvijā, jo saistībā ar robežu slēgšanu ne tikai Polijā, bet arī citās valstīs, nav zināms, vai tas būs iespējams vēlāk.

    Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsver, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ ceļošana Eiropā un pasaulē kļūst arvien grūtāka, daudzviet tā tiek apturēta. «Ja tas ir iespējams, lūdzu valstpiederīgos, kas to plāno, ātrāk atgriezties Latvijā, lai izvairītos no papildus problēmām,» sociālajā vietnē Twitter raksta ministrs.

    ĀM skaidro, ka Covid-19 ierobežošanai vairākas valstis Eiropā – īpaši Polija, Čehija, Slovākija, Dānija un Ukraina – nosaka pārvietošanās ierobežojumus, tai skaitā robežu slēgšanu. Ministrija gan uzsver, ka pašreiz noteiktie ierobežojumi neskar kravu pārvadājumus. Lielākā daļa šo ierobežojumu stāsies spēkā šonakt.

    Personām, kurām jāšķērso minētās valstis, šādos apstākļos pastāv risks nonākt karantīnas zonā, vai arī var nākties ievērot 14 dienu karantīnas nosacījumus ārvalstī. ĀM aicina sekot līdzi vietējo iestāžu informācijai.

    Savukārt pēc atgriešanās Latvijā ir jāievēro piesardzības pasākumi, kurus noteicis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), atgādina ministrijā.

    Komentējot Šengenas zonā esošo valstu lēmumus slēgt robežas, ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris aģentūrai LETA skaidroja, ka Šengenas zonas izkārtojums atļauj valstīm pieņemt tādu lēmumu, piemēram, ja tas ir nacionālās drošības jautājums, un ar to mums ir jārēķinās.

    Viņš arī informēja, ka ārvalstīs esošie Latvijas valstspiederīgie saņems minēto informāciju īsziņu veidā. Viņš vērsa uzmanību, ka gaidāmie ceļošanas ierobežojumi ir ļoti nopietni, vienlaikus uzsverot, ka katram ceļotājam pašam ir jāpieņem atbildīgs lēmums.

    Tāpat Beķeris aicināja atcerēties, ka situācija nepārtraukti attīstās un nevar paļauties, ka esošie apstākļi pēc nedēļas būs tādi paši.

    Viņš arī atzina, ka ĀM Konsulārajā departamentā patlaban vērojams zvanu pieplūdums.

    Vienlaikus ministrija atgādina, ka jau kopš 12. marta tā aicina neceļot ārpus Latvijas, izņemot ārkārtas gadījumus un gadījumus, kad personai no Latvijas jāatgriežas savā mītnes valstī.

    ĀM aicina sekot līdzi informācijai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Facebook kontā «https://www.facebook.com/celodrosi/» vai jautājumu gadījumā interesēties pa tālruni +371 263377 11.

    Ja Latvijas valstspiederīgajiem nepieciešama konsulārā palīdzība, jāzvana uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni ārkārtas situācijām +371 26337711 vai jāraksta uz e-pastu «[email protected]».

    Ar valstu piemērotajiem ieceļošanas ierobežojumiem var iepazīties ĀM mājaslapas sadaļā Konsulārā informācija. 

    Kā ziņots, lai ierobežotu koronavīrusa izplatīšanos, arī Polija slēgs savas robežas ārvalstu pilsoņiem, kā arī apturēs aviosatiksmi un dzelzceļa satiksmi ar ārvalstīm, piektdien paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

    Amatpersonas gan uzsvēra, ka robežas paliks atvērtas preču plūsmai un ka iekšzemes pasažieru transports turpinās darboties.

    Ierobežojumi stāsies spēkā pusnaktī no sestdienas uz svētdienu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē