• Īrnieks palicis bez darba un nemaksā. Ko darīt?

    Nauda
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    15. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Situācija – īrnieks, ar kuru noslēgts oficiāls īres līgums, pēkšņi zaudējis darbu un paziņo, ka nemaksās īri, kamēr nebūs naudas. Kā šādā situācijā rīkoties, skaidro zvērināts advokāts, dzīvokļu tiesību eksperts Jānis Lapsa.

    Civillikumā ir pants, kurā teikts: tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus. Tāpēc īrnieka atruna, ka nemaksās par dzīvokli, jo ir zaudējis darbu, ir nepamatota. Līgumi ir jāpilda, un katram ir jādzīvo atbilstoši saviem ienākumiem. Ja īrniekam samazinās ienākumi, tad viņam ir iespēja līgumu uzteikt un meklēt lētāku dzīvesvietu.

    Tāpat jāatceras: ja cilvēks ir palicis bez darba, tas nenozīmē, ka viņam vispār vairs nav ienākumu – cilvēks saņem pabalstu, viņam ir arī iespējas meklēt jaunu darbu.

    Ja īrnieks nemaksās par īri un komunālajiem pakalpojumiem un neatbrīvos dzīvokli, tad izīrētājam likumā paredzētajā kārtībā ir tiesības vērsties tiesā par īres līguma izbeigšanu ar lūgumu atbrīvot telpas no īrnieka un citiem tur dzīvojošiem iemītniekiem. Jebkurā gadījumā, lai labāk izprastu situāciju, nepieciešams saņemt kvalificētu juridisko palīdzību, piemēram, vēršoties pie zvērināta advokāta. Policija šajā gadījumā nepalīdzēs, jo tas ir civiltiesisks strīds.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē