• Kam pieder uz manas zemes uzkritušie koki?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    16. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai kaimiņam ir tiesības braukt ar traktoru manā sētā un zāģēt kokus, kas nu jau atrodas uz manas zemes. Un ko man darīt, ja kāds koks uzkritīs ēkai? Atbild zvērināts advokāts Jānis Lapsa.

    Latvijas Republikas Civillikuma Lietu tiesību daļa uzliek zemes īpašniekiem, šajā gadījumā kaimiņam, pienākumu ierīkot un turēt tīru aptuveni vienu metru platu robežstigu. No jautājuma noprotams, ka kaimiņam piederošo koku zari liecas pāri otra nekustamajam īpašumam. Tomēr, ja kaimiņš šo savu pienākumu nepilda, blakus esošā īpašuma īpašniekam ir tiesības prasīt, lai kaimiņš zarus apzāģē līdz četri ar pusi metru augstumam no zemes atbilstoši Civillikuma 1099. pantam. Tātad kaimiņam visdrīzāk būs nepieciešams iebraukt teritorijā, lai kokus apzāģētu, uz ko viņam arī ir tiesības. Ja koka īpašnieks pats to nedara, tad kaimiņš ir tiesīgs šos zarus nocirst un paturēt sev, saskaņojot ar konkrēto pašvaldību. 

    Atbildot uz jautājumu par kaimiņa tiesībām braukt otra īpašumā un zāģēt kokus, kas jau ir atdalījušies no augsnes vai paša koka, kaimiņš ir savā nekustamajā īpašumā jāielaiž, lai viņš varētu paņemt tam piederošos kokus, tos sazāģējot vai kā citādi. Tomēr gadījumā, ja ar šiem kokiem ir nodarīts kāds zaudējums, tad ir tiesība šo nolūzušo koku aizturēt līdz zaudējumu atlīdzināšanai. Būtiski uzsvērt, ka nolūzuša koka gadījumā zināmos apstākļos būs nepieciešama arī pašvaldības apsekošana un atzinums par tā stāvokli, lai izvairītos no atbildības par patvarīgu koku ciršanu.

    Savukārt visļaunākajā situācijā, kad kaimiņš nav pienācīgi pildījis sev ar likumu uzliktos pienākumus un koks ir uzgāzies virsū mājai, ir tiesības prasīt zaudējuma atlīdzību, pamatojoties uz Civillikuma 1635. un 1779. pantu. Tomēr tādā gadījumā būs nepieciešams pierādīt, kā tieši kaimiņa darbība vai bezdarbība radīja attiecīgos zaudējumus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē