• Kas mainījies, saņemot sūtījumus no ārzemēm?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    5. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Labprāt sūtītu preces no ārzemēm, bet reiz man bija jāizpilda muitas deklarācija, un tas bija ļoti sarežģīti. Kaimiņiene stāsta, ka viņa arī nupat internetā aizpildījusi deklarāciju, bet tas bijis ļoti vienkārši. Vai kaut kas mainījies?

    Preces, kas tiek saņemtas no valstīm, kuras ir ārpus Eiropas Savienības, ir pakļautas muitas kontrolei. Ja sūtījumā esošo preču vērtība pārsniedz 22 eiro, tas ir jāatmuito un jāsamaksā nodokļi. Kopš jūnija to izdarīt tiešām ir daudz vienkāršāk, jo Valsts ieņēmumu dienests (VID) piedāvā iespēju privātpersonai pašai deklarēt preces, elektroniski aizpildot vienkāršotu muitas deklarāciju.

    Vienkāršāk ir ne tikai tāpēc, ka process notiek elektroniski, bet arī piņķerīgā deklarācijas forma ir vienkāršota.

    Pagaidām vienkāršoto deklarāciju var aizpildīt par sūtījumiem, kas nogādāti Latvijā ar kurjerpastu, taču jau septembrī šādi varēs deklarēt arī ar Latvijas Pasta starpniecību saņemtos sūtījumus no trešajām valstīm.

    Vienkāršoto importa muitas deklarāciju ikviens var aizpildīt un tiešsaistē samaksāt aprēķināto nodokļu maksājumu, izmantojot Elektronisko muitas datu apstrādes sistēmu (EMDAS). Tā ir vairumam labi zināmās Elektroniskās deklarēšanās sistēmas (EDS) sastāvdaļa, tāpēc ikviens tai var pieslēgties, izmantojot EDS. Daļa deklarācijas aizpildīšanai nepieciešamās informācijas ir norādīta no kurjerpasta saņemtajā aicinājumā, daļu informācijas par sūtījumu var aizpildīt, izvēloties attiecīgo vērtību no sistēmā iestrādātiem klasifikatoriem, atsevišķi deklarācijas aizpildīšanas lauki sistēmā aizpildās automātiski. Tiklīdz maksājums veikts un sistēmā saņemts paziņojums, ka deklarācijas noformēšana ir pabeigta un preces ir izlaistas brīvam apgrozījumam, cilvēkam ir jāsazinās ar kurjerpasta pakalpojumu sniedzēju un jāvienojas par sūtījuma saņemšanas laiku un vietu. Sazinoties ar kurjerpastu, ir jānosauc noformētās deklarācijas numurs, kas EMDAS redzams ekrāna labajā augšējā stūrī.

    Vienkāršoto importa muitas deklarāciju var izmantot, lai deklarētu komerciālos sūtījumus, arī interneta veikalā iegādātas preces, ar preču kopsummu no 22 eiro līdz 1000 eiro un svaru līdz 1000 kg. Savukārt privātpersonas sūtījumi citai privātpersonai jādeklarē, sākot no 45 eiro. Taču tad, ja uz precēm, kas atrodas pasta sūtījumā, attieksies kāds aizliegums un ierobežojums, par šo sūtījumu būs jānoformē standarta muitas deklarācija.

    Un vēl kāda ļoti svarīga informācija! Līdz šāgada septembrim cilvēki joprojām varēs atmuitot preces arī līdzšinējā kārtībā, proti, saņemot uzaicinājumu no kurjerpasta pakalpojumu sniedzēja par pasta sūtījuma saņemšanu, attālināti iesniegt skenētus dokumentus muitā, taču pēc 2019. gada septembra cilvēkiem būs vai nu pašiem elektroniski jānoformē importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem, vai arī jāpilnvaro to darīt kurjerpasta pakalpojuma sniedzēju.

    Jautājumu vai neskaidrību gadījumā zvaniet uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000, izvēloties otro tēmu Muita, vai uzdodiet savu jautājumu rakstveidā, nosūtot uz e-pasta adresi [email protected].

    Noteikti noskatieties videoinstrukciju Kā noformēt un iesniegt muitas deklarāciju pasta sūtījumiem VID mājaslapas sadaļā Muita > Pasta sūtījumi un pārliecinieties – tas tiešām nav sarežģīti!  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē