• Lāčplēša dienas militārās parādes vietā Rīgā šogad rīkos tautas gājienu uz Gaismas pili

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    4. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šogad Lāčplēša dienā, 11.novembrī, atzīmējot 100.gadadienu kopš Latvijas armijas uzvaras pār Bermonta karaspēku, Rīgā nenotiks tradicionālā militārā parāde, bet tautas gājiens uz Gaismas pili, pirmdien žurnālistiem pavēstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

    Svinot Latvijas armijas simtgadi, pasākumi sāksies jau 8. novembrī plkst.13 laukumā pie Latvijas Kara muzeja, kur notiks Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskura iedegšana un Bermontiādei veltītās pastmarkas atklāšana. Ugunskurs degs līdz 11. novembrim. 

    Pabriks atzina, ka neviena valsts nav atguvusi neatkarību bez armijas, un, lai atgādinātu par tām vērtībām, par kurām armija iestājās pirms 100 gadiem, pasākumi šogad sāksies jau 8.novembrī, lai piedāvātu pēc iespējas plašākas programmu.

    11.novembrī, Lāčplēša dienā, Rīgā, 11.novembra krastmalā, plkst.19.30 sāksies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde un tautas gājiens. Lāčplēša dienas militārā parāde šogad nenotiks pie Brīvības pieminekļa, kā ierasts, bet virzīsies no 11.novembra krastmalas pāri Akmens tiltam Gaismas pils virzienā. 

    Pabriks klāstīja, ka tā nebūs parāde tradicionālajā izpratnē, kādu iedzīvotāji pieredzējuši redzēt līdz šim, bet tautas gājiens, aicinot visus interesentus iziet asiņainu ceļu, pa kuru Rīgā ienākuši uzbrucēji. 

    Parādes dalībnieki dosies pāri Akmens tiltam un sabiedrība ir aicināta pievienoties gājienam, ņemot līdzi lāpas un svecītes. Aicinājumam piedalīties tautas gājienā ir atsaukušās visas Latvijas studentu un studenšu korporācijas.

    Parādes tiešraidi nodrošinās Latvijas Televīzija.

    Pasākums iecerēts ne tikai kā nacionālo, bet arī cilvēcisko vērtība godināšana, un aicinājumam atsaukušās visas Latvijā pārstāvētās konfesijas, tāpēc laikā no plkst.20 līdz 20.05 Latvijas baznīcu zvani ieskandinās pirms simts gadiem gūto vēsturisko Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku. 

    Savukārt NBS komandieris Leonīds Kalniņš komentēja, ka iepriekš ir dzirdēti pārmetumi, ka novembra svētkos notiek divas teju vienādas militārās parādes, tāpēc šogad pasākuma formāts mainīts. Viņš informēja, ka 11. novembrī arī daudzviet Latvijā notiks dažādi pasākumi, kurus rīko vietējās pašvaldības sadarbībā ar Zemessardzi.

    Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

    Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

    Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi – Par Latviju. Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Brīvības cīņās vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē