• Liene Dambiņa: Saimniekoju tā, kā prasa dzīve

    Laimīgai mammai
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Ieva
    Ieva
    17. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja, ikdienas mājas solī necenšas visu izdarīt pati, darāmo plāno un organizē radoši un pērk tikai kvalitatīvas lietas un produktus.

    Liene Dambiņa – precējusies, dzīvo privātmājā Mežaparkā, četri bērni vecumā no 1 līdz 14 gadiem. Strādā katru dienu, dažkārt arī brīvdienās.

    "Mana saimniekošana ir krietni mainījusies, kopš mājās jau gadu ir mazā meitiņa Džemma.

    Četri bērni, darbs un mājas soļa organizēšana – tas nav tik vienkārši, turklāt mazs bērniņš ievieš ikdienā būtiskas korekcijas. Zinu, ko nozīmē apjaust, ka šobrīd nespēju to, ko varēju iepriekš.

    Pat tad, ja brīžiem šķiet, ka ne ar ko netieku galā, tā labi padomājot, izrādās – kaut kā jau tieku gan! Lai to izdarītu, saimniekoju atbilstoši realitātei un necenšoties neko pierādīt – daru to, ko varu, un bez pārmetumiem pieņemu palīdzību. Piemēram, jau gadiem man uz mājām reizi nedēļā nāk palīgā brīnišķīga meitene, kura palīdz sakopt māju. Viņas atrašana ir liela veiksme, te ļoti palīdzēja draugu un paziņu ieteikumi – viņi zināja, ko meklēju."

    Dēla draugi Volts un Bolts

    Ir saspringtas dienas, kad pēc Džemmas negulētas nakts jūtu: man tiešām nav laika pagatavot ēst, bet vajag siltas pusdienas. Šādās situācijās vecākajam dēlam saku: es padodos, zvani savam draugam Voltam! Tā mēs saucam mobilo lietotni Wolt. Ēdienu izvēle tajā ir ļoti daudzveidīga un ar piegādi mājās. Dēls tikai iziet pretī, un ir gan pats paēdis, gan brāļus pabarojis.

    Savukārt situācijās, kad gadās kāds neparedzēts brauciens vai aizņemtības dēļ nevaram puiku aizvest, piemēram, uz treniņu, dēls izmanto taksometra pakalpojumu lietotni Bolt. Tai esam piesaistījuši bankas karti, un tas noteikti ir tā vērts!

    Veselīgākā barība sunim

    Pirms sešiem gadiem mums mājās pieklīda mazs, melns sunītis. Nezinu, kur Rafiks pirms tam bija dzīvojis un ko ēdis, bet pierunāt viņu ēst speciāli suņiem paredzēto barību ir gandrīz neiespējami – vislabprātāk viņš ēstu tikai zivis. Tomēr veterinārārste atgādina, ka sunim speciālā barība ir jāēd, un pēc viņas ieteikuma Rafikam labai veselībai pērkam Josera miniwell sauso barību mazajiem suņiem. Tiem, kam mājās ir dzīvnieciņš, noderēs rokas putekļsūcējs – tas ļoti atvieglo dzīvi, lai ātri un ērti savāktu spalvas.

    Zelta padomi puiku mammām

    1. Jaunas bikses jāpērk tikai tad, kad vecās par īsu. Pat ar lielākajām atlaidēm pirkt kaut ko priekšdienām bērniem nav vērts, jo izrādās, ka vasarai sagādātās drēbes der vien ziemā vai arī par tām vispār aizmirstas.
    2. Nevajag spiest zēnus ikdienā pucēties. Ikdienai puikām pērku iespējami vienkāršu H&M vai Zara apģērbu, lai viņiem nav jābaidās drēbes nosmērēt, savukārt svētkiem ir viena izejamā kārta.
    3.  Ne vienmēr vajag skaļu ballīti. Bērni ar piepildītu ikdienu bieži nemaz negrib liekus pasākumus, tāpēc nerīkojam viņiem dzimšanas dienu ballītes. Jaunākais puika astotajā dzimšanas dienā uzaicināja uz mājām vienu draugu, lai kopā paspēlētos, bet vidējais ar dažiem draugiem gāja uz Escape room un pēc tam – uz kafejnīcu.
    4. Foršākā dāvana – bumba. Kad puikām jāiet pie kāda drauga uz dzimšanas dienu, un tas notiek visu laiku, universālā dāvana ir sporta preces – badmintons vai bumba, jo zēniem bumbu nekad nevar būt par daudz.
       

    Ātrā palīdzība apģērbam un apaviem

    • Apavus laboju apavu darbnīcā Elegants K. Barona ielā 10.
    • Apģērbu laboju šūšanas salonā Shatilen Ģertrūdes ielā 16.
    • Apģērbus ķīmiskajai tīrīšanai nododu City Clean K. Barona 52.

    Virtuvē visu daru ar rokām

    Virtuvē man ir ļoti maz elektroierīču, jo gan griezt, gan rīvēt, gan smalcināt man patīk pašai. Lai to darītu, vajadzīgi labi, kvalitatīvi darbarīki. Reti prece ir lēta un vienlaikus arī laba, tāpēc daudzas lietas virtuvei meklēju, piemēram, veikalā Stockmann, kur ir liela izvēle un kvalitatīvas preces, kas ilgi kalpo.

    • Labi naži. Zwilling naži ideāli kalpo jau piecpadsmit gadu, vīrs tos tikai regulāri asina.
    • Dēlītis produktu griešanai. Tas darbu virtuvē var gan atvieglot, gan sarežģīt. Man ideāli šķiet dažādu lielumu un izmēru Joseph&Joseph salokāmie dēlīši, jo no tiem sasmalcinātos produktus var ļoti ērti pārbērt bļodā vai katliņā.
    • Rīve. Lai cik rīvju esmu izmēģinājusi, vislabākā tomēr ir padomju laika stila rīve no metāla. 
    • Virtuves ziepes rokām. Sīpolus un ķiplokus smalcinu ar rokām, bet strādāt cimdos man nepatīk. Esmu atradusi lieliskas virtuves ziepes Florame ar citronu un tējaskoka eļļu, kas rokām perfekti noņem visas smakas. Savukārt man labākais roku krēms ir SEAL Cosmetics mīkstinošais roku krēms Auza.
    • Lai gan izmantoju trauku mazgājamo mašīnu, šo to tomēr mazgāju arī ar rokām. Trauku mašīnā nelieku pannas, jo, mazgājot ar rokām, tās kalpo ilgāk. Visus mazgāšanas līdzekļus izvēlos pēc iespējas ekoloģiskus. Viens no visbiežāk lietotajiem zīmoliem ir Neutral.

    Kvalitatīvi pārtikas produkti

    Pārsvarā pērkam bioloģisko pārtiku. Svaigos produktus nekad nepērkam lielos apjomos, jo neticu, ka labiem produktiem var būt garš uzglabāšanas termiņš. Mazajai meitiņai varu saplānot ēdienkarti pat nedēļai uz priekšu, bet trim puikām tik ilgam laikam nevaru saplānot neko, jo katram ir sava gaume, prasības un ēšanas laiks.

    Cenšos iepirkt produktus trim dienām, bet vienalga ik pa laikam kādam šķiet, ka mums nav nekā, ko ēst, lai gan ledusskapī vienmēr ir dažādi dārzeņi un avokado, kas noder ātrai maizīšu pagatavošanai, jau šķēlītēs sagriezts Holandes siers, augļi un dažādi piena produkti.

    Lielisks produkts ir biezpiens, jo to katrs var pielāgot savai gaumei – ēst ar kanēli un cukuru, ar svaigiem vai marinētiem gurķīšiem utt.

    Gaļu pērkam trīs reizes nedēļā. Liellopa steikus un malto gaļu iegādājamies veikalā SuVide Mūkusalas ielā 29, bioloģiski audzētās vistas – Rimi Klētī. Lieliskākie našķi ir Rāmkalnu cidoniju sukādes un Rimi Klētī nopērkamie smilšu mīklas riekstiņi ar iebiezinātā piena pildījumu – tieši tādi, kādi bija bērnībā.

    Maize, kas mums garšo vislabāk: Lāču saldskābmaize, Ķelmēnu rupjmaize, Hanzas maiznīcas tostermaize ar linsēklām un prosu

    Simtreiz pārbaudīta recepte – Vista Fajita

    Sacep smalkās strēmelītes sagrieztas vistas filejas (mūsu ģimenei vajag sešas). Ja ir laiks, tās iepriekš iemarinē, ja laika maz, var tikai pārkaisīt ar Santa Maria garšvielām Fajita original.

    Atsevišķos traukos liek dažādas piedevas:

    • gvakamoli (smalki sagriezts avokado + nedaudz sarkanā sīpola + tomāts + olīveļļa, citrona sula, sāls un pipari);
    • smalki sagrieztus tomātus ar sarkaniem sīpoliem;
    • garenās daivās sagrieztu papriku + sīpolu, kas apcepta Santa Maria Taco garšvielās;
    • sagrieztas salātlapas.

    Katrs ēdējs ņem cepeškrāsnī mazliet uzsildītu tortilju un ietin tajā vistas gaļu kopā ar izvēlēto piedevu, papildinot to ar krējumu vai sieru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē